«Ми не закриваємо лікарню, скорочуємо тих, кого не можна перенавчити»

«Ми не закриваємо лікарню, скорочуємо тих, кого не можна перенавчити»
  • Актуально. Вже більше місяця громадою ходять чутки, що Козятинську ЦРЛ хочуть закрити.
  • З цього приводу рада ветеранів, профспілкові організації міста ініціювали зустріч із міським головою та директором ЦРЛ, щоб ті пояснили, що відбувається в лікарні 

Головними ініціаторами зустрічі з міським головою були голова ради ветеранів Федір Кропива та профспілкові організації міста. Їх підтримав голова профспілки Дирекції залізничних перевезень Анатолій Вільчинський, який організував таку зустріч і був на ній головуючим. Як виявилося пізніше, такої зустрічі хотіла й очільниця міста Тетяна Єрмолаєва.

Спочатку до керівників галузевих організацій та голів профспілкових організацій звернувся Анатолій Вільчинський.

— Ми зібралися, щоб міський голова пояснила громаді, що буде з лікарнею в самому близькому майбутньому. Будь ласка, Тетяно Миколаївно, розкажіть, яка ситуація в лікарні.

Відео дня

Очільниця міста сказала, що не може не згадати про негаразди обох козятинських лікарень за минулий період.  Розповідала, як між лікарнями ділили кошти субвенції та лікарні міняли територіями. Розповіла, що лікарня має судовий позов з приводу ремонту в дитячому та пологовому відділенні: «Ремонт у відділеннях зробили, а гроші за ремонт підрядникам не заплатили. Рано чи пізно ЦРЛ доведеться відповідати за гріхи Козятинського району».

Розповіла ще багато чого. Окремо очільниця міста зупинилася на класифікації лікарень після інфраструктурного етапу медичної реформи з поділом лікарень на госпітальні кластери.

Надкластерна лікарня має ресурси та технології для надання медичної допомоги у більш складних, або рідкісних захворюваннях. Кластерна лікарня — це багатопрофільна лікарня в межах госпітального округу, які мають забезпечити проблему населення в лікуванні найбільш поширених захворювань. В нашій області 6 районів, 6 кластерних лікарень і не важко здогадатися, де вона знаходиться.

— Наша лікарня — це загальна багатопрофільна лікарня, яка обслуговує населення декількох громад. Ми можемо забезпечувати базові напрямки лікування, а у разі потреби спрямовувати хворих до Вінниці. Наша лікарня має всю ту апаратуру, щоб претендувати на кращу лікарню в Україні, — сказала міський голова і додала: — Наша лікарня не стала кластерною тому, що ми тепер Хмільницький район і кластерна лікарня у Хмільнику.

— Причина негараздів нашої лікарні в тому, що вона не заробляє гроші собі на зарплату, — продовжує міський голова. — За наказом президента лікар має зарплату 20 тисяч, медична сестра 13, а через НСЗУ (Національна служба здоров’я України) деякі працівники нашої лікарні заробляють 4 тисячі. Так, вони, починаючи з квітня цього року, покращують свої показники заробітків грошей, тільки цього недостатньо, щоб заробити на зарплату, яку їм нарахував президент. Ми будемо платити за ремонти у відділеннях і комунальні послуги. Зарплату медичному персоналу лікарні громада міста платити не буде. Ми не закриваємо лікарню, ми скорочуємо персонал відносно того, що заробляє лікарня.

Питання із залу: «Може треба, щоб лікарнею керував директор, який зуміє зібрати навколо себе фахових спеціалістів? Може лікар, який заробляє 4 тисячі, взагалі не потрібний в колективі? Були випадки і вони непоодинокі, коли молоді фахові працівники не прижилися в колективі через те, що їм не дали працювати спеціалісти пенсіонери.

— Так, саме такі й бунтують в колективі. Він отримував 20 тисяч, його через незадовільну роботу поставили на меншу ставку, і він бунтує, — сказала Єрмолаєва.

Запитали міського голову, скільки потрібно скоротити медичних працівників?

Очільниця міста відповіла, що нікого з фахових лікарів звільняти не будуть, тому що їх не вистачає. 

— Скоротити треба 80, можливо 82. Із них більше 40 осіб ми плануємо перепрофілювати, — сказала Єрмолаєва. — Я можу турбуватися за лікарів, медсестер, у них є освіта. Людині без освіти, що можна запропонувати? Як можна в лікарні кудись тягнути людину без медичної освіти? Ми звільнимо тих, кого не можна перенавчити чи в кого немає бажання перенавчитись. Таких маємо близько 35 осіб.

Запитали в очільниці міста, яка різниця між кластерною лікарнею і лікарнею загальної форми медицини? 

— Система госпітальних округів передбачає кілька рівнів допомоги, залежно від складності випадку і стану пацієнта. Швидка повинна доставляти хворого не до найближчої лікарні, а до закладу, який може надати необхідний вид допомоги. У випадку з нашою лікарнею ми не можемо направляти в нашу лікарню дітей, які потребують операції, пацієнтів з інфарктами та інсультами ми маємо доправляти у Вінницю.

Запитали в міського голови, чи є якась допомога від депутатів-медиків, які пройшли до обласної ради?

 — Від нашої громади до обласної ради пройшли 5 депутатів і допомоги від них стосовно лікарні поки нуль, — сказала Єрмолаєва. 

А депутата обласної ради Юлію Радогощину згадала добрим словом, адже наша сімейна медицина, за словами міського голови, входить у п’ятірку кращих сімейних медицин в Україні.

Поставила в приклад міський голова і пологове відділення.

— Наше пологове відділення вийшло на хороший рубіж. Вони вже мають 450 пологів. У нас пакет пологового відділення держава не забере, тому що за кількістю пологів ми на третьому місці в області. Головний карт-бланш пологового відділення в тому, що ми підписали угоду з Руженською громадою. Сьогодні жінки з Ружина їдуть народжувати в Козятин. У Ружині залишилась терапія, неврологія і хірургія одного дня. Ми маємо угоду з Ружином і ми виживаємо географічно. Вівсяники їдуть у Вінницю. Жежелів і Бродецьке їдуть на Бердичів, ми це все розуміємо. Я сиджу в цій статистиці 2 роки. Я чітко розуміюся в маршрутах пацієнтів. Так, буває, що я не можу добитися в департаменті, щоб нас включили в маршрут. Нас викидають із маршрутів завдяки нашим колишнім друзям. От якби всі наші колишні головні лікарі молилися за лікарню так як я, то з лікарнею було б все добре.

Розповідала Тетяна Єрмолаєва про стан справ у лікарні більше двох годин. Коли всі розійшлися, ми запитали голову профспілки Дирекції залізничних перевезень, чи задоволений він зустріччю з міським головою?

— Звичайно, задоволений. Вона розвіяла чутки, що у нас ліквідовується лікарня. Що нам тепер доведеться лікуватися в інших містах. Ситуація на сьогоднішній день зрозуміла. Їй я можу побажати, щоб вона працювала і добивалася, щоб наша лікарня була однію із кращих на Вінниччині, — сказав Анатолій Вільчинський.

Читайте також:

Що буде з ЦРЛ? Відповідь хочуть почути профспілки і рада ветеранів

«Треба нам відстоювати цю лікарню»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (15)
  • Саня. Татьянчук

    Гречка голосувала
  • Саня. Татьянчук

    Ніхто 13000 не получив
  • Лілія Онісімова(Олішевська)

    Дівчата проробили більш,як по 25 років,то це їх неможна неренавчити.
  • Ярослав Горецкий

    Щодо профспілок! То є повна фікція. На зборах була присутня рада ветеранів праці.лок депо Козятин!

keyboard_arrow_up