Лікарі вчили майбутніх та нових мам

Лікарі вчили майбутніх та нових мам

Пройшов Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

У пологовому відділенню козятинської міської лікарні з нагоди “Тижня підтримки грудного вигодовування” пройшов пізнавальний захід. Перед жінками, які знаходяться у відділенні, виступили з лекціями заступник головного лікаря по материнству та пологовій допомозі Надія Станіславчук, лікар-неонатолог Валентина Стахова, акушерка жіночої консультації Тетяна Ворона і старша акушерка пологового відділення Ірина Поплавська.

З їх виступів присутні дізналися, що  ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя, причому воно повинно початися вже протягом години після народження і бути «на вимогу» дитини. Пляшок або пустушок слід уникати.

Грудне молоко —  ідеальне харчування для новонароджених і немовлят. Воно дає немовлятам всі поживні речовини, необхідні для здорового розвитку, безпечує і містить необхідні антитіла, які допомагають захистити немовлят від поширених дитячих хвороб, таких як діарея і пневмонія (дві основні причини дитячої смертності у всьому світі).

Грудне вигодовування також приносить користь і матерям, так як пов’язано з природним методом контролю над народжуваністю (98% захисту від небажаної вагітності в перші шість місяців після народження). Воно знижує ризик раку молочної залози і яєчників, діабету II типу і післяпологової депресії. Взагалі, грудне вигодовування сприяє здоров’ю і мами і малюка.

Відео дня

Цікавою була розповідь лікаря-неонатолога Валентини Стахової про те, що відчуває дитина під час всієї вагітності, пологах та відразу після появи на світ.

Акушерка Тетяна Ворона на манекені продемонструала с допомогою муляжу грудей, як правильно годувати немовля, розповіла деякі нюанси цього процесу. Також присутнім розповіли про виникнення загрозливих станів у дитини, вказали тривожні симпотоми та закликали негайно телефонувати та звертатися за допомогою у відповідні відділення лікарні.

Наприкінці породіллям й майбутнім матусям роздали сувеніри й провели конкурс на знання правил грудного вигодовування. Кожна учасниця пройшла тест. Правильно на всі питання відповіла Валентина Стратійчук. Їй дістався приз — електронний термометр.

Весь захід пройшов у теплій, родинній атмосфері. Не обійшлося без сліз — одна дівчина розчулилася від лекції Валентини Стахової про відчуття дитини при народженні. Та наприкінці всі знов були у доброму гуморі.

Щорічна літня акція “Тиждень підтримки грудного вигодовування” в усьому світі проводиться починаючи з 1-го серпня. Цього дня в 1990 році була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Її підписали 32 країни і 10 агентств ЮНІСЕФ.

Проходить акція під егідою WABA — Міжнародного Союзу, що об’єднує організації та приватних осіб, які вірять у право матері на годування дитини грудьми і право дитини харчуватися материнським молоком. Ця організація присвячуює свою роботу захисту, освіті і підтримці цих прав. WABA працює в тісному співробітництві з ЮНІСЕФ.

Проводяться роз’яснювальні лекції для вагітних жінок, матерів-годувальниць, для персоналів пологових будинків та усіх зацікавлених.


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up