Ліси від вирубок може захистити лише громада

Ліси від вирубок може захистити лише громада
Фото ілюстративне
  • На гарячу лінію газети «RIA Козятин» звернувся мешканець Іванковець. Він повідомив, що за їхнім селом в сторону містечка Залізничного працівники лісгоспу другий тиждень випилюють живі дерева. Тим, хто зголосився підзаробити, «чорні лісоруби» платять сотню гривень плюс дрова.

Можна зрозуміти розпач чоловіка який усвідомлює, що такими діями лісівники нищать легені нації. Чи можна знищенню дерев запобігти? Виявляється можна, якщо цього хоче сама громада. Людмила Лавренюк у Збаразькому лісі, Володимир Гупяк на пагорбах Гуйви зібравши громаду прогнали лісорубів з виписаними на вирубку документами.

В українських лісів є три господарі. Перший – це народ України. Другий господар – Держліс. І третій господар молодий, але як кажуть ранній.

В радянські часи була створена унікальна програма заліснювати землі сільского призначення які сільськогосподарською технікою не оброблялися. Колгоспники взяли лопати та саджанці і пішли заліснювати круті схили чи деградовані землі. В середині 90 -х минулого століття зелені насадження, які садили селяни, передали в догляд і користування Агролісу. Так в українських лісів знайшовся третій господар. Тож працівниками лісгоспу, про яких нам розповідав мешканець Іванковець, виявились працівники  Агролісу. 

Відео дня

Першочергова задача агролісів полягала в тому, щоб збільшити в Україні площі лісів і збільшити зелені насадження в межах населеного пункту. Тільки не так сталося, як гадалося. Управління Агролісу наділене повноваженнями, ніби як від громади, розпоряджатися лісовими ресурсами на свій розсуд, видаючи свою іноді злочинну діяльність, як догляд за лісами. 

Все виглядає у них красиво і на законодавчому рівні. А вирубки такі як освітлення, прочищення, проріджування, прохідна та санітарна рубки мають логічне пояснення. Все, що рубається – лише для того, щоб інші дерева добре росли. Тож виходить, що всі перераховані рубки тільки на користь для лісу. 

Але домовляються з лісопатологом, який в лісорубному квитку вказує планову вирубку. І ліс рубають. Винищують здорові дерева. Звісно можна викликати на місце вирубки поліцію, але вона перевірить документи і скаже, що роботи в лісі ведуться законно

Спеціалістам «Агролісу» хочеться нагадати, що в лісовому кодексі України в статті 1 загальних положень записано: «Ліси України є її національним багатством і за своїм призначенням та місцем розташуванням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, (активний відпочинок людей) естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах.» А в статті 7 розділу 2 записано:«Ліси, які знаходяться в межах території України є об’єктами права власності Українського народу.» Тобто, Агроліс має виконувати функцію догляду за лісовими ділянками, аж ніяк він не може бути власником навіть частини лісового фонду і випилювати його, не поставивши до відома громаду. Громади вам і карти в руки. Бачите, що на вашій території твориться безлад, ідіть в ліс заручившись підтримкою представників преси і ставте агролісівців перед фактом що їхні дії не мають нічого спільного з тим, що записано в лісорубному квитку. Тільки так на сьогоднішній день можна навести лад в лісових масивах громади. 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Діма Котов

    у Флорианівці вже дорізають...
  • Джон Мілер

    Їх кришує поліція!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up