Міський голова п’яти скликань про газове відключення Козятина

Міський голова п’яти скликань про газове відключення Козятина

Наші інтерв’ю

Як бачить ситуацію, яка склалася в місті з відключенням газу на два тижні, людина, що пропрацювала 21 рік на посаді міського голови Олександр Гвелесіані? Сьогодні він депутат міської ради.

— Чи при вашій каденції були подібні ситуації, коли газ відключали на два тижні? — запитали ми у нього.

— Крім того, що я був 5 раз міським головою, я ще багато років працював на господарській роботі. Розумію, що газопровід не може безкінечно експлуатуватися без профілактики, без ремонту. На жаль, газопровід доведено до такого стану, що він вже став небезпечним для людей. Я пам’ятаю той час, коли активно велися роботи по газифікації міста і ми доклали до того багато зусиль — східну частину повністю газифікували і завершили газифікацію міста. Газопровід, який складається з металевих труб, потребує захисту від корозії. Такий захист було зроблено у вигляді станцій катодного захисту, але з часом, в зв’язку з тим, що догляд за ними був незадовільним, вони виходили з ладу. І на сьогодні більша частина газопроводів не захищена від електрокорозії і, безумовно, перед газовиками виникло питання захисту газопроводів. Питання відключення газопроводів періодично виникає під час аварійних робіт, або для профілактики.  Але це треба робити так, щоб найменше страждало населення. Коли я працював головою міста, були різні спроби відключати газопостачання. Наприклад, погрожували, що на котельні не подадуть газ. Але ми досягали компромісів і відключення відбувалися лише короткочасно. Для того, щоб забезпечити безперебійну роботу всіх об’єктів життєдіяльності міста або пом’якшити ситуацію до такого ступеня, щоб люди не помічали незручностей.

Відео дня

Пузир не захистив місто

— На вашу думку, як повинна була спрацювати влада?

— Сьогодні ця тема в усіх на вустах. Тому що Козятин відключили найбільш жорстоко. У розмові з людьми, обговорюючи тему про відключений газ, взнав, що в Хмільнику процедура з профілактики газу зайняла півтори доби. А у нас два тижні і, нібито це нормально, влада не виступає на захист, ніде ніяких заяв не робить. Що людям робити в цей час? Маленькі діти, старенькі, хворі. Є люди, які потребують захисту і вони без їжі не можуть два тижні сидіти. Я бачу по всьому місту почалася торгівля газовими приладами на пропан-бутані. Безумовно, це якийсь вихід, люди шукають його, в тому числі, й такий вихід знаходять. Але я абсолютно не бачу ніякої реакції з боку міської влади. Наплодили велику кількість чиновників. А чим їх з користю для жителів міста зайняти, не знають. Ведучої ролі, яку має виконувати влада, захищаючи громадян, абсолютно немає. 

— Що мала все-таки робити міська влада?

— Міська влада мала б погодити такий термін відключення, як це зробили в інших населених пунктах. Але в Козятині про долю людей ніхто не думає. Вважають, що дати оголошення про відключення достатньо. Забувають про те, що обов`язок влади тримати процес під контролем. Якби відключення не було плановим, а аварійним, це ще можливо було б зрозуміти. Але мене турбує, як пройде процедура відновлення газопостачання, яка є довготривалою. Тому ситуація, що склалася в Козятині, надзвичайно серйозна і сталася вона через некомпетентність і недолугість нашої влади.

Гіпсова копія не мала ніякої цінності

— Яке ваше ставлення до ситуації з центральним парком?

— Центральний сквер міста потребує постійної уваги, але сьогодні про сквер згадують лише тоді, коли на ремонті, або реконструкції можливо заробити. У попередні роки, коли в міському бюджеті було дуже сутужно, ми не мали можливості приділити йому увагу. У нинішньому скликанні, коли депутати і міський голова мають в розпорядженні втричі більше коштів, ніж було в бюджеті до 2016 року, наші керманичі могли б зробити зі скверу “цукерку”. Але почали зовсім з іншого. Замість капітального ремонту танцювального майданчика, на якому сьогодні небезпечно знаходитись, розмістили кафе, більше схоже на собачу будку. Наступним “мега проектом” стала посадка дороговартісних туй, які успішно всохли. Сам сквер перетворили на зосередження кимось списаного інвентаря атракціонів, хоч для розміщення містечка атракціонів є чудове місце, яким являється острів на стадіоні “Локомотив”. І взагалі замість того, щоб створити дитяче містечко, парк розваг для дорослих почали війну з деревами та погруддям О. С. Пушкіна, яке нікому не дошкуляло. Навіть, коли в бюджеті коштів було обмаль, міська рада знайшла можливість замовити відомому скульптору В. І. Знобі і виготовити перший в місті пам`ятник архітектури - пам’ятник М. С. Грушевському. Сьогодні він є прикрасою міста. Але  замість того, щоб облагородити зелені насадження біля пам’ятника, міська влада зайнялась фактично знищенням насаджень у сквері. Є багато питань, які нас об’єднують і допомагають якось вижити в цих умовах, цими питаннями і має займатися влада.

Зневага до закону

— Чому ніхто не ініціює в місті проведення громадських слухань?

— Проведення громадських слухань - вимога закону “Про місцеве самоврядування в Україні”. Нехтуючи вимогами закону, міський голова О. Пузир не провів за неповні 3 роки роботи жодного слухання. Мабуть голові немає про що звітувати перед громадою, або соромно зустрічатися з жителями міста і розказати, як він виконує свої передвиборчі обіцянки. А розказати є про що: як будується міський водогін і коли чиста вода потече з кранів. І коли завершиться реконструкція міського будинку культури. За часів моєї роботи в міській раді громадські слухання проводилися. Так після консультацій з громадянами ми провели перейменування 6-ти вулиць міста, провели децентралізацію опалення квартир тощо. Сьогодні це не робиться, мабуть, боїться влада зустрічі віч-на-віч з громадою. Немає про що говорити.

Ремонти доріг мають контролюватися

— Як, на вашу думку, сьогодні ремонтуються дороги?

— З мого боку було б не коректно суворо критикувати, тому що й нас часто критикували. Але в 2014 році ми знайшли таки підрядника з Білої Церкви, який почав проводити ремонтні роботи на дорогах за сучасними технологіями із застосуванням сучасної дорожньої техніки. Сьогодні можна констатувати лише те, що роботи проводяться абсолютно безконтрольно. Саме тому, одразу після ремонту вулиці О. Довженка почали усувати недоліки. Але побачимо, що покаже час, тоді будемо робити остаточні висновки. Коли я пересуваюсь по місту, то бачу, що ремонтні роботи проводяться без контролю. Але контролер з боку міської ради має бути обов`язково. Зараз процес ремонту відданий напризволяще автодорожникам. Це не правильно, тому що це гроші громади і їх треба витрачати під контролем, щоб не було прикро за те, що вони на вітер витрачаються.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • арик бульдозер

    При "порядному" Гвеселіані" якість ремонту доріг контролювалась особисто мером, який з кожного виділеного бюджетного мільйону гривень отримував 300 тис.грн. відкату налом від підрядника (цитую Ашота). Достатньо згадати капітальний ремонт вул. 8-ма Гвардійська, через кілька місяців на цій вулиці проведено повторний капремонт (каденція Гвеселіані). На жаль, після Хрищенюка в Козятині не було жодного адекватного чи порядного мера. Жителі міста самі винні - обирати треба головою, а не зважати на "вигідну" партійність безграмотного Пузиря, "залізничність" Висоцького чи передвиборчі побрехеньки Гвеселіані ("Говорю те, що люди хочуть почути"). Чи не О.Гвеселіані 20 років обіцяв чисту воду? Вірю, заважали вороги, брак часу, прибульці з космосу, власний бізнес та інші об'єктивні обставини.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
09:48 Махнівчанка виграла європейський грант на розвиток молоді 08:45 Команда з міні-футболу училища брала участь в зональному етапі обласного чемпіонату 05:36 У Євгенія Пруса все мало бути попереду, якби не війна 18:12 Благодійники з США передали медичне обладнання та ліки до лікарень Козятина Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 17:12 Лісгосп передав 40 лип та 100 хвойних дерев для Козятина photo_camera 17:06 Пожежі в екосистемі: за добу вогонь опалив 13 гектар землі 16:40 На Вінниччині знову знайшли уламки ворожого дрона photo_camera 14:13 Цього місяця у нашому районі відкриють рекрутинговий центр play_circle_filled 12:00 Двометрова ростова мотанка прикрасила площу 11:09 На Козятинщину насувається гроза та шквальний вітер до 20 м/с 10:29 Відро пива і накрита «поляна»: разом з поліцією перевірили улюблені місця відпочинку молоді photo_camera 10:22 Сотні обстріляних населених пунктів та 54 бойових зіткнень на фронті: про 781 день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up