Маловідомі сторінки історії Козятина

Маловідомі сторінки історії Козятина
  • До 147-річчя Козятина ми підготували для вас цікаві факти про минувшину рідного міста.

  • Ми розкажемо, чим могло похвалитися місто, окрім залізниці півтора століття тому, та багато іншого.

Історія Козятина починає свій відлік від 1874 року. У липні саме того року за ініціативи місцевого поміщика Мар’яна Лехно-Васютинського, який володів нашими землями і якого пізніше розкуркулили, Козятин отримав статус містечка. Трапилося це 7 числа за старим стилем. Якщо переведемо цю дату на новий стиль, то це буде 19 липня. Саме тому День міста ми щороку відзначаємо у липні. Хоча Козятин з’явився на мапі світу дещо раніше.

Від пива до одягу

Хто зна, чи виросло б на місці болота місто, якби цими землями не проклали колії, що сполучили Київ з Одесою. Козятин своєю появою завдячує залізниці. Та понад сто років тому не лише ця галузь була розвинена у нашому місті. Із залізниці все лише починалося, та нею не закінчилося. І зараз ми розповімо вам, які ще промисли були в Козятині.

За часів царя у нашому місті працював пивний завод. Цю споруду можна побачити і сьогодні. Вона розташована на тій стороні, на вулиці Матросова і відома нам як швейна фабрика.

Відео дня

Пиво тут почали виготовляти 118 років тому. Завод відкрив В’ячеслав Поляк. Він був одним із тих людей, кому належали землі сучасного мікрорайону Талимонівка. Називався завод «Козятинський № 16». Принаймні, так стверджує довідник 1913 року. А вулиця Матросова, де розташувався пивзавод, отримала назву Пивна. Варили пиво тут зовсім недовго — до початку Російської революції 1917 року. У радянські часи на базі колишнього пивзаводу організували плодокомбінат, а після Другої світової війни тут відкрили швейну фабрику.

Окрім пивзаводу, понад сто років тому у Козятині працювало також два цегельних заводи. Один із них розташовувався на тій стороні, перед каскадом ставків на Талимонівці. Інший — у південно-західній частині міста, неподалік від залізниці, що веде в бік Бердичева, у районі Газконтори. Він належав Мар’яну Васютинському. А той, що на Талимонівці, міг належати Леонарду Табенському, В’ячеславу Поляку, які володіли тими землями, чи комусь з інших панів.

На Білій Казармі у Царські часи була бійня. Вона працювала ще до того, як у Козятині відкрили птахокомбінат, який зараз ми знаємо як М’ясокомбінат. Продукцію з тієї бійні було куди збувати — у місті працювало кілька м’ясних лавок.

Якщо приміщення пивзаводу збереглося і донині, то від цегельних заводів і бійні сьогодні нічого не залишилося. За століття і слід їх простиг.

Найстаріші магазини

Різноманітних точок торгівлі у Козятині було чимало навіть сто років тому і відкривали їх не лише у центрі, а й інших мікрорайонах. Серед них — три книгарні, дві фотостудії, два ресторани. А ще було двійко магазинів, які працюють і досі. Вони майже ровесники нашого міста.

Перший розташований на перехресті вулиць Пилипа Орлика та Грушевського. Козятинчани знають цю будівлю як «дім Грека». Його власником був Михайло Еміш’янц. Чоловік мав прізвисько Грек, через що споруду й прозвали «домом Грека». Містом досі ходять легенди, буцімто Михайло Еміш’янц був грецьким підданим і саме звідси походить його прізвисько.

У царські часи родина Еміш’янців мала невеликий бізнес — вони тримали дві булочні, одна з яких розташовувалася у будинку Грека. В радянські часи у цій будівлі була велика кількість невеликих магазинів, де продавали всяку всячину: вироби з заліза, подарунки і тканину, а ще тут свого часу була перукарня. А з одного боку жив Михайло Еміш’янц, де він обладнав майстерню з ремонту годинників. Сьогодні більша частина цієї будівлі не використовується, але центральна її частина і досі працює як магазин.

Інший магазин розташований на тій стороні, на вулиці Валдаєвській. Так само, як і будинок Грека, ця споруда одноповерхова. В одній половині колись була перукарня, а в іншій тримала магазин єврейка Кліма. Саме тому за ним закріпилася народна назва «У Кліми», якою козятинчани користуються і досі. Нині на його місці також працює продовольчий магазин. Щоправда, з роками споруда практично втратила свій первозданний вигляд. Те, що цей будинок царських часів, видно лише з одного боку. Другу його половину вже давно перебудували.

Козятинські маєтки

У межах сучасного Козятина колись давно був маєток заможного землевласника Леонарда Табенського. Він розташовувався на тій стороні, у мікрорайоні, який ми називаємо Талимонівкою. Леонард Табенський збудував там собі вишуканий будинок. Він розкинувся у мальовничій місцині, за колишньою військовою частиною. Поряд із маєтком власник висадив фруктовий садок і цілі плантації бузку. А пагорб неподалік від того місця місцеві прозвали Табенкою.

Ще один маєток розташовувався у селі Козятині, яке, до речі, значно старше за місто, про що свідчать польські джерела. Цей маєток був на місці колишнього колгоспу і належав родині Лехно-Васютинських. Щоправда, він був не таким ошатним, як будинок Табенського. На території маєтку також був садок із фруктових дерев.

На жаль, жоден з них до наших днів не зберігся, тож дізнатися, який вони мали вигляд, можна хіба що завдяки старим листівкам.

Увіковічнили назву нашого міста

У Козятині є вулиці, названі на честь деяких міст, наприклад, Харківська, Московська, Київська, що розташовані на тій стороні. Чи Білоцерківська, через яку проходить траса Н-02. А чи знали ви, що в інших куточках України є вулиці, які носять назву нашого міста? Своя Козятинська вулиця є у Києві, Чернівцях, а також Житомирі.

Крім того, ім’я нашого міста носили навіть кораблі. У 1969 році румунський кораблебудівний завод у Галаці випустив вантажний теплохід. Протягом 27 років це морське судно носило назву «Козятин». Із 1996 року корабель борознив моря й океани вже як «Нано», а з 2000 — як «Доктор Саадаллах».

►Теплохід "Козятин" біля берегів Норвегії. Фото початку 90-их років. Джерело тут

Ще один корабель із назвою «Козятин» випустив Миколаївський суднобудівний завод також у 1969 році. Втім, якщо його румунський брат перевозив вантажі, то це судно було рибальським. Обидва кораблі вже не використовуються.

 

Читайте також:

Гості з Бердичева, ексклюзивні повітряні кульки і "Прометей": родзинки заходів до Дня міста у парку

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Микола Олександрович

    одне й те саме в сотий раз. будинок грека, пивзавод, цегляний завод, табенський. будинок грека, пивзавод, цегляний завод, табенський.
    будинок грека, пивзавод, цегляний завод, табенський. будинок грека, пивзавод, цегляний завод, табенський. будинок грека, пивзавод, цегляний завод, табенський. будинок грека, пивзавод, цегляний завод, табенський. будинок грека, пивзавод, цегляний завод, табенський. будинок грека, пивзавод, цегляний завод, табенський. будинок грека, пивзавод, цегляний завод, табенський. будинок грека, пивзавод, цегляний завод, табенський. будинок грека, пивзавод, цегляний завод, табенський. будинок грека, пивзавод, цегляний завод, табенський.

keyboard_arrow_up