Медичний канабіс — допомога пацієнтам чи «кістка», кинута міністром

Медичний канабіс — допомога пацієнтам чи «кістка», кинута міністром
  • Не на часі? Петицію за легалізацію медичної марихуани на сайті Верховної Ради підписали майже 30 тисяч людей, до її розгляду залишилося 2000 голосів і 54 дні.
  • У соцмережах запустили кампанію #ЗупинитиБіль. Але чи вирішить це проблему?

Зараз в Україні діє постанова кабміну № 770 «Про затвердження переліку наркотичних засобів», у якій всі наркотики розділені на три таблиці. У першій зібрані всі особливо небезпечні наркотики, заборонені до використання взагалі. Саме тут наряду з героїном знаходиться канабіс. У другій таблиці наркотичні засоби, використання яких обмежено — де є кокаїн і морфін.

На сайті Верховної Ради за ініціативи Генадія Шабаса, адвоката Української асоціації медичного канабісу, 30 січня зареєстрували петицію з вимогою внести зміни до законодавства. Щоб канабіс можна було використовувати у медичних та наукових цілях. Тобто перенести його з першої таблиці в другу. Петицію підписали майже 30 тисяч людей, до її розгляду залишилось 2000 голосів і 54 дні. Серед підписантів досить багато громадських організацій та благодійних фондів: «Українська Асоціація Медичного Канабісу», «Крапля крові», «Ліки Контроль», «Діти з гемофілією», «Пацієнти України», «СТОП рак», «Всеукраїнська асоціація кришталевих людей», «Рідкісні імунні захворювання», «Об’єднання хворих на торсійну дистонію», «Психічне здоров’я»…

 

Відео дня

Легалізація марихуани — не головне

Після вживання марихуани людина відчуває комфорт, задоволення, бажання спілкуватися, гарний настрій. Після того, як концентрація марихуани в організмі знижується, настрій стає, як був, а потім трішки знижується. Починають з’являтися елементи депресії. І в людини виникає бажання поновити свій комфортний стан, знову і знову. Звичайно, сьогодні йде мова про прийом марихуани в медичних цілях, та під наглядом лікаря. Проте нарколог та головний лікар обласного наркодиспансеру Павло Слободянюк досить скептично ставиться до цього. Він вважає, що міністр охорони здоров’я Уляна Супрун, коли пропонує легалізацію канабісу, просто кидає «кістку», щоб люди почали це все обговорювати, створювали ажіотаж та відволікалися від нагальних проблем.

— На мою думку, як громадянина та лікаря легалізація марихуани для медичних цілей, це сьогодні ну зовсім не головне, — говорить Павло Слободянюк. — Краще б забезпечили тих самих онкохворих препаратами, може було б їх менше. У нас на ринку є багато фармакологічних препаратів, які знеболюють та можуть полегшити стан хворого. Потрібно займатись тим, щоб у хворих було достатньо ліків для лікування. Гроші варто вкладати в профілактику хвороб. А не легалізувати наркотик, а потім боротися з залежністю.

 

Потенційні пацієнти наркодиспансеру?

— Україна, будемо говорити відверто, корупційна держава, — говорить нарколог. — І якщо з медичного каналу піде витік легальної марихуани, ми отримаємо ще один прошарок людей, які вживають наркотики. І згодом вони стануть нашими пацієнтами.

За словами лікаря, вживання канабісу (не медичного характеру) у людей, схильних до шизофренії, викликає психози, причому досить важкі.

— Коли лікарі стикаються з канабісними психозами, повірте на слово, це

жахливі речі, — каже лікар. — Прибувають молоді люди, їм 26 років, а раціональне життя в них закінчене, живуть рослинами у своєму вузькому світі.

Тож скільки б не говорили, що куріння марихуани, то легкі наркотики, які не викликають залежності, нарколог вважає це першою сходинкою до вживання більш сильних наркотиків. Звичайно, він припускає можливість того, що людина зупиниться на певному рівні та не почне заглиблюватися в наркотичний світ.

— От наприклад, колишній президент Америки Клінтон сам розповідав, як в студентські роки розважався разом зі своїми друзями, вживаючи марихуану, — говорить лікар. — Але розумів, що вживання наркотиків та навчання і будування власного життєвого шляху (американська мрія і таке інше) не сумісні. Тому він попробував і знайшов у собі сили до того не повертатися.

Можливо, ми до цього ще не готові

За словами онколога Регіонального Подільського центру Сави Магдебури, ідея легалізувати марихуану в медичних цілях — шикарна. Тому що відносно дешево можна позбавити важкохворого страждань та болю.

— Як лікар я цілком на стороні цієї ініціативи, але виникає питання, чи готові ми морально до цього, скоріш за все ні, — каже лікар. — Навіть дуже гарну ідею можна довести до абсурду, і щоб цього не сталося, потрібен час.

 

Де використовують канабіс

Науковці, лікарі та пацієнти по всьому світу кажуть: медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів.

Його використання врегульовано законами Канади, США, Австрії, Бельгії, Чехії, Данії, Хорватії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Ірландії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Португалії, Словаччини, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Великобританії, Малайзії, Таїланду, Кореї, Польщі та інших. В Україні усі канабіноїди знаходяться у списку речовин, які не можуть бути використані в медицині та наукових дослідженнях. Чинним законодавством передбачене кримінальне переслідування вчених, за дослідження терапевтичної цінності канабіноїдів, і лікарів, що наважаться полегшити стан хворих.

 

Чому канабіс дієвий у лікуванні?

Рослини роду Cannabis містять активні речовини — канабіноїди. Найбільш

вивченими є тетрагідроканабінол (ТГК) та канабідіол (КБД). Їхня дія відрізняється: ТГК має виражені психотропні ефекти і збуджує нервову систему, це активна речовина «трави» чорного ринку. КБД майже не має психотропної дії, знеболює, розслабляє і гальмує. У медичному канабісі переважає КБД. Для того, щоб речовина на нас подіяла, наші клітини мають бути до неї чутливими, тобто мати певні рецептори. Звідки в нас рецептори до наркотичних речовин? Бо наше тіло виробляє схожі молекули —

ендоканабіноїди, себто внутрішні канабіноїди. До них чутливі різні типи клітин: нейрони, клітини кишківника, сполучних тканин, ендокринних залоз та імунної системи. Система ендоканабіноїдів залучена в процеси сну, апетиту, заспокоєння і пам’яті. Вважають, що мігрень, фіброміалгія і синдром подразненого кишківника є наслідком браку ендоканабіноїдів. Є різні способи споживання канабіноїдів: масла, таблетки, мазі, куріння… Дітям в разі епілепсії прописують пероральний прийом канабіноїдів.

Медичний канабіс має і побічні ефекти — запаморочення, байдужість,

порушення пам’яті та звикання, вплив на серцево-судинні та респіраторні

хвороби. Звісно, перед будь-яким призначенням, лікар зважує користь та ризики застосування та виписує споживання таких препаратів лише за необхідності.

 

Медичний канабіс застосовують у таких випадках:

  1. 1. Хвороба Альцгеймера. Є істотні докази того, що регулярне помірне споживання канабісу допомагає сповільнити прогрес хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних хвороб
  2. 2 Рак. Головною цінністю медичного канабісу є паліативна допомога онкохворим. Втім, клінічні дослідження на людях наразі показали можливість використання канабісу у лікуванні базальноклітинного раку
  3. 3 Хронічний біль. Масштабні рандомізовані подвійні сліпі клінічні дослідження показали ефективність та безпечність канабісу при хронічному болю
  4. 4 Синдром подразненого кишківника, в тому числі хвороба Крона та виразковий коліт. 50 % пацієнтів із хворобою Крона повністю одужали, а 90 % відчули значні покращення.
  5. 5 Розсіяний склероз. Канабіс ефективний і безпечний паліативний засіб при цій хворобі. Крім того, дослідження вказують на можливий лікарський ефект канабісу у відновленні мієлінових оболонок нейронів при МС
  6. 6 Епілепсія в дорослих і дітей. Медичний канабіс знижує частоту і тривалість епілептичних нападів, в тому числі — в разі епілепсії, що не піддається медикаментозному лікуванню
  7. 7 Нудота і блювання внаслідок хіміотерапії
  8. 8 У США медичний канабіс призначають також у випадку посттравматичногосиндрому і глаукоми
  9. 9 Є низка робіт, що вивчали ефективність медичного канабісу в разітривожності, порушення сну, покращення апетиту в ВІЛ-інфікованих людей,депресії

Альона РЯБОКОНЬ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    ідписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/
    Керувати

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up