Міському стадіону цьогоріч виповниться 60

Міському стадіону цьогоріч виповниться 60
  • Стадіон на Водокачці — унікальний, адже це єдиний стадіон у Вінницькій області, що розташований на острові.

  • Чи є там ще щось, чим ми можемо похвалитися — розбиралися наші журналісти.

Острів на Водокачці займає площу, в сім разів більшу за міський сквер, чи, як ми звикли казати, Пушкінський парк. Особливо ефектно він виглядає з висоти пташиного польоту.

►Скріншот з відео Максима Кудимця у Youtube

Щоправда, цей острів створила не матінка-природа, а люди. Щоб у цьому пересвідчитися, достатньо поглянути на старі карти Козятина. На мапі, датованій 1908 роком, добре видно, що на місці сучасного стадіону острова немає.

Відео дня

Клаптик землі з трьох боків омиває річка Гуйва, яку місцеві вже давно охрестили Водокачкою через те, що колись з неї качали воду для заправки паровозів. Одна з таких водокачок розташовувалася якраз на березі Гуйви, неподалік вулиці Склярова.

Тож спершу ніякого острову не було. За розповідями козятинчан, на місці де сьогодні острів, колись було єврейське кладовище. І карта, яку ви бачили вище — яскраве тому підтвердження. На ній цвинтар позначений у південно-західній частині сучасного острова, тобто за стадіоном.

Острів на Водокачці з’явився у роки Радянського Союзу, коли розбудовували місто після Другої світової війни. Саме тоді на місці старого єврейського кладовища задумали зробити зону відпочинку. У 50-их роках минулого століття за допомогою земснаряда вирили рів і пустили по ньому воду. Так і виник острів на річці Гуйва.

Згодом там зробили стадіон, а за ним висадили дерева, що мали дати початок парку «Першотравневому». Основні роботи з впорядкування парку та стадіону завершили у 1960–61 роках. Хоч парк мав офіційну назву «Першотравневий», за ним закріпилася народна назва «Водокачка».

Острів став улюблений місцем відпочинку козятинчан. На стадіоні стали проводити різні змагання і займатися спортом, а в парку — гуляти.

Все прийшло в занепад

Роки йшли, міський стадіон став занепадати. На початку 2000-них років він був таким, що було страшно глянути. Лавки навколо футбольного поля були у жахливому стані. На волейбольному майданчику, що розташований за табло, майже не було де сісти, бо з більшості лавок повиривали дерев’яні балки.

►Ліворуч - волейбольний майданчик у 70-их роках, ілюстрація з брошури "Козятин. Путівник". Праворуч - сучасний вигляд

За футбольним полем стояло двійко старих ще радянських турніка з облупленою фарбою.

Огорожа навколо стадіона вже давно почала обсипатися і стала мішенню для любителів графіті — сучасного виду «наскельного живопису», який був таким популярним на початку 2000-них. Щоправда, і сьогодні тут з’являються нові написи.

Приміщення, де колись був тир, стало розсипатися, як замок з піску. Сьогодні воно стоїть у руїнах.

Що стосується колишнього парку «Першотравневий», то він перетворився на хаотичні зарості. Більша частина зеленої зони поросла чагарниками, прокладені лише стежки по периметру острова. Хоча якщо захочете обійти острів по колу вздовж берега, то це навряд чи вдасться. Бо у північній його частині стежка різко обривається.

Старий міст, який проклали від вулиці Лисенка до території острова ще у ті роки, коли облаштовували тут зону відпочинку, з часом став аварійний. У 2008 році взагалі сталася загроза обвалу — спершу рухнула дерев’яна опора, а сам міст за ніч просів майже на півметра. Тож його довелося міняти. Сьогодні цей старий міст-арку можна побачити хіба що на фотографіях чи на полотнах деяких художників.

►Картина Геннадія Мацька

Новий міст уже не має арки.

►Ліворуч - старий міст, фото 2008 року. Праворуч - сучасний міст

Проте для декого з козятинчан він став мостом закоханих — на кованому оздобленні можна побачити чимало замків, які вішають молодята.

Мріяли про прогулянки на човнах

Стадіон почали відновлювати лише останніх років 10. Міська рада ще у 2011-му розробила концепцію розвитку зони відпочинку на Водокачці. Передбачалося, що доведуть до ладу і стадіон, і комплекс спортивних споруд, і зелену зону.

►Вхід до стадіону. Ліворуч - фото, зроблене 14 років тому, праворуч - сучасний вигляд

На футбольному полі планували встановити систему штучного поливу, а на біговій доріжці облаштувати якісне штучне покриття. На трибунах — замінити дерев’яні конструкції на лавках. Хотіли зробити комбінований майданчик з огорожею для гри у футбол, баскетбол і теніс.

На зеленій зоні збиралися організувати мережу літніх кав’ярень. Водокачку хотіли облаштувати так, щоб на ній можна було займатися веслуванням на байдарках і каное. Також планували створити розважальну інфраструктуру, до прикладу, організовувати прогулянки на човнах чи плавання на катамаранах.

Ця концепція була складовою стратегічного плану розвитку міста до 2020 року. Її мали реалізувати із залученням коштів спонсорів. Нині вже 2021-ий. Тож, як бачимо, більшість із задуманого реалізувати не вдалося.

Що маємо тепер?

Певні позитивні зміни все ж відбулися, адже самою заміною мосту на стадіоні не обмежилися. На глядацьких трибунах встановили більш сучасні пластмасові сидіння.

Хоча зробили це не всюди.

Футбольне поле привели до ладу — газон регулярно підстригають. Там таки встановили систему автоматичного поливу, тож влітку траву регулярно поливають. Але штучного покриття на доріжці досі немає.

За полем активісти облаштували спортивний майданчик із тренажерами та дитячий майданчик із гойдалками та каруселлю, тож тепер тут можна не лише спортом займатися, а й прийти з дитиною, яка не буде нудьгувати.

На прибережній зоні встановили кілька лавочок, хоча і їх вже почали потихеньку ломати.

Кілька років тому поруч із новим спортивним майданчиком з’явився майданчик для гри у пляжний волейбол.

А у 2019 на стадіоні облаштували майданчик для гри у футбол зі штучним покриттям, тож тепер юним майстрам шкіряного м’яча є де займатися.

Але нам ще є куди рухатися, адже чимало проблем досі не вирішено. Що б ви хотіли бачити на острові? Долучайтеся до опитування, нам цікава ваша думка.

Опитування

Що ще треба зробити на острові?

Хочуть ремонтувати огорожу

Цьогоріч Козятинська міська рада братиме участь в обласному конкурсі «Комфортні громади. Ми подаємо чотири проекти:

  • «Безпечне місто», що передбачає встановлення камер відеоспостереження;
  • «Лікар поруч з пацієнтом» на закупівлю двох автомобілів для міської первинки;
  • «Сучасний інформаційний контент, як стимул до модернізації культурно-мистецького виховання дітей», що передбачає оновлення актової зали та матеріально-технічної бази у класах Музичної школи;
  • а також проект на капітальний ремонт огорожі стадіону.

Загальна вартість капремонту огорожі — майже мільйон гривень. Міська рада планує виділити 584 тисячі гривень. Решту, якщо цей проект виграє, проплатить область.

Зауважимо, що це не вперше місто подає на співфінансування проект капітальної огорожі стадіону. У 2019-му ми вже подавалися на XVI обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад.

 

Читайте також:

Як змінювався козятинський парк впродовж років

Як змінювалася площа впродовж років

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Stepan Petrenko

    На жаль, трапляється хибна інформація про те, як і що було раніше в різних місцях Козятина. Не стала виключенням і ця публікація, наприклад, два фотознімка волейбольного майданчика: ліве фото - це волейбольний майданчик старих часів, але він був розташований на протилежній стороні від футбольного поля, а праве фото дійсно за інформаційним табло (на фото видно його стійки). І взагалі, стадіон почав функціонувати ще у другій половині 50-х років, і тоді острова ще не було, а був півострів, а острів  утворився після того, як випустили воду з Водокачки для її чистки від замулення і потім попрацювали бульдозер і земснаряд, що, до речі, порушило екологію цієї місцини, через відсутність течії почались процеси цвітіння і загнивання і в результаті сморід - не дуже приємне явище.
  • Венера Михайська

    Дякую за цікаву та корисну інформацію. Гарний скріншот-вид острова зверху.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища play_circle_filled Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди 17:26 Вибухонебезпечно: у Панасівці знайшли артилерійський снаряд
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up