Міськрада проситиме Кабмін і Мінрегіон об'єднати Козятин, Калинівку і Хмільник в Козятинський район

Міськрада проситиме Кабмін і Мінрегіон об'єднати Козятин, Калинівку і Хмільник в Козятинський район
Скріншот із онлайн-трансляції засідання Міської ради
  • Сьогодні, 26 травня депутати міської ради зібралися на позачергову сесію.
  • На засіданні вирішили звернутися до Кабміну і Мінрегіону із проханням створити Козятинський район, до якого увійдуть Козятинщина, Хмільниччина та Калинівщина.
  • А також обговорювали входження до Козятинської ОТГ Журбинець і Дубових Махаринець.
     

Ми вже розповідали вам, що Міністерство розвитку громад та територій у рамках адмінреформи пропонує провести укрупнення районів. Зараз на офіційному порталі “Децентралізація” представлено три моделі поділу Вінницької області на субрегіони. Дві з них передбачають входження Козятинського району до Вінницького. Згідно із третьою моделлю Козятинщина увійде у Хмільницький чи Калинівський район, позаяк із центром ще не визначилися.

Наступного тижня у Мінрегіоні планують провести засідання, де обговорюватимуть проекти поділу областей на субрегіональні одиниці. На нього запросили очільника міста Олександра Пузиря. Тому міська рада скликала позачергову сесію, аби вирішити питання з приводу адмінреформи.

Це вже друге засідання, яке провели під час карантину. Цього разу у масках до сесійної зали прийшли не всі.

Відео дня

На порядку денному стояло шість питань. Три з них були присвячені поділу Вінниччини на субрегіони. Поки що ані Кабмін, ані Мінрегіон із поділом остаточно не визначилися. Нині за основу лише взято проект, запропонований Вінницькою облрадою. Згідно із ним Козятинщина увійде до Вінницького району. Хоча експерти також розглядали іншу модель, за якою Вінниччину мали поділити на шість повітів. Один з них - Козятинський. У такому разі до нашого району приєднали б Погребищенський, Хмільницький та Калинівський.

Чому є сенс зберегти районний центр у Козятині?

На позщачергову сесію міськради підготували проекти рішення про підтримку розподілу Вінницької області на райони, в якому визначено утворення Козятинського району з центром у Козятині, та про звернення до Кабміну та Мінрегіону із пропозицією визначити Козятин центром Козятинського району, куди увійдуть Козятинщина, Калинівщина та Хмільниччина.

Депутати обговорювали, чи варто підтримувати ідею створення Козятинського району і що буде, якщо наш район об'єднають із Вінницею чи Хмільником або Калинівкою.

Міський голова Олександр Пузир зауважив, що поки що держава не визначила, які повноваження матиме район. Натомість повноваження ОТГ вже чітко сформульовані. Об’єднані територіальні громади зможуть самостійно вирішувати питання в усіх сферах: медицині, освіті, ЖКГ, тощо. Населення обслуговуватимуть у ЦНАПах, а в селах деякі адміністративні послуги надаватимуть старости сіл. Водночас, є сенс наполягати на утворенні саме Козятинського району. Адже певні повноваження району нададуть.

Після обговорення депутати одноголосно підтримали пропозицію звернутися до Кабміну і Мінрегіону із проханням утворення Козятинського району. Рішення набрало 28 голосів “за”.

Говорили про ОТГ

Крім утворення Козятинського району депутати обговорювали також приєднання деяких сільрад до Козятинської ОТГ. Нагадаємо, два тижні тому у ЗМІ з'явилася інформація про те, що Мінрегіон затвердив план поділу Вінниччини на ОТГ. Згідно із цим планом, на теренах Козятинщини має утворитися чотири громади із центрами у Козятині, Самгородку, Глухівцях та Махнівці. Зауважимо, що дві останні вже є.

За планом Журбинецька сільська рада має увійти в Самгородоцьку. Хоча питання Журбинців переглядалося кілька разів. Спершу їх мали включити до Самгородоцької ОТГ, потім - до Козятинської. Але в кінцевому результаті вирішили приєднати до Самгородка. Хоча громада висловилася за приєднання до Козятинської ОТГ. Тож депутати проголосували за підтримку рішення міськради про входження Журбинецької сільської ради до Козятинської ОТГ.

Аналогічне рішення прийняли і стосовно Дубово-Махаринецької сільської ради, яка за планом теж має увійти до Самгородоцької ОТГ. Хоча громади Блажіївки та Дубових Махаринець теж висловилися за приєднання до Козятина.

Тепер міськрада направить на Мінрегіон пропозиції із тим, щоб Журбинецьку та Дубово-Махаринецьку сільські ради включили до Козятинської ОТГ.

Читайте також:

Козятинського району не буде + ОПИТУВАННЯ

Журбинці хочуть в Козятинську ОТГ, але мають увійти в Самгородоцьку

На Вінниччині буде 63 ОТГ. На Козятинщині - 4

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (18)
  • Віталій

    Це смішно Козятинський район робити По перше побувавши у Хмільнику Козятині Калинівці можна зробити такі висновки 1Козятин —дороги тротуари в край незадовільному стані В центрі міста неохайно багато закинутих будівель  і непривабливих також Навіть 5 поверхівка стоїть безхозна В Козятині плюс вокзал мінус тупикове розташування як добратися до Хмельницького району адже там більше 60 км Ще мінус за сім років згідно держстатистики Козятин зменшився із 24247 жителів до 22951 і це набагато більше ніж Калинівка чи Хмільник Калинівка набагато чистіший модернове місто з новими дорогами і тротуарами і привабливе житлове будівництво Крім того знаходиться у центрі району майбутньому По км усе в нормі Лише через Калинівку проходить автобан і до Вінниці лише 25 км Одні плюси і населення 18832 чоловіка на 1—01 2020 року Хмільник курорт найбільше місто з цих міст проживає 27398 чоловік населення лише збільшується порівняно з Козятином де найбільша смертність В Калинівці і Хмільнику активно розвивається інфраструктура порівняно з Козятином Усі хто приїзджає з Козятина в Калинівку або Хмільник гірко запитують чого немає такої краси у Козятині тому Козятину можна сказати не по Сеньці шапка буде адже він по усім показникам програє конкурентам А найкраще буде якщо районом буде Вінниця І ще чому лише один Козятин рветься у Київ адже толку у себе не зробили то як зроблять в набагато кращих містах

    Пузырек reply Віталій

    Калиновка, это город одной улицы и та в ужасном состоянии, с теми же совковыми фасадами убитыми в хлам, о чем вы здесь пишите... Лучше по состоянию Казатина может быть разве что Могилев-Подольский, но ни как не Хмельник и Калиновка!
  • Antonina Astakhova

    А чому Ви не  прагнули ,щось для Козятина зробити- вода,стихійна торгівля, дерева  зрізають без дозволів,а хто їх садив, багато Ви чули про посадку дерев,а як посадили зробили для себе піар і вони через місяць зівяли зате  великі гроші потратили
  • Кулібін Honduk

    Сміх та й годі. Козятин місто яке більше схоже на СМТ. Він не спроможний прийняти на себе таку відповідальність. У районі по селах дороги жахливі а траса у напрямку Любарського перехрестя повинна бути кращою.
  • Valentina Chornenkaya

    Треба покласти край чварам і непорозумінню.Єднатись всім , звертатись до В Р.Не втрачайте здобутки наших батьків.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up