Маючи четверо доньок, прихистила ще трьох синів. Історія багатодітної родини з Козятинщини

Маючи четверо доньок, прихистила ще трьох синів. Історія багатодітної родини з Козятинщини
Дружня сім’я Раїси Димчишиної. Мама з дітками на прогулянці біля училища

Материнство. У свої неповні 27 років Раїса Димчишина виховує чотирьох дівчат і трьох хлопчиків. Попри всі труднощі, переконана, що дитя — це Боже Благословення і найкращий скарб, який тільки може подарувати кожній жінці доля

 

Перша дочка, Оля, з’явилася на світ, коли Раїсі було лише 19 років. Наступну донечку, Машу, молода жінка народила через чотири роки. Третій, Аделінці, скоро виповниться три, а наймолодшій Софії зараз рік і три місяці.

Нещодавно в її родині сталося поповнення: вона закохалася в Дмитра, який сам виховує трьох синів. Тож тепер Раїса - мати не чотирьох, а семи дітей.

 

Відео дня

Була шокована

Коли 19-річна Рая дізналася про вагітність, новина її неабияк приголомшила. Адже на своє життя мала зовсім інші плани. І вона, і її коханий були ще зовсім юними для такого серйозного кроку. Спершу пара вагалася. Були навіть розмови про аборт. Але дівчина твердо вирішила народжувати, бо дитя ні в чому не винне.

— Коли дізналася, що вагітна, був шок, — згадує Раїса. — Я взагалі думала, що народжу не раніше, ніж у 24-25 років, бо треба трохи на ноги стати. Потім я сіла, замислилася, бо ж воно ні в чому не винне, винні лише ми. Зараз не всі можуть так легко стати батьками. Це важко. А мати якісь наслідки після цього всього, сидіти, плакати і, як деякі люди, мріяти про дитину. Що може бути прекрасніше, ніж стати мамою?

Зараз Раїсі Димчишиній неповні 27 років та вона вже має чотири доньки та три сини. Жінці було складно лише з першою дитиною, з наступними — значно легше, бо вже напрацювався алгоритм.

Мамина помічниця, другокласниця Оля разом з молодшими братиками й сестричкою

Її найстарша — Оля, закінчує 2 клас у ліцеї-школі № 4. Мати про неї каже — самостійна. То посуд помиє, то в кімнаті все поскладає, то ліжко застелить, за молодшими сестричками й братиками допомагає дивитися.

А колись Раїса сиділа біля її ліжечка ночами, чекала, коли в донечки проріжеться перший зубчик, коли вона усміхнеться, коли скаже перше слово.

Раїса Димчишина безмежно рада, що має чотирьох донечок

Мрії здійснюються

У школі Раїса мріяла бути кухарем, акторкою чи провідницею. Колись один з однокласників навіть пожартував, що вона буде «артистично куховарити в поїзді». Каже, що дві мрії здійснила повністю, одну — лиш на половину.

— Провідником я таки стала, — ділиться Раїса Димчишина. — Я за спеціальністю провідник пасажирських потягів. Куховарю я щодня з ранку до ночі на своїй кухні. Тому ця мрія також збулася, шкода лише, що за це кошти не платять. Щодо акторки — якось знайома зателефонувала, сказала, що терміново потрібна людина, бо має бути вистава. Це у нас в будинку культури. У мене ще Оля тоді маленька була на руках. Я тоді відірвалася, а кого грала, навіть вже не пам’ятаю. Щось про Україну ми тоді ставили, але мотив був важкий. Це було років шість тому. Хотіла вступати в Тульчин (Тульчинський коледж культури - авт.), але так вийшло, що вийшла заміж.

 

Надійна підтримка

З першим чоловіком життя не склалося. Від другого, з яким узяла шлюб, народила трьох донечок — Машу, Аделіну та Софію. Каже, чоловік завжди ставився до всіх однаково, дітей не ділив, Олю приймав, як свою. Коли казали: «У тебе троє дітей», завжди виправляв: «Не троє, а четверо». Проте і з ним розсталася.

На роботу поки влаштуватися не може, адже діти ще зовсім маленькі. Отримує кошти від Відділу соціальної допомоги. Також з фінансами допомагають батьки.

— Найбільше мені допомагає моя мама Наталя, — каже жінка. — І двоюрідна бабуся Надя. Вона живе у Вінниці. Якщо треба продукти купити, в аптеку, в лікарню чи кудись з документами — один дзвінок і вона вже тут.

Діти полюбляють гратися на турніках біля училища

 

Поповнення в родині

Три місяці тому Раїса стала мамою сімох дітей. Вона закохалася в Дмитра, який самотужки виховує трьох хлопчиків: шестирічного Максима, Кирила, якому восени виповниться чотири, та дворічного Богданчика. Чоловік підкорив її серце своїм дбайливим ставленням до дітей та відповідальністю.

— У нас не зразу стосунки склалися, - згадує Раїса. -  Я лежала в нашій лікарні з дитиною. Увечері ми з дівчатами збиралися пити чай. Моя сусідка по палаті каже: “У мене тут кум поруч лежить”. Ми почали з ним говорити про дітей. Мене найбільше вразило те, що він сам виховує трьох дітей і те, як він за своєю дитиною доглядав. Напевно, не кожна жінка так може. Я виписалася додому. Він знайшов мене через знайому у Фейсбуці і почав писати. Але стосунки наші почалися нещодавно.

 

Спосіб релаксації

Діти активні й галасливі. Нерви часом на межі. Щоб заспокоїтися, молода мама вишиває бісером.

— У мене висить на стіні дві вишиті ікони, — розповідає Рая. — Зараз працюю над третьою картиною. Вишивка — це моє заспокійливе. Буває, коли вони починають бігати й кричати, відчуваю, що зараз вибухну. Але коли тихо в хаті, мені стає страшно, тому що вони всі дружно роблять збитки. Ми нещодавно плитку поклали. То вони гралися у війну й відбили одну плитку.

Тим жінкам, які вагаються стосовно дітей, радить не робити помилок і подумати про старість.

— Вагатися завжди можна, — додає Раїса Димчишина. — Але, як казала моя лікарка Олена Іванівна, яка тричі приймала в мене пологи: «Дав Бог дитину, дасть і на дитину». Так, важко. Бо дитина — це важка праця. Треба змінювати свої звички та плани. Але якщо такий момент у житті настав, значить, так треба.

Розмір соціальної допомоги для матерів-одиначок

За інформацією відділу соціальної допомоги, в Козятині зареєстровано 147 матерів-одиначок. Розмір соцвиплати для кожної матері-одиначки різний і залежить від сукупного доходу сім’ї та прожиткового мінімуму для дитини.

З 1 січня до 30 червня 2019 року прожитковий мінімум для дитини становить:

  • якщо дитина віком до 6 років, — 1626 гривень;

  • від 6 до 18 років — 2027 гривень;

  • від 18 до 23 (за умови, що дитина навчається) — 1921 гривня.

Як розраховується розмір виплат? Доходи усіх членів сім’ї за останні півроку додаються і діляться на 6 місяців. Одержана сума ділиться на усіх членів сім’ї. Якщо у підсумку виходить цифра, менша від встановленого прожиткового мінімуму для дитини, мати-одиначка отримує доплату. Тобто від суми прожиткового мінімуму віднімається кількість коштів, які припадають на одного члена сім’ї.

Якщо мати вийшла заміж, але її чоловік дитину не всиновив, його дохід все одно плюсується. Якщо дитина отримує стипендію, вона також додається до сукупного доходу сім’ї.

Олена Удвуд

Читайте по темі:

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юлия Козловская

    Молодець
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up