«Подумав, що працівник, який виміряв радіацію, був напідпитку. Тільки дійсно така радіація в Козятині була»

«Подумав, що працівник, який виміряв радіацію, був напідпитку. Тільки дійсно така радіація в Козятині була»
Завідувач Козятинського міжрайонного відділу лабораторних досліджень Леонід Ящук. У 1986 році, коли сталася аварія, він очолював козятинську санепідемстанцію
  • Річниця. У травні 1986 року у Козятині фіксували радіацію в 2 тисячі мікрорентген. Незважаючи на застереження головного лікаря санепідемстанції, тодішня влада організувала святкування Дня Перемоги на стадіоні. Розповідь про події 35-річної давнини, які не варто забувати 

Чим більше часу від Чорнобильської катастрофи, тим менше згадують про ліквідаторів. Наступного понеділка, 26 квітня, минає 35 років з дня аварії на Чорнобильській АЕС. Про катастрофу 20 століття, як це було і її наслідки ми поговорили з ліквідатором 2-ї категорії, лікарем за фахом Леонідом Ящуком.

— Пане Леоніде, ви з початку аварії були в Козятині. Яка тоді була ситуація у місті?

— В січні 86-го я став головним лікарем санепідемстанції, а перед 1 травня, 30 квітня нам поступила команда організувати цілодобове чергування медичних працівників і кожні дві години вимірювати рівень радіації. Але нічого не було сказано про саму аварію. Коли я 1 травня прийшов перевіряти результат записів чергування, то в журналі замірів радіації було 200 мікрорентген. В наступні дні, до  9 травня рівень радіації зріс до двох тисяч мікрорентген. Порівнявши записи, я спочатку подумав, що працівник, який виміряв радіацію, був напідпитку. Тільки дійсно така радіація в Козятині була.

Відео дня

— Казали, що людей з опроміненням було стільки, що привозили в козятинську лікарню?

— Так, до нас в Козятин стали прибувати евакуйовані з Чорнобильської зони. Влада була розгублена, вказівок ніяких не було. Ми на базі санепідемстанції організували прийом евакуйованих і дезінфекційну обробку. Влада прийняла рішення: на підставі довідки з санепідемстанції людині надавали комплект одягу - від нижньої білизни до верхнього одягу та взуття. Але були випадки, коли грудним дітям одного комплекта такої білизни не вистачало, їм видавали додаткову білизну в універмазі. Все це контролювалося. Ми таких евакуйованих у травні прийняли 270. Всім їм проводились заміри радіації на поверхні тіла і у волосяних покровах. Ми їх мили, поки рівень радіації не ставав у них менший. Але були й такі, що відмити їх було неможливо, і вони від’їжджали від нас. Потім ці люди приїздили і брали довідки, який у них був рівень радіації. Тому що вони стали хворіти.

— Наслідки Чорнобильської аварії можна було зменшити?

— Недолік тодішньої влади, Міністерства охорони здоров’я був у тому, що людям не повідомили вчасно про аварію. Зараз ми знаємо ці цифри. Пожежа на ЧАЕС тривала 10 днів. В повітря піднялося близько 60 тонн радіоактивних речовин, радіація ізотопів була вищою в 300 разів, ніж атомний вибух у Хіросімі. Чорнобильська катастрофа настільки була глобальною, що згодом їй присвоїли 7 рівень небезпеки, за Міжнародною шкалою ядерних подій. Не була проведена йодопрофілактика населення. Її потрібно було проводити, починаючи з 27 квітня. Населення мало б приймати препарати йоду, щоб не була вражена щитовидна залоза. Цього не було зроблено, що в подальші роки призвело до раку щитовидки у великої кількості людей.

Пам’ятаю, як перед 9 травня я, як головний санітарний лікар, прийшов до тодішнього секретаря райкому Геннадія Дубенкова і доповів йому, що не можна святкувати День Перемоги на стадіоні, тим паче виводити на стадіон дітей, тому що там висока радіація. Мене ніхто не послухав. В той день, крім високої радіації ще й пройшов радіоактивний дощ. Тоді політика партії була вищою від радіації.

— Розкажіть, як ви стали ліквідатором і що входило у ваші обов’язки?

— Вже через рік, у 87 році, в зоні радіоактивного забруднення все населення виселили, а санепідемслужба працювала вахтовим методом з 15 червня по 15 липня. Я очолив бригаду з працівників епідслужби в кількості 18 осіб, ми виїхали в Поліський район. Розмістили нас проживати в Поліссі. Ми відвідували саму Чорнобильську атомну і ті райони, звідки були виселені люди, і ті, де ще люди на той час жили. Ми там здійснювали заміри радіації та контролювали виконання робіт по дезактивації. Не всі знали, як це робиться, така аварія була вперше в Радянському Союзі. Знімали шар землі, на те місце завозили чистий грунт, і через деякий час на тому місці рівень радіації знов був високим. На постелі в гуртожитку, де ми проживали, рівень радіації був 3 тисячі мікрорентген, при допустимому рівні 24 мікрорентгени. В самому Поліссі було і чотири, і шість тисяч мікрорентген. А в Поліському районі були населенні пункти з радіацією 14 тисяч мікрорентген на годину. Ми контролювали людей, які були залучені до дезактивації, їхнє харчування, забезпечення спецодягом, засобами захисту. Я знав і всі це знали, що при радіоактивності захистом, радіопротектором є алкоголь. Рентгенологи отримували не молоко, а червоне вино. Потрібно було зробити те саме для ліквідаторів. Давати їм в день, хоча б по склянці червоного сухого вина. Замість цього ліквідаторам зробили сухий закон, а інших радіопротекторів людям, які працювали на дезактивації, не видавали. 

 Були випадки, коли вівся неправильний облік радіоактивності внутрішньої дози, яку людина отримала більше ніж допустимих на ту пору 50 бер. Ці норми не дотримувалися, замість 50 бер писали 25 чи навіть 5. Люди продовжували працювати, особливо в цьому плані потерпали військові. Люди більш старшого покоління менш вразливі до радіації і долучати людей до дезактивації молодших 40 років було помилкою радянської влади.

— А як зараз живеться ліквідаторам ЧАЕС і учасникам вахтового методу?

— Раніше приходила гуманітарна допомога, було налагоджене оздоровлення чорнобильців. На базі обласної лікарні була створена лікарня для ліквідаторів, де чорнобильці мали можливість протягом 2 тижнів покращити своє здоров’я. Зараз ця лікарня набула статусу ковідної. 

А взагалі, чим далі від Чорнобильської катастрофи, тим інтерес з боку влади до ліквідаторів падає. Зараз за чорнобильців згадують тільки під час річниці Чорнобильської аварії. Тоді нам грамоти дають і добрим словом згадують.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олексій Істомін

    З повагою ставлюсь до Ящука Л О Мої батьки розказували що Ящук Л О на нарадах райадміністрації завжди виступав перед керівниками сільгоспформувань директорів шкіл підприємств організацій і розказував що рівень радіації в Козятині та районі в межах допустимої норми те що він особисто знав що сталоя 26 квітня 1986 року бо батька дуже рано викликали  на роботу і він ввечері сказав мамі що сталося  а рівень радіації доручили Ящуку заміряти на що він сказав що у них застарілий дозиметр Потім пан Ящук  Л О неодноразово  давав інтервю газеті Жовтневі  зорі  де закінчував  фразою радіація  в Козятині не перевищує допустимої норми  Батько читав газету ввечері  та казав мамі бреше  лисий бо  з залізничної комендатури офіцери казали що радіація дуже висока Дубенков був маленьким колесом партійного механізму а Ящук Л О вінтиком цього механізму
  • Valentina Mandziuk

    Так, з роками та за строком давності багато чого дізнаємося . Шкода що партійні інтереси переважали над просто людським. Але ж той Дубенков, мабуть і сам був на тому параді. Страх перед партією і повна безграмотність в цих питаннях зробили свою чорну справу . Через 25-30 років шалено зросла онкологія і смертність від неї. Не можна забувати про Чорнобильську катастрофу та її фатальні наслідки для всіх нас.

    Lilia Bezbah reply Valentina Mandziuk

    Valentina Mandziuk вже восени позбільшувалися щитовидні залози поголовно у всіх дітей, але перевіряли все ж таки  більше в зонах.Потім почалися проблеми із кістково- суглобовою системою. Препарати  йода з'явилися десь взимку, закордонні і то не всім. Багато людей почали пити йод, але не знали як і часто труїлися. В піонертаборі познайомилася з дітьми із Прип'яті, багато розповідали " неофіційної" інформації.
    Значно зросла онкозахворюваність. В 95 році їхала на навчання  в потязі разом із ліквідатором. Він  розповідав і плакав.
    Є   зміни в 2 поколінні, а зараз чекаємо на 3. Але  все рівно мене, дитя із зони, що багато чуло, вразив серіал "Чорнобиль"

    Вячеслав Гончарук reply Valentina Mandziuk

    Дубенков виконував волю партійного керівництва. В Києві ще краще зробили, якщо не помиляюся то 2-го травня на бульварі Шевченка партійне керівництво провело 2-й етап  чемпіонату світу з велогонок. Киян і гостей столиці було дуже багато, а в горлі пекло від радіації
  • Геннадий Ткачук

    З часом забуваються ратні подвиги громадян,держава забирає їх мізерні пільги ,а потім взагалі повертається спиною,бо минулий героїзм для них стає не цікавий по причині неактуальної піар ності
  • Yulia Savinskaya

    Дякую, дуже цікава стаття👍
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up