Листя, гілки і не тільки — як виглядають тротуари і узбіччя поза центром міста

Листя, гілки і не тільки — як виглядають тротуари і узбіччя поза центром міста
  • На початку жовтня в Козятинській громаді стартував місячник із благоустрою.
  • Двірників, які горнуть опале листя з тротуарів та узбіччя доріг, ми зустрічаємо у центрі щодня.
  • А чи так само ретельно прибирають в інших мікрорайонах?

Пожовкле листя вже почало опадати і комунальникам додалося роботи. У середу, 19 жовтня на телеграм-каналі «Чистого міста» опублікували фото, як прибирають вулиці Грушевського та Героїв Майдану. На світлинах, які запостили днем раніше — Винниченка, Героїв Майдану та Пилипа Орлика. У п’ятницю, 14 жовтня на фото знову Пилипа Орлика, Героїв Майдану, площа і парк. Днем раніше — парк, Героїв Майдану і сквер біля Грушевського. Усе це — центр Козятина. А що відбувається поза центром? Там теж прибирають, але це залишається поза кадром, чи туди місячник із благоустрою поки не дійшов?

У четвер, 20 жовтня ми прогулялися до південно-західної частини міста, аби подивитися, яка ситуація там. На вулиці Довженка, обабіч новенького тротуару, який кілька років тому вимостили бруківкою, обсипався горіх.

Відео дня

Під парканом будівлі, що по той бік від дороги, листя згорнуте на купу. Значить, там таки прибирали. Натомість за зупинкою на зеленій зоні валяються рештки рекламного плакату, здертого з білборда, целофановий пакет і стаканчики від кави. Під стовпом за автостанцією просто на тротуарі наскладали гілля. Воно вже й всохнути встигло, тож, мабуть, лежить там давно. А перехожі використовують цю гору зрізаних гілляк у якості урни для сміття.

На початку вулиці Єдності (колишня Катукова) на тротуарі лежать купи листя. На перший погляд може здатися, що його згорнули, та насправді це вітер наніс листя, що опало з горіха навпроти. А люди, в свою чергу, докидали стаканчиків від кави.

Але це ще пів біди, бо за сотню-другу метрів просто на тротуарі лежить сміття. Швидше за все, собаки роздерли пакет, який господарі виставили, щоб його забрала машина.

Де можна купатися в листі — так це біля залізничного училища. Під парканом навчального закладу рясно обсипався клен і жовте листя хрустить під ногами.

З колишньої вулиці Катукова ми рушили на Григорія Сковороди. Тут листя натрусило не так багато. Де-не-де обабіч проїжджої частини трохи обсипалася вишня. На тротуарі біля ліцею № 5 (колишня школа № 5) насипало листя каштану. Натомість на території самого навчального закладу прибирають — листя загорнуте на купи. Чимала купа листя разом із зрізаними гілками зустрілася нам просто навпроти центрального входу — її ще не встигли повантажити на трактор і вивезти на звалище.

У сквері біля пам’ятника воїнам, загиблим у Другій світовій війні, трохи насипало листя з каштанів. Та, схоже, його тут нещодавно все таки згортали — під парканом невелика гірка. Її також ще не встигли вивезти. Бля самого пам’ятника не завадило б прибрати — жовті гілочки ялинок і пожовкле листя каштанів всипало сходи, територію перед монументом і гранітні плити, на яких викарбувані імена солдат.

А от біля гуртожитка зовсім інша картина. Прохід від будівлі до мосту всипаний листям. Аналогічна ситуація і за дитячо-юнацькою спортивною школою.

Із південно-західної частини ми повернулися у центр міста, на Куликівського. Це — одна з найчистіших вулиць у Козятині, тому що там просто нічого горнути. Перед тим, як робити дорогу, на Куликівського видалили всі дерева, які росли вздовж проїжджої частини, тож окрім декількох листочків горіхів, які поодиноко долітають до пішохідної доріжки з подвір’я житлових будинків, тут чистесенько. Якщо оминути увагою той факт, що біля одного з парканів наскладали гору зрізаних гілок.

Із Куликівського ми завернули на Грушевського. Це — одна з тих вулиць, які прибирали від листя декілька днів тому. Чи то за тих кілька днів стільки насипало, чи, може, туди не дійшли, але на тротуарі біля п’ятиповерхівки за Центром дитячої та юнацької творчості купа листя. І де-не-де видніється сміття.

Ми не критикуємо роботу комунальників — вони важко працюють і в холод, і в дощ. Та, вочевидь, для того, щоб тримати в чистоті інші мікрорайони, а не лише центр міста, просто не вистачає рук.

 

Читайте також:

Гілок наскладали, а забрати нікому

Залатати ями завадив дощ

«Не всі знають, як їх експлуатувати»: козятинчанам нагадали правила користування сміттєвими контейнерами

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач23

    А чого ви не написали про ямковий ремонт в осінь і в погану погоду?  Все як завжди із ріку в рік

keyboard_arrow_up