«Єдиний медичний простір»: міська влада хоче об'єднати лікарні

«Єдиний медичний простір»:  міська влада хоче об'єднати лікарні
Пацієнти козятинської міської лікарні задоволені якістю обслуговування

Актуально. Міська рада хоче об’єднати лікарні в єдиний потужний медичний заклад. Районна — категорично проти. Як обґрунтовують свої позиції обидві сторони і як позначиться на здоров’ї козятинчан цей конфлікт  

Вівторок, 18 лютого, для міської козятинської сімейної медицини виявився незвичним днем. При чому як для працівників, так і для пацієнтів. Вранці, на 10 годину сюди з’їхались мало не всі мас-медіа Вінниччини. Фото та відеозйомка, купа запитань, та ще більше відповідей. А все заради того, щоб пояснити, що зараз відбувається в галузі медицини в місті. 

Гроші підуть за пацієнтом

Справа в тому, що з 1 квітня в Україні стартує другий етап медичної реформи. Будуть підписані угоди з Національною службою здоров’я України (далі НСЗУ). Якщо по-простому, то платитимуть тій лікарні, яку обере пацієнт. А це значить, що між лікарнями буде конкуренція, боротьба за пацієнта, який зможе вільно обрати того спеціаліста і лікарню, в якій хоче проконсультуватися чи прооперуватися. Прив’язки до районної чи міської лікарні більше не буде. І гроші за надану медичну послугу НСЗУ заплатить тій лікарні, яку обере пацієнт. 

Відео дня

Про ремонт і зарплати

— Міський центр первинної медико-санітарної допомоги ми відкривали півтора року тому, — пригадує міський голова. — Ми отримали майновий комплекс Козятинської ЦРЛ від Вінницької обласної ради. Коли нам його передавали, це приміщення було зруйноване — були вирвані розетки, побиті унітази, відрізане по контуру болгаркою електроживлення. Ми почали навіть не з нуля, а з мінуса. 

Після цього почалась екскурсія по міській лікарні сімейної медицини, яка розпочала свою роботу у 2018 році і наразі є потужним центром. За словами головного лікаря «первинки» Юлії Радогощиної, тут працює фаховий персонал (13 лікарів, з них 1 педіатр). У закладі функціонує денний стаціонар на десять ліжок, відремонтована кімната для персоналу, конференц зал. Працює кардіографія з телеметричною системою. Закуплені дерматоскопи, де зображення виводиться на монітор ноутбука. Крім цього, надаються послуги обслуговування пацієнтів на дому.

За словами Юлії Радогощиної, в середньому лікар за день приймає 20-25 пацієнтів. Бувають дні, що і до 40. І отримують за свою працю солідну зарплату — 17 тисяч гривень в лікаря, і 8,5-9 тисяч — в медичної сестри.

Тут задекларувалось майже 24 тисячі пацієнтів, які обрали  свого сімейного лікаря. Лікують тут як міське населення, так і з району.

— Районною радою було прийнято рішення обслуговувати мешканців міста у райлікарні на платній основі, — розповідає Олександр Пузир. — Нами було подано судовий позов. Рішення про заборону надання мешканцям міста медичних послуг населення Козятина зупинено. Думаю, що ми його виграємо. 

Лікують і міських, і районних

Переходимо до козятинської міської лікарні. Головний лікар цієї медичної установи Олександр Євтушок познайомив з медперсоналом, розповів про обладнання, програмне забезпечення. Поділився планами на майбутнє.

— Міська лікарня в статусі планової, вона відповідає всім вимогам і на лікарню інтенсивного лікування не претендує. Заклад розрахований на 100 ліжок, працює 25 лікарів, — каже Олександр Євтушок. — Є амбулаторно-поліклінічне відділення, терапевтичне, неврологічне і окремо реанімація (палата інтенсивної терапії), рентгенологічна служба, лабораторія. Планується реабілітаційна служба. 

За словами Олександра Євтушка, за час його керівництва було багато нападок, провокацій, відбулося багато подій, де колективи «зіштовхували лобами». Доказом цього є те, що 2020 рік розпочався плановою перевіркою з представників департаменту. А наступного дня завітали представники правоохоронних органів з позаплановою перевіркою. За направленням на підставі звернення народного депутата Юрчишина, щоб перевірити факти розкрадання бюджетних коштів.

— Як в таких умовах можна працювати? Кількість пацієнтів за 2018 рік – 2473, в 2019 — близько 2600 (це і міські, і сільські жителі). І жодному ми не сказали, що ідіть платіть, — стверджує головний лікар. — В місті і в районі може бути не одна лікарня. Питання в тім, яку вибере пацієнт. Стратегічно лікарня має бути одна, але якщо об'єднання не відбудеться, нічого страшного. У нас терапевтичний напрямок, у нас реабілітація має бути. Роботи вистачить всім.

Єдиний медичний простір

Про конфліктні моменти між козятинськими лікарнями (міською та районною) давно відомо. І в плані співпраці, і в плані фінансування. Районна влада і міська не може знайти компроміс та спільну мову. А в кінці цього року плануються місцеві вибори на новій територіальній основі. Відомо, що затверджено 4 громади. Зараз є дві (Махнівська та Глуховецька), а в кінці цього року створиться Козятинська, яка буде однією з найбільших і найсильніших по Вінницькій області. 

— Передбачається збільшення населення з 25 тисяч до 35. Тобто розглядати Козятин без лікарні не можна. І сьогодні перед нами стоїть питання, щоб об'єднати дві лікарні в один потужний медичний заклад, який буде мати більше шансів отримати фінанси і свого пацієнта на умовах конкурентноздатності. Ми виступаємо з цією ініціативою системно третій рік. Районна рада і сільські ради до цього ще не дозріли, – каже Олександр Пузир. –  Три роки я системно б’юся як риба об лід, щоб об'єднати медичні заклади. За півроку треба ліквідувати дві лікарні і створити єдиний медичний заклад, провести прозорі конкурси на головних лікарів з медичної та господарської частини. Цей процес нешвидкий. І його потрібно розпочати вже, до виборів. Адже будуть ОТГ, а чи будуть районні ради — невідомо. 

Нагадаємо, що головний лікар Козятинської ЦРЛ Олександр Кравчук проти об’єднання районної та міської лікарні. Про це він сказав на засіданні круглого столу, що відбувся на початку лютого. 

 «Не можна об’єднувати те, що не роз’єднувалось»

– Щодо марень міського голови  про об’єднання, то нагадую - не можна об’єднувати те, що не роз’єднувалось, – зазначає голова районної ради Віктор Слободянюк. – Коли очільник міста створював цей прецедент, потрібно було думати, що за такими діями стоять людські долі, понад дві сотні працівників медичного закладу, а також завершувати Ваше логічне мислення і озвучувати, що при об’єднанні потрібно буде скоротити більше ста чоловік, але це Ви хочете робити тепер іншими руками.


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (16)
  • Нелла Литвинова

    ТАКЕ УЖЕ НАРАОБИЛИ З ЦИМИ ЛІКАРНЯМИ, ЩО ЧОРТ ГОЛОВУ ЗЛАМАЄ !!!... БУЛО ВСЕ ЯК ПОТРІБНО - ЗАЛІЗНИЧНА ТА МІСЬКА !!!  КОМУ ЦЕ МІШАЛО ?  ДЛЯ ЧОГО ВСЕ ЦЕ БУЛО ПЕРЕМІШУВАТИ, ПЕРЕВОДИТИ ЛЮДЕЙ, ПЕРЕЙМЕНУВАТИ ??? А ПАЦІЄНТАМ ТЕПЕР ОДНА ПУТАНИНА.  ЗАХВОРІЄШ ТО І НЕ ВІДОМО КУДИ ІТИ - ДО ЛІКАРЯ І В ЯКУ ЛІКАРНЮ ? -
  • Valentina Shaidovska

    А ще мені цікавить  який це з лікарів відновлювальної медицини приймає по 40 клієнтів в день. Можна прийняти і 100 але ж результату немає бо там лікарів немає, і обладнання не досить. Встановити правильний діагноз може не кожний лікар. Моя сім'я має таку проблему бо не вчасно і неправильно поставив "лікар"діагноз.
  • Ирина Глущенко

    Битися не треба, все - будівлі, споруди і т д, в т ч і водогін, що знаходиться в межах міста повинно бути поставлено на облік утвореною комісією територіальноі громади, про що скласти протокол Тобто виконати обов'язки за Конституцією
  • Інна

    Смішно читати. В ці казки про надзусилля міської влади щодо єдиного медичного простору може повірити лише той, хто не володіє ситуацією. Мер на свій розсуд ділить державну медичну субвенцію і більшу її частину віддає на міську лікарню, хоча більшість жителів міста обслуговуються в районній лікарні. Але що ж Пузир буде робити, коли з 1 квітня гроші підуть за пацієнтом і більше не буде що ділити? Такі пресконференції - це просто замилювання очей.Для чого було створювати міську лікарню, щоб тепер об"єднувати з районною? Не логічніше було б спільно і місту і району розвивати районну лікарню, де є всі необхідні відділення. Недалекоглядність і надмірна амбіційність мера просто дивують своїми масштабами.

    бармалей reply Інна

    Шановна пані, перепрошую, невже так смішно насправді? Невже казки про надзусилля Козятинської міської влади варті гумористичного розуміння на тлі повної втрати контролю над ситуацією, як Ви власно стверджуєте? Напевно, секрет того захований на глибині невідомої річки, а відповідь всі взнають на другий квітневий день, коли гроші підуть за пацієнтом?
    Я Вам скажу наступне, шановна пані, якщо Ви трішкі орієнтуєтесь у просторі, то Вам повинно бути відомо про порядок розподілу бюджетних коштів. Якщоб Ви мешкали в Козятині, то повинні знати про якість надання (а не обслуговування) медичних послуг та орієнтовну кількість людей на двох медичних базах, які звертаються за допомогою навіть в елементарних питаннях. Крім того, не міська влада ТАКИМИ пресконференціями замилює очі, як Ви висловлюєтесь, а навпаки, бере найяскравіший приклад у найдосвідчених районних колег у напрямку ПРАВИЛЬНОГО інформування населення у площині - ПРАВДА ХОДИТЬ ЗА ВУХАМИ !!!. Стосовно Грошей і пацієнтів, то будемо бачити хто І коли сані готовув, з літа, чи взимку, хто паркани будував, займавсі озелененням і дівани ремонтував (хто в темі, тому жувати не потрібно), а хто дійсно пахав 25 годин на добу. От тоді ми всі побачимо, і побачать навіть ті, хто не добачає. Думаю, що навіть Вам з Вінниці буде видно.
    От тоді і посміємось, як говорить приказка.

    Інна reply бармалей

    Шановний бармалєй, а точніше пан Олександр Євтушок, напевно так краще до Вас звертатись, Ви моєї прописки в паспорті не бачили, тому не потрібно висловлювати помилкові твердження щодо того де я проживаю. Я жителька Козятина і тому добре орієнтуюсь в ситуації стосовно міської і районної лікарень, а також чудово бачу яскраві прояви недолугості міської влади. Жителям Вінниці, я думаю це не надто цікаво.
    Щодо розподілу коштів субвенції, то логічно що він мав би здійснюватись від кількості пролікованих пацієнтів в районній лікарні, але пан мер вважає, що можна перерахувати четверту частину субвенції, а в договорі на її передачу вимагати повноцінного надання медичних послуг. Щодо якості надання послуг, то всі прекрасно знають, що жителі міста і району ЛІКУЮТЬСЯ саме в районній лікарні- пологове, дитяче, екстрена медична допомога, хірургія. Чим ви можете похвалитись? Гарними ремонтами, апаратурою - це за кошти вкраденої субвенції?? А що ж такий кіпіш зараз навколо об"єднання, бо 1 квітня не за горами? Тоді дійсно буде видно хто чого вартий) І ми знаємо як ви "пахали" по 25 годин в санаторії "Лісова пісня" і чого насправді варті. І зараз добре пригрілись, міняючи власний автотранспорт, це за зарплату головного лікаря може?)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up