Майже колапс: старі судді пішли, нові йти не хочуть

Майже колапс: старі судді пішли, нові йти не хочуть
  • У Козятинському міськрайонному суді залишилося працювати лише двоє суддів.
  • Натомість нових не відряджають, бо жоден не виявив бажання перейти працювати до нас.
  • Що каже з цього приводу експерт і як це впливає на роботу суду.

У Козятинському міськрайонному суді катастрофічний дефіцит кадрів. За останні п’ять місяців четверо наших суддів подали у відставку.

Усе почалося в червні 2020, коли Вища рада правосуддя відправила у відставку Діну Сороку. Пропрацювавши у Козятині 19 років на посаді судді, вона вирішила піти.

Наступним Козятинський міськрайонний суд за власним бажанням покинув Валерій Сєчко. Він працював у нас суддею протягом 22 років, а останні роки був також головою суду. Тож коли наприкінці липня його відправили у відставку, довелося призначати нового голову. Ним став Віктор Проць. Він був суддею нашого суду з 2002 року. Проте і він вирішив піти. Вища рада правосуддя відправила Віктора Проця у відставку 22 жовтня разом із Валентиною Воронюк, яка пропрацювала суддею у Козятині 20 років.

Відео дня

Усіх суддів звільнили у відставку тому, що вони мали для цього достатній стаж роботи. Відтак у Козятині залишилося працювати всього двоє суддів — Ірина Кучерук та Наталя Пєтухова. Відповідно до інформації, розміщеної на сайті Козятинського міськрайонного суду, станом на 6 жовтня 2020 року у нашому суді було 6 вакантних місць суддів.

Все було б нічого, якби на зміну тим, що пішли, знайшлися нові. Проте бажаючих, як кажуть вчителі, «ліс рук». Вища рада правосуддя ще 15 жовтня почала процедуру відрядження до нашого суду чотирьох суддів. За процедурою суддю можуть відрядити до суду лише у тому випадку, якщо він сам виявить бажання. На те, щоб подати документи, дається 10-денний строк. Кінцевий термін сплив 26 жовтня, а жоден суддя так і не виявив бажання перейти працювати до нашого суду. Тож Вища рада правосуддя продовжила строк надання згоди на відрядження, поки що до 16 листопада.

Що буде після 16 листопада — невідомо. А поки у нашому суді залишається всього дві служительки Феміди. І це неабияк впливає на роботу суду в цілому. Пояснимо, з чого ми зробили такий висновок.

У Єдиному реєстрі судових рішень опубліковано 9 документів Козятинського міськрайонного суду за п’ятницю, 30 жовтня. Три цивільних, три кримінальних і три справи про адміністративні правопорушення. Усі розглядала Ірина Кучерук. Беремо аналогічну дату за минулий рік, тобто, 30 жовтня 2019-го, коли суддів було четверо. На наш запит система видала 56 документів. А це у шість разів більше, ніж за 30 жовтня 2020-го. Усі справи розглядалися різними суддями.

І це лише верхівка айсбергу. Додайте сюди ще той факт, що коли суддя йде у відставку, усі справи, які він вів, мають передати іншим суддям. А це означає, що розгляд справи можуть відкласти.

— Якщо суддів мало, вони стають більш навантажені, не встигають розглядати справи і це впливає на якість їхньої роботи, — пояснює Микита Панасенко, редактор «Бюро судової інформації».

Подібна ситуація не лише в Козятині. Згідно з інформацією із сайту Судової влади України, у Ладижинському міському суді працює теж лише двоє суддів. Аналогічна проблема і в Томашпільському районному суді.

«Станом на 16 жовтня 2020 року фактична кількість суддів у судах України становить 5363 судді за визначеної кількості 7295 суддів. Повноваження здійснювати правосуддя мають 4809 суддів. Кількість вакантних посад суддів становить 1932. Крім того, понад 1600 чинних суддів мають право на відставку у зв’язку з тим, що їхній стаж становить 20 років та більше», — йдеться на сайті Судової влади України. Натомість у двох судах правосуддя не здійснюється взагалі, тому що там просто нікому це робити.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Кіпоренко Олександр

    Добре зажили.
  • Валерій Рожновський

    А поліцейські штампують протизаконні постанови!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up