Квартальні комітети рік не легітимні, але до них досі звертаються

Квартальні комітети рік не легітимні, але до них досі звертаються
Керуюча справами виконкому Аліна Тимощук дякує головам квартальних комітетів за плідну роботу

З листопада по кінець грудня минулого року до редакції газети «RIA Козятин» надійшло п’ять звернень від мешканців нашого міста. Усі вони потрапили в чотирикутник «квартальний комітет – ЦНАП – міська рада – квартальний комітет». У чому проблема – розбиралися наші журналісти

Спочатку трохи історії. Більше року тому, 31 грудня 2020-го, в залі засідань Козятинської міської ради відбулася зустріч очільниці громади Тетяни Єрмолаєвої і керуючої справами виконкому Аліною Тимощук з головами квартальних комітетів. Пізніше про цю зустріч на сайті міської ради був допис із заголовком «Голови квартальних комітетів — помічники міського голови». Тільки чомусь таку зустріч зі своїми помічниками міський голова провела вперше і востаннє. Ось декілька цитат з допису про ту зустріч:

«— Шкода, що міська рада попередніх скликань ігнорувала дотримання діючого законодавства щодо існування та функціонування у громадах квартальних комітетів, – зазначила Аліна Тимощук. – Справа в тому, що згідно правочинних законодавчих актів, склад керівного органу квартальних комітетів (голова, заступник та секретар) складають повноваження разом із складанням повноважень міської ради кожного скликання. Такого не відбувалося.Тому ми плануємо провести вибори серед громадян міста із визначенням нових керівників цих органів самоорганізації громадян. Зрозуміло, що розробимо алгоритм цих виборів в умовах карантину, оголошеного Верховною Радою України з 8 по 25 січня. Разом з тим наразі розробляємо Положення (якого також досі не існувало) про квартальні комітети Козятинської територіальної громади.

– Квартальні комітети існуватимуть, ба більше: вирішуємо питання введення в цю систему і громад навколишніх сіл, із якими Козятин тепер має спільну територіальну громаду, – додала міський голова Тетяна Єрмолаєва».

Відео дня

Подарунки перед демобілізацією з посади колів квартальних комітетів

Від тої зустрічі пішов другий рік, а віз і нині там. В річницю діяльності Козятинської міської ради 8-го скликання очільницю громади Тетяну Єрмолаєву запитали про діяльність в місті квартальних комітетів, на що вона відповіла: «Щодо діяльності квартальних комітетів, то такі є тільки у Вінниці, Жмеринці та Козятині. Квартальний комітет видає лише характеристики, решту документів видає ЦНАП. Квартальні комітети потрібні для зворотнього зв’язку з громадою».

Те, як це працює в нашій громаді, можна показати на двох прикладах, які мали місце останнім часом.

Приклад перший. Козятинчанин переходить з роботи залізничника на роботу з носінням зброї. З попереднього місця роботи та місця проживання йому потрібна характеристика. Чоловік йде в квартальний комітет. Там йому кажуть: наша характеристика не має юридичної сили, адже у нас немає печаток і пояснюють, що на даний час характеристики видає ЦНАП. Працівник ЦНАПу не «підписується» за людину, якої не знає і відправляє такого клієнта до міської ради. В раді також не хочуть брати відповідальності за людину, якої не знають. Телефонують до квартального комітету і просять написати характеристику. В квартальному комітеті відповідають: «так ми не легітимні, у нас немає печаток». «А ви чисто по-людськи напишіть, а ми печатку поставимо, – кажуть в міській раді. І нелегітимний квартальний комітет в надії, що міська рада колись змилується і поверне їм печатки, пишуть характеристику людині, яка прийшла до них з самого початку.

Приклад другий. Померла людина через травму, пов’язану з роботою на виробництві. Дружині, яка перебувала з померлим в цивільному шлюбі, потрібна була довідка, що він проживав у її будинку. В цьому випадку така сама історія з тією різницею, що нелегітимний голова квартального комітету відмовилась давати таку довідку, а порадила жінці, що ще раз звернулася до неї, заручитися свідченнями трьох її сусідів. Була б голова квартального комітету легітимною – таку довідку жінка отримала б у квартальному комітеті.

Після спілкування з головами квартальних комітетів стало відомо, що за минулої влади їх кожен місяць збирав міський голова і цікавився проблемами громади. Двічі на місяць для прийняття рішень голів квартальних комітетів збирав керуючий справами.

Крім видачі довідок та характеристик, квартальні комітети організовували заходи щодо санітарної очистки дерев, благоустрою території кварталу, озеленення, контролювали порядок біля колодязів спільного користування, дитячих і спортивних майданчиків.

Слідкували, щоб жителі громади вчасно здавали гроші за вивезення твердих відходів, вели прийом громадян та знали їхні проблеми. Допомагали військкомату під час призову розносити повістки, доводили до відома керівництва міста, які громадяни потребують невідкладної допомоги та дороговартісного лікування. І це далеко не повний перелік завдань, які виконували квартальні комітети. Усім цим має займатися ЦНАП?

Коментар секретаря Козятинської міської ради Тетяни Римши:

- Погоджуємося із тим, що квартальні комітети є ефективними органами самоорганізації населення, модель прямої демократії у нашій громаді, коли мешканці певного мікрорайону міста чи села самі вирішують майбутнє території свого проживання, безпосередньо впливаючи на процес імплементації власних рішень та контролюючи їх.

Однак, згідно з Законом України «Про органи самоорганізації населення» №2625-III від 11 липня 2001 року, окрім квартальних комітетів є і інші форми самоорганізації населення: відповідно до території, в межах якої діють, можуть бути вуличні комітети, комітети мікрорайону, будинкові комітети та комітети району в місті. Жодна із означених форм у Козятині не була представлена.

Інша норма вказаного Закону, яка роками порушувалася: термін повноважень органу самоорганізації населення. У статті 11 Закону чітко прописано: «Орган самоорганізації населення обирається терміном на строк повноважень відповідної ради».

Позаяк свої повноваження квартальні комітети минулого складу втратили разом із завершенням каденції міської ради 7 скликання, тобто у жовтні 2020 року, вже повинні були би бути обрані нові. Однак, на жаль, вибори нового складу квартальних комітетів не були організовані.

Наразі чекаємо подання про ініціативу створити комітет у мікрорайоні (кварталі, на вулиці тощо) від ініціативних груп мешканців громади. Порядок створення органів самоорганізації населення покроково розписаний у Законі «Про органи самоорганізації населення».

Наголошу: створити ту чи іншу форму самоорганізації населення є ініціативою та бажанням виключно мешканців громади. Затвердження ж комітету, обраного на загальних зборах мешканців мікрорайону (кварталу, вулиці тощо), відбувається голосуванням депутатів міської ради на черговому сесійному засіданні.

Разом із тим, зауважу, що наразі при Козятинській міській раді створено робочу групу, що вивчатиме дане питання: його актуальність, відповідність чинному законодавству України.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олександр Шумський

    Підсумовуючи: все мають зробити громадяни які мають бажання самоорганізуватись! Питання, на який ...... там сидить цілий штат працівників міської ради на чолі з Тетянами? Якщо ж там так прислухаються до громади то хай виконають її волю висловлену на зборах, та підуть з Богом звідти самостійно, їхня бездіяльність до добра не доведе!
  • Читач53

    Розвалити те що напрацьовувалось роками і головне що діяло міській владі хватило "розуму," а от створити щось нове в замін їм завжди щось мішає так як поганому "танцьору" - ноги

keyboard_arrow_up