Мешканці села Козятин проти закриття ФАПу

Мешканці села Козятин проти закриття ФАПу

У четвер, 18 березня, мешканці села Козятина, яке приєдналося до козятинської міської територіальної громади вийшли висловитися проти закриття ФАПу (Фельдшерсько амбулаторний пункт) Керівництво міської медицини вважає, що ФАП, який знаходиться фактично на околиці села малодієвий через низьку відвідуваність пацієнтів. Аргументи сторін збирали наші кореспонденти

Ми приїхали до магазину «Кошик» без трьох хвилин до наміченого часу сходу селян. Активні члени громади вже ділилися між собою своїми враженнями від побаченого днем раніше. Вони бачили, як 17 березня в бус з сільського ФАПу забирали меблі. Тож вийшли проти закриття медичного закладу. Як стало відомо пізніше, меблі вивезли для того, щоб їх не розікрали з приміщення, яке не охороняється.

Розібратися, чого вийшли люди на протестну акцію приїхали начальник управління соціальної політики Костянтин Марченко, секретар міської ради Тетяна Римша, керуюча справами виконкому Аліна Тимощук, керівник Козятинського центру первинної медико- санітарної допомоги Юлія Радогощина, староста Тетяна Катеризюк, депутат Козятинської міської ради Сергій Перенчук.

Чому ФАП закривають спробувала пояснити керівник сімейної медицини.

Відео дня

— В ФАПі села Козятин часто був відсутній медпрацівник та й в середньому він за день приймав не більше 5-ти пацієнтів. Враховуючи витрати на комунальні послуги медичної установи, зарплату працівникам ФАПу, він для бюджету міста збитковий. Та й ніхто вас не кидає вас напризволяще. У вас у кожного буде сімейний лікар, а до неходячих лікар приїде додому, – сказала Юлія Радогощина, звертаючись до присутніх.

Протестуючі навели свої аргументи. 

– Дістатися до міської лікарні людям, у кого немає власного транспорту не так то просто. Автобус 2-го маршруту в часи пік їде переповнений з Іванковець. Ні біля магазину, ні на Пирогівці люди в автобус можуть тільки втиснутися. Зараз немає такого, щоб пасажири на зупинці залишалися, тільки така поїздка може тільки зашкодити здоров’ю. І для чого мені новий сімейний лікар, коли мене влаштовує той хто у мене тепер, – говорив пан Василь.

Невдовзі стали говорити всі разом і з усіма. Розібрати суть сказаного було важко. Когось вже не ФАП цікавив, а вивіз сміття. Комусь вже хотілося йти до хворого чоловіка додому. В конструктивне русло повернув розмову депутат Перенчук, тільки на жаль ненадовго. Представники преси в цій ситуації підходили до найбільш активних і дослухалися до їхньої думки. Пан Андрій вважає, що «це заплановано зверху, все закривати». 

— Люди бояться заходити у коридор сімейної медицини, до сімейних лікарів великі черги. – каже пані Оксана. – Уявіть картину, що до кожного сімейного в черзі по 15- 20 пацієнтів. Якби люди не бачили, які черги в лікарні, то може й не відстоювали ФАП. Простіше прийти до лікаря, в якого немає черги, ніж посидіти в коридорі здоровій людині з хворими людьми. До сімейного лікаря прийом по запису. Тож на мою думку ФАП в селі Козятині повинен працювати до завершення карантинних заходів. Головне зараз не збирати хворих з підозрою на ковід і тих, в кого коліно болить біля дверей сімейного лікаря. Я долучилась до протесту саме з цих міркувань. ФАП в селі Козятині не дієвий від 1-го березня. Про те, що його відкриють мало надії. Якщо є в бюджеті міста вільні кошти – може козятинський ФАП функціонуватиме, – сказала пані Оксана.

Але зустріч з представниками влади дала свої плоди. Костянтин Марченко про проблему маршруток обіцяв передати керівнику житлово комунального підприємства Андрію Корнійчуку. Має намір порадитись з керівництвом міської ради, щоб відкрити медичний пункт на перехідний період в приміщенні колишньої сільської ради керівник первинки Юлія Радогощина.

— Це як варіант. ФАП в селі Козятині мало затребуваний і витратний. – сказала вона. Депутат міської ради Сергій Перенчук запропонував активу протестуючих після вихідних прийти в міську раду і обговорити ситуацію щодо ФАПу

Вже коли їхали додому, зустріли молоду маму пані Світлану, яка народила доньку 4 роки тому. Вона розповіла історію як вона, жителька села, стала пацієнтом міської лікарні.

— Це був період, коли тільки стали говорити за сімейних лікарів, – каже пані Світлана. – В сільському ФАПі на ту пору мені Павло Іванович Засядьвовк запропонував поставити доньку на облік в районній лікарні, там для малечі кращі умови ніж в селі. Мої знайомі медики трудилися в міській лікарні, тож перейшла в міську. В самому ФАПі пропонували забирати карточку і переходити на облік в реєстратуру лікарні і молоді люди сприйняли пропозицію. Можливо, щоб не KOVID ніякого ажіотажу не було. Пацієнтами медпункту залишаються люди переважно похилого віку. Вони просто бояться сідати в людний автобус і їхати в міську поліклініку.

Читайте також:
Депутатів обласної ради розподілили за громадами. Які закріплені за Козятинщиною?
Скільки наших сіл і хуторів зникло за півтора століття?
Хто ваш депутат? Телефони обранців і карта вулиць, які за ними закріплені
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ирина Ковбий

    Оце то нова влада. Все знищать.
  • Ольга Вознюк

    Молодці,нехай відстоюють, а то нова "хазяйка"тільки закривати все ладна
  • Жанна Вовченко

    Аналогічна ситуація з амбулаторією, що знаходиться на території бувшого Махаринецького цукрозаводу. Непопередивши жителів, пацієнтів трьох сіл, в авральному порядку вивезли медобладнання і закрили приміщення. Це як зрозуміти? Яка така необхідність в цьому? Літнім людям змірати тиск, поставити крапельницю, зробити укол - як їм бути? І це все під час пандемії? Жах!
  • Жанна Вовченко

    Аналогічна ситуація з амбулаторією Махаринецького цукрозаводу( уже бувшого). Неповідомишви жителів, пацієнтів сімейного лікара, забрали обладнання
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up