Липовий стаж в трудовій можна купити за 400 гривень. Журналістська перевірка

Липовий стаж в трудовій можна купити за 400 гривень. Журналістська перевірка
  • Моніторимо вакансії і бачимо, що роботодавці вимагають досвід роботи.
  • В мережі зустрічається багато оголошень про продаж трудових книжок зі стажем.
  • За кілька сотень гривень вам обіцяють вписати скільки завгодно років праці за різноманітними професіями.
  • Журналісти дізналися, як працює ця афера та що вам «світить» за участь у ній.

Ми переглянули кілька десятків оголошень на сайтах пошуку роботи. Більшість роботодавців, які шукають людей на керівні посади, вимагають стаж. Наприклад, аби влаштуватись у спортивний магазин на посаду «ревізор», потрібно мати один рік стажу товарознавця. На посаду керуючого магазину розглядають кандидатів зі стажем у сфері торгівлі не менше трьох років.

— Після університету не міг влаштуватися на роботу, бо скрізь вимагали досвід роботи, — розповідає 32-річний вінничанин Михайло. — Через це працював на тимчасових роботах. Зараз працюю на приватній фірмі, неофіційно. Стаж у трудовій книжці так і не з’явився за 11 років праці то там, то там. Сподіваюсь, що зможу сам накопичити на пенсію і не залежатиму від державних подачок.

Купити трудову книжку зі стажем у Вінниці. На таке оголошення натрапили випадково і вирішили перевірити, чи дійсно можна купити липовий документ, та дізнатися, скільки заробляють ті, що підроблені книжки штампують. А ще — перевірити, де спрацює липова трудова.

Відео дня

Сайт, де розміщене оголошення про виготовлення трудових книжок на замовлення, дає можливість у спеціальній формі написати лист автору реклами. Пробуємо замовити трудову книжку зі стажем роботи у будь-якій вінницькій школі. Пишемо вигадану легенду:

“Потрібна трудова книжка зі стажем роботи у школі (будь-якій міста Вінниці) для пред'явлення батькам дітей, з якими проводжу підготовку до ДПА чи ЗНО. Маю педагогічну освіту, але насправді працюю не по спеціальності…”.

Запитуємо також, скільки це буде коштувати, що потрібно для оформлення такої книжки та як скоро можна її отримати?

У відповідь на пошту журналіста прийшла відмова: “Школи немає, нажаль”. Повторна спроба, із проханням зробити книжку з будь-якого іншого навчального закладу, теж не вдалась. На другий лист узагалі не прийшло відповіді. Не виключено, що виконавці нелегальних завдань “пробили” наполегливу клієнтку по інтернету й зрозуміли, що переписку веде журналіст.


Перевірку продовжуємо інакше — ведемо переговори по телефону. Цього разу легенда була інша. Клієнт — юнак, який шукав можливість отримати трудову для працевлаштування в торгівлі. Говорив, що працює в цій сфері, але хоче іти далі по кар’єрній драбині. Та щоб стати керівником, роботодавці вимагають мати стаж, а в нього — неофіційний.

На дзвінок відповіли одразу. Запитуємо, чи оголошення діюче та чи правильно вказаний номер телефону.

— Так ви не помилились. За який період та яка спеціальність вас цікавить? — каже співрозмовниця, чий номер в оголошення був підписаний Мариною. — У нас можна замовити оголошення в галузі торгівлі. Умови не змінились. Оплата накладним платежем у найближчому відділенні “Нової пошти”. Вам потрібно відправити СМС на цей номер телефону з ПІП, датою народження, з якого по яке число ви працювали і на якій посаді. А також номер найближчого від вас відділення “Нової пошти”.

Марина також розповіла, що трудова книжка зі стажем і мокрими печатками коштуватиме 400 гривень.

— Це підходить більше для тих, хто шукає роботу вперше і йому потрібен стаж, — сказала вона, а ще розповіла, де саме «оформить» стаж: — Фірма існує з 2002 року, називається ТОВ “VINDFUL”, займається роздрібною торгівлею. Дані ЄДРПОУ можна подивитись в інтернеті. Все законно…

Щоправда, продавець книжки попросила не приходити із такою трудовою в центр зайнятості та пенсійний фонд. Зрозуміло — тут викриють підробку одразу, бо мають доступ до електронний баз даних про відрахування із зарплат.

Тож за 400 гривень (є оголошення із дорожчими цінами, але ми перевіряли тільки вінницьке) покупець липової трудової отримає тільки запис на папері, фальшивість якого, як говорять юристи, викрити легко. І тоді — настане кримінальна відповідальність. І не тому, хто книжку виготовив, а тому, хто нею користувався.

Як пояснив RIA/20minut.ua експерт з права Олександр Білошкурський, кваліфікувати злочин користувача липової трудової можуть по-різному. Це залежить від того, який зиск він отримав у результаті. Найпростіше покарання — до 850 гривень штрафу за використання завідомо підробленого документа. Інші санкції за злочин, визначений статтею 385 Кримінального кодексу України, — півроку арешті або до двох років обмеження волі.

Якщо “ринутися” з такою книжкою по пільги чи якісь інші привілеї або виплати, як каже Олександр Білошкурський, то викриють одразу. Банки, державні установи (завжди) і приватні роботодавці (інколи) перевіряють інформацію з трудових книжок тим, що окремо вимагають довідки на підтвердження даних. Раніше таким підтвердженням була роздруківка з пенсійного фонду, а тепер це — виписка із податкової про соціальні відрахування.  

— Якщо у трудовій багато різних записів, стоять старі печатки, то її дійсно складно перевірити. Багато підприємств вкінці 90-х чи на початку 2000-х збанкротували, їх бухгалтерія не збереглась, а реєстрів ще не було, — говорить Олександр Білошкурський.    

Питаємо його, як він ставиться до стажу, коли наймає на роботу в свою фірму працівників.

— Можна отримати рекомендації з попередньої роботи, але по розмові з людиною дивлюся, а потім призначаю випробувальний термін. Бажання працювати і вчитися — це більш важливо, ніж трудова, — говорить співрозмовник. — Трудові зараз відживають. Якщо буде автоматизована система обліку, то є-картки зберігатимуть всю інформацію про людину. Ми повинні рухатися в цьому напрямку, тому що вся інформація сьогодні є в електронних реєстрах. Від паперових носіїв треба відходити. Вони можуть бути, але не основні. Основна — електронна інформація, а документ на папері — це додаткове підтвердження інформація. Зараз у нас навпаки.

“Це примітивний лохотрон”

— Це розраховано на зовсім не обізнаних людей і схоже на занадто примітивний лохотрон, — розповідає виконуюча обв’язки директора Вінницького обласного центру зайнятості Світлана Аляб’єва. — Зараз записи в трудовій книжці та сама трудова книжка не відіграє ніякої ролі. Це стосується пільг, виплат та соціального забезпечення. Весь страховий стаж враховується відповідно до електронних даних, який накопичується в пенсійному фонді про сплату єдиного соціального внеску. В трудовій книжці може бути зазначено будь-що, але якщо в електронному реєстрі немає даних про сплату, то ця книжка нічого не варта. Вона може лише стати причиною для перевірки діяльності такої людини правоохоронними органами.

За словами Світлани Аляб’євої, шукачі роботи і зараз приходять в центри зайнятості з трудовими книжками. В них заноситься інформація про спеціальність, за якою працювала людина, і працівникам центру зайнятості простіше підшукувати для них робочі місця. Якщо ж призначається виплата по безробіттю, то центр зайнятості орієнтуються на дані реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Якщо запису про відрахування немає, соціальні виплати по безробіттю не призначаються.

— Дані електронної персоніфікації ведуться з 2000 років, — розповідає Світлана Аляб’єва. — З самого початку в нас були випадки, коли люди приходили з підробленими записами у трудових книжках. Зараз таких випадків немає.

Наталія ГОНЧАРУК , Володимир ФІЛАТОВ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Flyer S

    Пенсійні чиновники жирують за рахунок наших пенсійних внесків і наших обкрадених пенсій. Обкрадають пенсіонерів і ні в чому собі не відмовляють, … і ніякого за ними контролю. Брехали у відписках та відмовлялися надавати відомості по своїх заробітних платах.

    Нараховують собі різні види премій, які багаторазово перевищують їх оклади.

    Наприклад, в судовій справі № 380/12268/20 були задіяні 21 чиновників ПФУ: 1-на чиновниця з ПФУ та 20 з ГУ ПФУ у Л/о, але пенсіні злодії справно нараховували собі премії – «за інтенсивність» та інші види премій за обкрадання наших пенсій.

    Профспілка вимушена була неодноразово звертатися в ПФУ, УКЦ, щоб отримати ці відомості по їх заробітних платах, але повний список по зарплатах запитуваних пенсійних злодіїв так і не отримали – чиновники вигадали, щоб профспілка платила їм за запитувану інформацію, надіслали сторінки з одностороннім друком та неповно заповнені.

    https://ibb.co/C7wvqhc

    https://ibb.co/zQtZ8Cc

    https://ibb.co/BN3WhW9

    https://ibb.co/3vXrTNb

    https://ibb.co/CBbZsgK

    https://ibb.co/Dg9T9wW

    https://ibb.co/C7wzyV8

    https://ibb.co/PDkqRvr

    https://ibb.co/Cb4XsWQ

    https://ibb.co/HHQkdwK

    https://ibb.co/ZWNcG4g

keyboard_arrow_up