Марина В’язовська — Українка, що змінила світ або про інтелект нації

... та про огидну терплячість українців
 

Марина В’язовська — Українка, що змінила світ або про інтелект нації

Ми думаємо, що це у нас шляхетна толерантність, а це у нас воляче терпіння.

Огидна річ – наша терплячість. Наша звичка відмовляти собі у всьому. Так все може відмовитися від нас. (Ліна Костенко)

При опитуванні 150 підлітків до 16 років в Козятині на питання про найближчу реальну мрію, 137 дітей дали відповідь: "Імігрувати  в Європу. На постійне мешкання"...

Відео дня

Наприклад, Марина В’язовська мешкає у Німеччині, бо досягти успіху в Україну, не можливо. Україна в режимі внутрішньої окупації, основа якої — приниження Української нації нинішньою владою .     

Нещодавно ця ще одна молода українська вчена вразила світ! Марина В’язовська розв’язала одну з найскладніших математичних задач сучасності, над якою науковці ламали голову уже кілька століть.

 

Коментарі (1)
  • Влад Лісовий

    Життєпис

    Зростала у Києві, навчалась у Київському природничо-науковому ліцеї № 145, брала участь у математичних олімпіадах. Навчалась на механіко-математичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка[3]. Щороку займала призові місця на Міжнародній студентській олімпіаді з математики[en] у 2002—2005 роках, здобувши перший приз у 2002 та 2005 роках[4]. По тому продовжила навчання в Німеччині, здобувши 2007 року ступінь магістра у Кайзерслаутерні[3][5].



    У травні 2010 року захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України за темою «Нерівності для поліномів і раціональних функцій та квадратурні формули на сфері»[6].



    2013 року здобула ступінь доктора природничих наук (Dr. rer. nat.[en]) у Боннському університеті. Її докторська дисертація «Модулярні функції та особливі цикли» («Modular Functions and Special Cycles») написана під керівництвом Дона Цагіра[en] та пов'язана з аналітичною теорією чисел[7].



    На початок 2016 року — постдокторський дослідник у Берлінській математичній школі[en] та Гумбольдтському університеті Берліна[8].



    З травня 2017 року працює у Федеральній політехнічній школі Лозанни[9].



    Задача про пакування куль

    Докладніше: Задача про пакування куль

    Nuvola apps kaboodle.svg Зовнішні відеофайли

    Nuvola apps kaboodle.svg 1. Українка, яка розв'язала задачу століть // DW (Ukrainian), 17 червня 2016

    2016 року В'язовська розв'язала задачу пакування куль у 8-вимірному просторі[10][11][12] та, у співавторстві, — в 24-вимірному[13][8]. Раніше задачу пакування куль було розв'язано лише для просторів із трьома і менше вимірами, а розв'язання тривимірного випадку (гіпотези Кеплера[en]) було викладене на 300 сторінках тексту з використанням 50 000 рядків програмного коду[14]. Натомість розв'язання В'язовської 8-вимірного випадку займає лише 23 сторінки та є «приголомшуюче простим»[8]. На дослідження цієї задачі В'язовську надихнув київський математик Андрій Бондаренко. Над розв'язанням вона працювала два роки у Берліні[3].



    За роботу над найщільнішими пакуваннями куль у розмірностях 8 та 24, використовуючи модулярні форми, Марині В'язовській у 2016 році присуджено премію Салема[15][16][17].



    У квітні 2017 року Математичним інститутом Клея Марині В'язовській присуджено Дослідницьку нагороду за проривну роботу над задачами пакування куль у розмірностях вісім та двадцять чотири[18].



    2017 року Марині В'язовській індійським Університетом SASTRA (англ. Shanmugha Arts, Science, Technology & Research Academy) присуджена нагорода імені Рамануджана (англ. SASTRA Ramanujan Prize). Вручення відбулося 21 або 22 грудня 2017 року на Міжнародній конференції з теорії чисел в Кумбаконамі, рідному місті Срініваса Рамануджана[19].



    Сім'я

    Чоловік — фізик. Має сина[20].



    Обрані праці
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Козятина за сьогодні

keyboard_arrow_up