Куди поділися «газові» коефіцієнти?

Куди поділися «газові» коефіцієнти?

Облгази припинили практику дублювання температурних коефіцієнтів, але нюанси лишилися

 Як повідомляють у консультативному центрі для населення, з 1 січня з рахунків зникли так звані температурні коефіцієнти. Облгази припинили їх нараховувати так само несподівано, як і розпочали від жовтня 2018 року.

Однак коефіцієнти зникли лише в рахунках за сам газ. А в тарифі на розподіл (доставку) газу, де були й раніше, вони залишилися. Та тепер їх нараховуватимуть ЗАКОННО й лише один раз – у платі за розподіл газу, а не двічі – і за розподіл, і за сам газ.

Для побутових споживачів – це хороша новина. Адже їх більше не змушуватимуть платити двічі за одне й те ж саме.

Відео дня

Водночас у темі коефіцієнтів досі лишається ціла низка нюансів і невирішених питань.

Зокрема, враховуючи, що обсяг спожитого газу за попередній період був порахований з врахуванням незаконних коефіцієнтів, а відтак є завищеним, споживач знову буде переплачувати, але вже суто в платежі за розподіл газу (плата за розподіл розраховується на підставі обсягу споживання за минулий газовий рік, а його облгази порахували з приведенням до стандартних умов).

У ще менш вигідних умовах опинилися споживачі, в яких встановлені лічильники з температурною компенсацією або так званим «директивним приведенням до стандартних умов». Вони платять за газ уже з приведенням до стандартних умов. Це робить сам лічильник. Але навіть такі споживачі будуть змушені ще раз платити коефіцієнти в рахунку за розподіл палива.

І головне – не вирішена проблема минулих періодів (з жовтня 2018 року), коли людям нараховували незаконні борги через коефіцієнти.

Якщо споживач хоче повернути переплату чи оскаржити сумнівні коефіцієнтні борги, він може хіба що звертатися до суду. Але розгляд подібних справ розблокують лише після рішення Великої Палати Верховного Суду України, який досі розглядає позов побутового споживача до Волиньгазу щодо незаконності нарахування коефіцієнтів.

Отже, в рахунку за постачання газу з 1 січня споживачі більше не побачать коефіцієнтів. Але в рахунку за розподіл на 2021 рік вони збережуться.

Знижені платіжки за газ прийдуть... в березні
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up