«Міська рада в незаконний спосіб призначила усіх директорів шкіл»

«Міська рада в незаконний спосіб призначила усіх директорів шкіл»
  • Таке заявив депутат Віктор Заїчко на позачерговій 13 сесії, коли обранці розглядали нове положення про керівника закладу освіти.
  • Детальніше про це читайте у нашому матеріалі.

Епопея із призначенням нових директорів шкіл ніяк не закінчиться і цю тему знову порушили під час засідання депутатів міської ради.

Позачергова сесія відбулася у п’ятницю, 16 липня. Серед питань, які розглядали обранці, було оновлене положення про керівника закладу загальної середньої освіти, адже на нас чекає ще один конкурс директорів. Шукатимуть очільника для Кордишівської школи, бо Наталія Левицька, яка керувала навчальним закладом, стала директором школи-гімназії-дитячого садка імені Володимира Підгорбунського.

Пункт, що викликав дискусію

Попереднє положення про директорів шкіл прийняли на початку квітня цього року. У новому до деяких пунктів внесли правки. Зокрема, дещо змінили перелік осіб, які можуть входити до складу конкурсної комісії, скоротили час тестування з 60 хвилин до 30, виключили пункт про те, що якщо кілька кандидатів набирають однакову кількість балів, то переможець визначається за результатами голосування членів комісії чи повторної співбесіди. А у пункті № 24 вказали, що підписує з переможцем контракт голова міської ради чи керівник Управління освіти та спорту. І саме останній пункт викликав жваве обговорення.

Відео дня

— От зараз проходили конкурси директорів шкіл. Скажіть мені, будь ласка, я прочитав, що ви видали розпорядження про призначення директорів шкіл. На підставі якого законодавчого акту ви видали своє розпорядження? — запитав депутат Віктор Заїчко.

— По закону «Про повну загальну середню освіту», — відповіла міський голова.

— Відповідно до цього закону, стаття 39, частина 11, призначає на посаду, в нашому випадку, і підписує контракт начальник Управління освіти, — зауважив Заїчко.

— Або, — сказала Тетяна Єрмолаєва.

— Не або, — продовжив Заїчко. — Або ніхто. Або начальник Управління освіти. Крапка. Більше ніхто не підписує і більше ніхто не видає розпорядження. В даному випадку я засвідчую те, що міська рада в незаконний спосіб призначила усіх директорів шкіл.

Заявив про порушення процедури

Посилаючись на закон «Про повну загальну середню освіту», Віктор Заїчко сказав, що процедура була порушена на кількох етапах. Зокрема, створювати і затверджувати склад комісії мала міська рада, натомість склад комісії по кожній школі затвердила міський голова своїм розпорядженням. Також він говорив про те, що у складі комісії не має бути посадовців міської ради, а головою у кожній комісії була керуюча справами виконкому Аліна Тимощук і вона якраз і є посадовцем міськради.

— Людина, яка це все готувала, уже, на жаль, не працює в міській раді, — сказала Тетяна Єрмолаєва. — Наготували так, що далі маємо чим займатися. По друге, у нас був досвід попереднього міського голови, який два роки тому підписав контракти. Я була впевнена, що якщо пан Пузир (Олександр Пузир, попередній міський голова — авт.) підписував контракти з директорами, то я чітко розумію, що це повноваження міського голови.

— Тут штанга. Знаєте, чому? Тому що закон «Про повну загальну середню освіту» в 2020 році вийшов. Це вже Пузир до того призначав, — заперечив Заїчко.

— Ні, Пузир по цьому закону призначав. Вони рік тому призначали разом із Слободянюком (Віктор Слободянюк, останній голова Козятинської районної ради — авт.), — зауважила депутат Аліна Діденко.

— Аліно Анатоліївно, так от Слободянюк мав право призначати, бо він є головою ради, — сказав Віктор Заїчко. — Це визначено законом. А міський голова не призначає директорів шкіл.

«Ви не маєте права»

Тетяна Єрмолаєва запропонувала зробити перерву, щоб переглянути закон і узгодити це питання. Після перерви третина депутатів на засідання не повернулася, але у залі була достатня кількість обранців, щоб приймати рішення, тож до розгляду проекту рішення повернулися.

— В 11 пункті закону зазначено, що протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення про переможця конкурсу посадова особа засновника (голова відповідної ради чи керівник державного органу) або керівник уповноваженого ним органу структурного підрозділу з питань освіти призначає переможця конкурсу на посаду та укладає з ним строковий трудовий договір. Тобто мала я право або керівник Управління освіти укладати договір, — сказала міський голова.

— Ви не маєте права, — заперечив Віктор Заїчко.

— Ви не голова відповідної ради. Ви — міський голова. Голова відповідної ради, це був Слободянюк, наприклад, — долучився до розмови депутат Олексій Каратєєв.

— У нас є три типи голів рад, — продовжив Заїчко. — Це голова районної ради, голова обласної ради і голова районної ради в місті. Голова районної ради — це посадовець, який обирається з числа депутатів. Ви за посадою міський голова. Ви обрані людьми. Це дві різні категорії посад, тому ви під першу категорію не підпадаєте ніяким чином. У вас правильно виписано в статутах, що призначає начальник управління освіти. До речі, у всіх статутах попередніх шкіл було так виписано.

— Міський голова по закону «Про місцеве самоврядування» призначає та звільняє з посади керівників управлінь та інших виконавчих утворень ради, місцевих підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідної територіальної громади, крім випадків, які передбачені законом «Про культуру». Культуру я не маю права призначати. Все решта я маю право призначати, — зауважила міський голова.

— Перепрошую, знайдіть в тому пункті, який ви щойно зачитали, слово «заклад», — заперечив Заїчко.

— Школа у нас установа, а не заклад, — відповіла на це Тетяна Єрмолаєва.

— Школа у нас заклад. Візьміть статут підніміть. Згідно закону «Про освіту» — це заклад, — сказав Заїчко.

— То як, питання відкладаємо і йдемо далі? — запитала міський голова.

— Ні. Ми йдемо по порядку денному. Я пропоную в пункті 24 виписати так, як сказано в законі. Крапка, — сказав Заїчко.

Зрештою, до варіанту статуту, який пропонувався до сесії, внесли зміни і той пункт, де прописано, хто має укладати контракт із переможцем конкурсу, виклали так, як у законі «Про повну загальну середню освіту».

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (13)
  • Ольга Скворцова

    До речі тут є ще перевищення повноважень посадовою особою. А це вже прокуратура може займатися.
  • Ольга Скворцова

    Тепер можна оскаржити накази про призначення на посади директорів шкіл. Якщо це зробити в стислі терміни, є всі шанси виграти суд.
  • Саша Осовський

    Для нашого мера все законо директор школи 5 уже с батькiв Дере грошi для того щоб покрасити школу царевне не нравится цвет пола стен
  • Читач23

    Єрмолаеву треба гнати в шию! Чекаємо нових зашкварів від влади.

keyboard_arrow_up