«Ми маємо питання вирішувати через старосту, а староста ще навіть у громаді не була!»

«Ми маємо питання вирішувати через старосту, а староста ще навіть у громаді не була!»
У середу, 24 березня у Рубанці прибирали на кладовищі. На суботник приїхала староста села разом з мешканцями Флоріанівки. Фото надала Наталія Ковальчук
  • До редакції газети «RIA-Козятин» звернувся Володимир Сабадаш.
  • Чоловік каже, що старосту для Рубанки призначили, але толку з цього мало.
  • Буцімто вона ще жодного разу не була у селі.
  • Що з цього приводу каже староста?

Рубанка раніше входила до Флоріанівської сільської ради. Після проведення реформи децентралізації вона стала частиною Козятинської територіальної громади.

Коли Козятинську ОТГ ділили на старостинські округи, Рубанку з Флоріанівкою об’єднали в один округ. Було це наприкінці грудня 2020 року. Проте старосту для цих двох сіл призначили лише місяць тому. На сесії, що відбулася 26 лютого 2021 року, депутати проголосували за кандидатуру Наталії Ковальчук, яка раніше працювала землевпорядником Флоріанівської сільської ради.

— У нас з’явився староста і, виходить, ми маємо питання вирішувати через старосту, а староста ще навіть у громаді тій не була. Виходить, що до міського голови ми не можемо звертатися, тому що є для цього староста, яка, як було сказано мені в міській раді, отримує за свою роботу заробітну плату, — розповідає Володимир Сабадаш. Чоловік мешкає у Козятині, але його коріння у Рубанці, тому він регулярно буває у селі.

Відео дня

Наш співрозмовник каже, що староста ще жодного разу не була у Рубанці, відколи її призначили. Хоча їхати від Флоріанівки хвилин п’ять, не більше. Відстань між селами — всього чотири з половиною кілометри, тож з одного села в інше можна навіть пішки прийти.

— Ми хочемо якісь питання вирішити, а виходить, що до нас ніхто не може приїхати, — продовжує Володимир. — Якщо б попросити Тетяну Єрмолаєву, то вона швидше би приїхала, ніж староста. Староста каже: «Мені треба порадитися, я не знаю». Вона жителька Флоріанівки і в Рубанці її не буває. І чим там люди займаються, що вони мають робити — це її практично не цікавить.

А проблем у селі, за словами Володимира Сабадаша, чимало. Ями на дорогах, напіврозвалені ферми, збудовані ще за часів Радянського Союзу, що стоять, точно як в старій загадці, без вікон та дверей. У центрі села немає благоустрою. Будинок культури відключили від світла ще при колишньому сільському голові. Одна половина приміщення розвалюється, інша ще ціла.

— Ми б хотіли, звісно, хоч якось його облагородити, бо хоч людей не так багато, але треба, щоб було якесь приміщення, де вони можуть зібратися, — каже Сабадаш.

Не менш важлива проблема, за словами чоловіка — дерева, які потребують розчистки. Ще до того, як для Флоріанівського округу призначили старосту, Володимир Сабадаш писав заяву у ЦНАП з цього приводу. Йому порадили звернутися до Олени Шацької, спеціаліста з благоустрою Управління житлово-комунального господарства.

— Ми поїхали в Рубанку, там виявляється стільки цих дерев, що почистити треба, — розповідає чоловік. — Вони вже на вигляд в аварійному стані, але треба кликати експерта з Вінниці. Тепер уже, як у нас староста є, я подзвонив до неї, а вона каже: «А це вам треба написати заяву». Тобто, це я вже маю написати заяву, і щоб під нею підписалося чотири людини. Я все розумію, але я не староста, що маю цим займатися.

Що каже староста?

Ми зв’язалися з Наталією Ковальчук, старостою сіл Рубанка та Флоріанівка, аби почути її думку з приводу цієї ситуації. Запитали, чи дійсно вона ще жодного разу не була у Рубанці?

— Ми зараз у Рубанці на кладовищі займаємося благоустроєм, — відповіла Наталія Ковальчук. — Нас 14 осіб, мешканців Флоріанівки.

Староста каже, що була у громаді й раніше, дивилась, у якому стані Рубанка, оглядала адмінприміщення і будинок культури. На спілкування з людьми йде.

За її словами, Володимир Сабадаш телефонував їй один раз, ще 3 березня. Питав, чи вона приступила до своїх обов’язків і коли навідається в Рубанку?

— Я кажу, що сама я не приїду, бо я маю приїхати з Тетяною Миколаївною (міським головою — авт.), — продовжує Наталія Ковальчук. — Вона сказала, що ми разом з депутатами і представниками міської ради приїдемо і організуємо зустріч. Але оскільки зараз у нас така ситуація з ковідом, ми не можемо організувати збори.

►Так у Рубанці у середу, 24 березня проходив суботник, на який приїхала староста села разом з мешканцями Флоріанівки. Світлини нам надала Наталія Ковальчук

Що стосується ситуації з деревами, то староста каже, що таки написала від себе заяву.

— Він (Володимир Сабадаш — авт.) одразу пішов у ЦНАП без мене, — додає Ковальчук. — Олена Шацька до мене телефонувала і питала, чи він зв’язувався зі мною? Я кажу: «До мене ніхто не звертався». Я заяву написала, заява є на видалення дерев. Приїдуть екологи і будуть визначати, що підлягає вирізці, що ні. Бо він написав заяву в ЦНАП на 50 великих дерев. Дзвонять люди, питаються, теж рубанецькі. До мене Володимир Воронюк звертався, питав, хто такий Сабадаш і чого він має зрізати дерева?

 

Читайте також:

Чотири округи на всю громаду: вирішили, скільки буде старост у Козятинській ОТГ

Призначили ще чотирьох старост Козятинської громади

Чим будуть займатися старости Козятинської громади?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Viktoria Haliylina

    Наталія Ковальчук це най краще що сталося з Флоріанівкою за багато років!!!!  І дуже цікаво чому Володимир Сабадаш раніше не бачив у якому стані його "рідне" село, і чому не підіймав такого галасу при попередній владі??????  І чому сам не організував благоустрій села, якщо він такий відповідальний громадянин???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up