Куренівське повстання

Куренівське повстання

Перші визвольні змагання 1917-1921 рр.

9-10 квітня 1919 року, відбулося Куренівське повстання — спроба захоплення міста селянськими повстанськими загонами на чолі з отаманом Ільком Струком. Загальна кількість повстанців становила за радянськими джерелами 3 тис. Було придушене частинами Червоної армії.
Підготовка до широкомасштабної операції по захопленню Києва розпочалась у березні 1919 р. Її організаторами були отамани Ілько Струк, Овсій Гончар (Батрак) та Данил Терпила (Зелений). Загони Струка базувалися у Горностайпільській волості Чорнобильського повіту, Батрака — у Васильківській волості, Зеленого — у Трипільській волості. Передбачалось, що вони скоординують бойові дії у напрямку до Києва. До повстання обіцяли приєднатись отамани Ангел з Чернігівщини та Нестор Махно з Полтавщини, а також український націонал-комуніст Богунський, командир окремої Придніпровської бригади Червоної армії. Центром підготовки повстання стало село Нові Петрівці, звідки були послані делегати у сусідні села Вишгород, Лютіж, Гостомель, Старосілля. У селах були розклеєні прокламації із закликом “Геть комісарів з України!”.

У відповідь на це у Києві був утворений Оперативний штаб на чолі з командиром особливого корпусу ВУЧК Федором Ніколаєнком. З метою запобігти селянському виступу штаб вислав 8 квітня у район Вишгорода - Нових Петрівців кінний загін чекістів. Загін був розбитий повстанцями, Ф.Ніколаєнко та М.Фінкельштейн, командир батальйону губчека, убиті. Того ж дня Повстанський штаб оголосив мобілізацію чоловічого населення на боротьбу проти влади комуністів. Нові Петрівці перетворились на військовий табір, до якого прибували озброєні селяни з навколишніх сіл. З району Трипілля вийшли загони отамана Зеленого.

Довідавшись від полонених чекістів про плани атакувати Нові Петрівці з двох напрямків — з Дніпра та з боку Києва, повстанці зайняли оборону в окопах, поставили кулемети на Вишгородській горі та на піщаних пагорбах. Обороною керували жителі Вишгорода К. та Ю.Литвиненки, В.Дорошенко, С.Шкільний, С.Тищенко. 9 квітня під Вишгород підпливли три броньовані катери, висадили десант, який повів наступ на Вишгород. Десант був розгромлений. Успішний бій під Вишгородом додав ще більше впевненості повстанцям і було вирішено наступати на Київ. У цей час надійшло повідомлення, що отаман Батрак провів мобілізацію селянства у Васильківському повіті, розстріляв ревком, розгромив караульний полк (було вбито 60 червоноармійців) та вийшов у район Боярки. Повстанський зашморг навколо Києва затягувався.

Наступ на Київ почався у ніч на 10 квітня 1919 р. Наступали двома напрямками: перша група на чолі з В.Дорошенком з Вишгорода на Поділ-Куренівку, друга — Чорнобильським шляхом через Пріорку на Куренівку. На Куренівці з'явилися озброєні загони селян. На околиці міста проводились антирадянські мітинги, по місту розклеювались та розкидались листівки. Повстанці дійшли до Житнього ринку (частина дісталася туди на трамваї), напали на телеграф та міський банк, перерізали телефонні дроти. Загальна кількість повстанців становила близько 3 тис. чол. Як завжди, селянському війську бракувало дисципліни. Не обійшлося без насильства, в районі Подолу і Куренівки були розгромлені крамниці, склади тощо. Жителі передмість та навколишніх сіл кинулись грабувати та підводами вивозити награбоване.

Український радянський уряд, зрозумівши небезпеку, спрямував усі наявні сили на придушення заколоту. Голова Всеукраїнського ЦВК Григорій Петровський наказав мобілізувати усіх чекістів, “особливі відділи”, міліцію. Відповідальність за утримання Києва була покладена на Всеукраїнську ЧК. Проти повсталих були направлені підрозділи особливого корпусу ВЧК, Комуністичний караульний полк, об'єднаний загін 15-го прикордонного полку, військові частини київського гарнізону. Організацією відсічі повстанцям займалися члени ЦК КП(б)У Андрій Бубнов та Клим Ворошилов. Терміново проводилась мобілізація та озброєння робітників київських заводів. Г.Петровський особисто виїжджав на Поділ, де точилися найбільш запеклі сутички.

Цілу добу не вщухав бій у Києві, повстанці намагались замкнути кільце. За цей час радянське керівництво змогло підтягнути резерви, у бій вступили інтернаціональні частини Червоної армії - китайський полк Лікюляна та загони Віпмана. Під вечір 10 квітня, відчуваючи брак зброї та боєприпасів, повстанці почали відступати. Залишивши Київ, вони влились до загонів Струка.

Куренівське (а фактично Київське) повстання - унікальний факт в історії Громадянської війни в Україні. Це єдиний випадок, коли цілком реальну спробу змінити владу у столиці здійснила не армія, а повсталі селяни.
 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука Від читача 14:27 Маленьким козятинчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up