Машини гублять колеса. Чому не ремонтують дорогу на Центральній у селі Козятин

Машини гублять колеса. Чому не ремонтують дорогу на Центральній у селі Козятин
  • Чия дорога? Вулиця села Козятин, по якій курсує маршрут №2 та шкільний автобус, в критичному стані. На балансі сільської ради вона не стоїть.
  • А служба місцевих автодоріг у Вінницькій області ремонтувати в цьому році «ямкову» дорогу не збирається?

Про погані дороги у Козятині не говорить, мабуть, лише ледачий. «Не ремонтовані, як після війни, у вибоїнах, у латках» — все це, на жаль реалії. Не виняток і вулиця в селі Козятин, яка до декомунізації називалася Жовтневою. Зараз же вона носить милозвучну та багатообіцяючу назву — Центральна.

До цієї назви можна підібрати гарний синонім, наприклад, головна. Але, дивлячись на стан дороги можна з упевненістю сказати, що головні тут ями. Адже ми не раз фіксували момент, коли автомобілі, скочивши в баюру, губили на ходу колеса.

Відео дня

Дорога не належить селу

Мешканці села Козятин нагадують про болючу дорожню тему, яким набридло бездоріжжя по цій дорозі.

Активісти села зателефонували на гарячу лінію газети і заявили: «Підніміть питання ремонту дороги вулиці Центральна. Ми терпіти вже не можемо, вийдемо на страйк і перекриємо дорогу».

— Ремонтували вулицю Центральну кілька років тому. Ну як ремонтували, так, котрі більші ями позакидали, —  розповідає газеті пані Олена. — Цією дорогою ходить другий автобус. З першого березня вже навіть ціну квитка підняли через жахливу дорогу — в село Козятин 6 гривень (по місту 4), а у Іванківці — 8. Чула, що люди готові навіть до страйку. Адже ця їзданина — суцільне гойдання та підпригування! Як ці водії тільки витримують? Цю дорогу взагалі збираються ремонтувати? Чому сільська рада не займається цим питанням?

Щоб розібратися в цих питаннях, довелося влаштувати ціле журналістське розслідування. Спочатку ми питали голову сільської ради Тетяну Катеризюк. Вона розповіла, що ця вулиця не знаходиться на балансі села. Але все ж таки, дорогу ремонтували спільними коштами два роки тому. Зробили ямковий ремонт.

— Зрозумійте, що в нас 39 комунальних доріг, освітлення доріг тощо. Бюджет села обмежений. І оскільки дорога не на балансі у села Козятин, то ремонт Центральної стане нецільовим використанням коштів сільського бюджету, — сказала Тетяна Миколаївна. — У цьому році заплановано доробити вулицю Покровську (колишню Молодогвардійську - авт.), виділили 270 тисяч гривень.

Усі «шляхи» ведуть у Вінницю

Журналістка поспілкувалася з водієм «двійки» Юрієм. За кермом він ще з 1985 року, досвіду більше ніж достатньо.

— Я ж людей везу. Дуже незручно, коли автобус розхитується на вибоїнах. По місту дороги вже більш-менш. А тут. Ціну квитка підняли з двух причин. По-перше, це вважається рейс на інший населений пункт, а не по місту. А по-друге, через ями. Самі розумієте, ремонт машини зараз дорогий.

На зупинці з народною назвою “Колгосп” люди, які чекали автобус теж не були скупі на критику дороги.

Мовляв, так не годиться. Дорога не пригодна для транспорту і її конче необхідно ремонтувати. Адже окрім міського маршруту, тут курсує ще й шкільний автобус з дітьми двух сіл — Іванковець та села Козятин.

Чия ж тоді дорога? Ми телефонували у всі можливі служби — козятинську РДА, ЖКГ, обл та райавтодор. Виявляється вона «у руках» новоствореної (з 1 січня 2019-го) служби місцевих автомобільних доріг у Вінницькій області (знаходиться у Вінниці, на Соборній, 15А).  І для них дорога на Центральній у селі Козятин має назву траса «С-02-08-06 с.Козятин-Іванківці», з протяжністю 4,9 кілометри.

По телефону у службі коментарів не вдалося взяти. Сказали, направити офіційне звернення і чекати відповіді. Так і зробили. Чекаємо.

— У службу автодоріг ми звертались неодноразово. Не можу нічого планувати, але якщо буде в області співфінансування, тоді можна буде щось обіцяти про ремонт Центральної, — додає сільська голова Катеризюк.

Цікавий момент

Коли журналісти збирали матеріали аби довести справу до кінця, голова сільради порадила взяти коментар про дорогу ще у начальника райавтодору Дмитра Степанишина (до цього ми розмовляли з головний інженером, який розкрив карти власника траси).

Виявляється на наступний день, після того, як ми направили офіційне звернення, приїздив представник вищезгаданої служби

— Так, сьогодні відбулося обстеження проблемної ділянки, — сказав Дмитро Степанишин. — Ми з ним об’їхали також і дорогу до селища Залізничне. Це питання вирішиться найближчими днями. Якщо служба відкриє фінансування, то два тижня для відновлення Центральної, думаю, нам вистачить. Також постараємось підключити і райдержадміністрацію.

Отож, будемо чекати і сподіватися, що наші старання не будуть марними. Як кажуть, під лежачий камінь, вода не тече.

Дивіться по темі:

В селі Козятин в деякі ями "плюнули" камінцями (Оновлено)
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергей Савчук

    Виходить, що якщо дорога не на балансі с/р, то на це питання голові с/р можна "забити".Питання: для чого ці дармоїди там сидять? Таким же чином і голова могла вирішити дану проблему( написати офіційного листа, подзвонити і т.д.)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up