Михайлу Висоцькому хочуть присвоїти звання почесного громадянина міста посмертно

Михайлу Висоцькому хочуть присвоїти звання почесного громадянина міста посмертно
  • У 2020-му звання «Почесний громадянин міста Козятин» не отримав ніхто, та вже цьогоріч список почесних може поповнитися.

  • Це звання збираються присвоїти колишньому очільнику Козятина Михайлу Висоцькому, який помер минулого року.

  • Розповідаємо, що означає це звання і чим запам’ятався Михайло Висоцький за роки свого керування громадою міста.

У списку почесних громадян Козятина ми нарахували чотири десятки людей. Був період, коли їхні світлини висіли на дошці пошани біля парку і їх обличчя могли бачити усі, хто прогулюється вулицею Пилипа Орлика. Нині ж фотографії почесних скромно прикрашають стіни обабіч сходів у приміщенні міської ради.

Серед тих, кому присвоїли це звання, люди різних професій і не лише козятинчани. Адже це звання можуть давати і тим, хто не родом з Козятина і навіть тут не живе.

У списку почесних і учасники Другої світової війни, і загиблі воїни АТО/ООС, і залізничники, історики та діячі культури, і навіть екс-керівник Південно-Західної Залізниці Олексій Кривопишин та колишній міський голова Козятина Олександр Гвелесіані.

Відео дня

Проводять обговорення

Людина не може сама себе подати на почесного громадянина. Кандидатури пропонують міський голова, трудовий колектив чи загальні збори громадян. Пропозиції приймають щороку з 1 січня до 31 березня. А от чи присвоювати звання, вирішують депутатина сесії. Втім, згідно з положенням, яке приймала міська рада, цьому має передувати ще й громадське обговорення.

Наразі на сайті Козятинської міської ради проходить голосування за кандидатуру Михайла Висоцького. Він був керманичем міста з 2006 по 2010 роки.

До того, як сісти у мерське крісло, Михайло Висоцький працював на залізниці. Починав із помічника машиніста у нашому локомотивному депо і дослужився до начальника. Очолював ТЧ-3 протягом багатьох років.

Михайло Висоцький вже був у політиці ще до того, як став мером. Адже він був депутатом Вінницької обласної ради четвертого скликання. У 55 років став керманичем міста Козятин, вигравши вибори у 2006-му. У 2010 пробував посісти мерське крісло повторно, але програв Олександру Гвелесіані.

Чим запам’ятався Висоцький?

У перші роки на посаді мера Михайло Висоцький проводив боротьбу зі стихійним ринком. Людей, які торгували на вулиці Василя Земляка, яка тоді ще мала назву Клари Цеткін, намагалися змусити перенести свої торгівельні точки на Великий базар чи «Хлібодар». Через це підприємці навіть організовували пікет і перекривали Білоцерківську трасу.

На час каденції Михайла Висоцького припав і той бурхливий період, коли у Козятина ледь не забрали статус міста обласного значення з подачі районної ради, яка звернулася до області з проханням повернути Козятин до районного підпорядкування.

За головування Висоцького реконструювали фасад школи № 1 у тій частині будівлі, яку звели ще у 1937-мому. Випускники, які закінчили цей навчальний заклад до 2008 року, неодмінно пригадають, що школа раніше була червоного кольору. Під час ремонту зробили сучасний вхід до школи, щоправда, від цього зникли традиційні колони, які прикрашали передній фасад будівлі протягом багатьох років.

Також за каденції Михайла Висоцького змінив обличчя Пушкінський парк. На місці, де свого часу стояв радянський недіючий фонтан, з’явилася альтанка. Поруч із нею поставили сучасний водограй, щоправда, до запуску справа так і не дійшла. У північній частині парку облаштували новий дитячий майданчик, а на старому майданчику з’явилася нова гірка та ігровий комплекс. Доріжки обклали бруківкою, щоправда, не всюди.

У ті ж роки відкрили й обласний центр матері та дитини, у приміщенні, де колись був комбінат побутового обслуговування «Чобіток».

 

Опитування

А ви підтримуєте ідею присвоєння Михайлу Висоцькому звання почесного громадянина міста?

Привілеї

Почесний громадянин міста Козятин — це не лише про звання, це ще й про пільги, які отримують люди, яких долучили до цього списку. Щоправда, є одне але — пільги діють лише на території міста. А позаяк звання присвоюють не лише козятинчанам, їх можуть отримувати далеко не всі з переліку.

Почесним громадянам виплачують компенсацію на оплату комунальних послуг, скрапленого газу і твердого палива, користування стаціонарним телефоном, а також проїзд у автобусах по Козятину. Також вони можуть раз на рік отримати матеріальну допомогу на оздоровлення, розмір якої дорівнює прожитковому мінімуму, а ті, хто вже на заслуженому відпочинку, можуть отримати надбавку до пенсії, якщо розмір пенсії не більше двох мінімальних.

У випадку смерті почесного громадянина компенсацію на проїзд, оплату комірного, скрапленого газу і твердого палива та користування стаціонарним телефоном можуть отримувати чоловік/дружина, чи, у випадку їх відсутності, один з батьків.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Володимир Загоруйко

    Бачимо і басейн у гарному стані, спортзал не гірший, туалет поруч скверу,на який виділено немаленькі кошти,а це гроші платників податків, наші гроші ми за це платимо!ВСІМ колишнім МЕРАМ почесного.
  • Тая Радіна

    Михайло Володимирович заслуговує бути почесним громадянином нашого міста.От тільки не розумію чому автор написав статтю в такому негативному стилі ?
  • Венера Михайська

    Коли посадовець сумлінно виконує свої обов'язки, за що отримає зарплатню та інші преференції, це, дійсно, заслуговує повагу. Частіше буває, що посадовці не відпрацьовують свою зарплатню, яка більше чим мінімальна. Але, на мій погляд, для отримання такого звання, повинні бути інші підстави.
  • Читач04

    поки що єдиний мер, який намагався залишити Козятин містом, а не перетворювати його на засране смт
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України 16:28 Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up