Маленькі козятинчани робили патріотичних янголів

Маленькі козятинчани робили патріотичних янголів
  • До Дня гідності та свободи у міській бібліотеці провели майстер-клас.
  • Діти вчилися створювати янголи-обереги і прикрашали їх жовто-блакитними стрічками.
  • А ще дізналися про події Євромайдану

У понеділок, 21 листопада юні користувачі міської бібліотеки зібралися у читальному залі книгозбірні, щоб разом творити. Науковий співробітник Музею історії міста, майстриня декоративно-прикладного мистецтва Наталія Баштова підготувала для маленьких козятинчан цікавий майстер-клас.

— Хто знає, який сьогодні день? — запитує Наталія Баштова.

— День Михайла, — хором відповідають діти.

Відео дня

— Так, а ще сьогодні День свободи та гідності України, — каже майстриня. — У цей день дев’ять років тому багато людей вийшли на Майдан відстоювати права, свободу і свою гідність. В ті дні гинули люди, були заворушення великі. Багато козятинчан їздили тоді в Київ і там були і вдень, і вночі. Від кожної області України стояли палатки, де жили люди, які виборювали своє право бути вільними і любити свободу.

Щороку ми вшановуємо пам’ять про Небесну сотню — мирних протестувальників, які загинули на Майдані. У різних куточках України проводять акцію «Ангели пам’яті». І саме ангелів сьогодні вчитимуться робити наші учасники майстер-класу.

— Цього янгола можна зробити не просто як іграшку, — каже майстриня. — Можна побажати щось йому і покласти під подушечку, а можна повісити як прикрасу біля ліжечка. Можна подарувати комусь із друзів.

— Я мамі подарую, — каже Соня.

— Я приклею до нього нитку і передам татові на Донеччину, — додає Тимур.

— Це дуже класно, — говорить Наталія Баштова. — Я роблю багато різних ляльок-мотанок, і великих, і маленьких. Наприклад, один чоловік, чия дружина попросила, щоб я зробила для нього мотанку, поклав її у кишеньку і він розповідав, що нехороші люди прорвали оборону, були обстріли і наші хлопці не всі встигли відступити. Частина залишилась в окопах і їх обстрілювали. Єдине дерево було і цей хлопець з мотанкою стрибнув в окоп, де було ще 17 людей. Дерево зрізало уламками, воно впало на хлопців і гіллям їх там скувало. Коли наші відбили оборону, всі ті 18 хлопців були цілі і неушкоджені. І таких випадків дуже багато.

«Найдобріший привид в світі»

На столі перед кожним з’являються три клаптика тканини — два квадратні і трикутний та шматочки вати. Це — основа для майбутніх янголів. Поки майстриня роздає матеріали, Тимур вже встиг із вати і тканини зробити смайлик.

— Зараз із кількох клаптиків тканинки ми будемо робити диво, яке буде допомагати мріяти, пришвидшувати перемогу і буде захистом для вас або ваших рідних, — каже майстриня і кладе кожному на стіл ще й котушку ниток.

— Я не вмію шити! — вигукує Матвій, побачивши нитки.

— Шити ми сьогодні нічого не будемо, — заспокоює його майстриня. — Ці янголи як лялька мотанка

— Оберіг, — каже Тимур.

— Коли мотали ляльки, головна умова була — ніколи не торкатися ляльки голкою, — продовжує Наталія Баштова. — Тому ляльки не шили. Можна було прив’язати частини, або приклеїти. Раніше канцелярського клею не було, тому використовували живицю. Хто їв такий клей із вишні?

— Я бачила, коли ми з Тимуром були в селі Козятині, — каже Соня.

— Вірили, що лялька, яка змотана, а не зшита, буде чистою і буде оберігати, — пояснює Баштова. — Та, що торкалися голкою, була вже ніби як наврочена.

Майстриня не дарма порівняла янгола із мотанкою, адже основа для цих двох оберегів виготовляється за однаковим принципом. Наталія бере до рук більший клаптик тканини і розвертає його так, щоб кутик був зверху. Із цього шматочка будуть робитися руки, голова та тулуб.

— У нас зараз уже зима, випав сніг, згадуємо, як робити сніжку, — навчає майстриня. — Ми беремо ватку, не обов’язково всю використовувати. Ви собі зім’яли її тугенько і дивитеся — гарна голова чи ні. Беремо нашу тканинку і по центру кладемо нашу голову. Тепер накриваємо кутик до кутика і робимо найдобрішого привида в світі.

Ватяну кульку майстриня огортає тканиною. Потім бере котушку з нитками, край нитки міцно затискає в руці і починає намотувати від себе котушку навколо голови. Діти уважно слідкують за кожним рухом і повторюють.

— А як зав’язати? — перепитує Тимур

— Не зав’язуємо, — відповідає Наталія.

Чому на тулубі роблять хрест

Коли голова сформована, треба робити руки. Для цього розправляють тканину за обидва кінці, краєчки складають як літачок і перев’язують. Декілька секунд і у янгола, якого робить майстриня, з’являються долоньки. Для дітей ця процедура виявилася заважкою, адже сформувати акуратну долоньку не так просто, тож Наталії довелося цей етап показувати декілька разів і допомагати.

Коли у янгола нарешті з’явилися руки, формують тулуб. Спершу мотають нитку довкола талії, потім — хрест-навхрест на грудині.

— Перший хрест, яким мотали ляльки, був косий, — розповідає Наталія. — Він оберіговий і використовується досі. Називається хрест Андрія Первозванного. Ми часто бачили, що за звичайним християнським хрестом, до якого ми звикли, стоїть ще косий. Коли люди хворіють, вірять, що цей косий хрест допомагає у зціленні.

— А ми будемо робити крила? — перепитує Соня.

— Звичайно, — відповідає Наталія Баштова. — Крила будуть з маленького клаптика тканини. Хто зробив тулуб, беремо менший клаптик тканинки квадратний, складаємо його трикутничком по діагоналі і згадуємо, як ми робимо гармошку. Складаємо. Схоже на крила?

— Так, — відповідає Тимур.

Аби оберіг вийшов гарний, майстриня дає пораду — перед тим, як примотати крила, уважно поглянути на голову янгола. Де акуратніша сторона, там буде личко. Крила Наталія прикладає до спини і примотує до тулуба хрест-навхрест.

Тепер завдання кожного — вдягнути янгола у хустинку. Для цього учасники майстер-класу беруть трикутні шматочки тканини. Аби хустинка краще «сіла» на голову, майстриня рекомендує край тканини підвернути, а зайві кінці хустинки обрізати.

— Головна умова — всі ляльки мотанки мали бути без облич, — каже Наталія Баштова. — Казали і раніше, і зараз кажуть, що очі — дзеркало душі. Дуже часто кажуть, що людина може казати неправду, але по очах видно. Коли малювали на ляльці очі, вірили, що вона може забрати душу людини і нашкодити.

Останній етап — прикрасити янгола. Майстриня роздає усім жовто-блакитні стрічки.

Кожен сам обирає дизайн оберега — хтось робить для янгола пояс, хтось зав’язує стрічки на руки, хтось робить пов’язку на голову.

Не лише дітям, а й дорослим

Подібні заходи у міській бібліотеці планують проводити і надалі. Книгозбірня запускає серію майстер-класів, як індивідуальних (до п’яти осіб), так і групових, на які запрошуватимуть місцевих майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Долучилися зможуть не лише діти, а й дорослі. Усі майстер-класи будуть безкоштовними, тому взяти участь зможуть всі охочі.

 

Читайте також:

Подякувати юній козятинчанці приїхали самі військові

Козятинська солістка Діана Бондарець на «Лиманських зорях» посіла почесне друге місце

Народний аматорський ансамбль української пісні «Берегиня» у Всеукраїнському конкурсі здобули перемогу

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up