Міжнародне об'єднання Українських Націоналістів має опору в Козятині

Міжнародне об'єднання Українських Націоналістів має опору в Козятині

РЕМБО І КОМАНДОС ПРОСТО Б НЕРВОВО КУРИЛИ ЗБОКУ: боєць ЗСУ в зоні ООС та активіст Резерву Дивізії "Галичина" Андрій Чорний

Історія про те, як повстанець УПА - колишній вояк дивізії зброї СС "Галичина" - з ПТРД "нащолкав" як жуків три танкетки радянські (ймовірно Т-27) та поцілив у літак, смертельно поранивши пілота.

Спочатку власне українські спогади учасника тих подій з книги «За Україну, за її волю…»
Тернопіль: «Збруч», 2006 – 496 стор.:

Відео дня

"Бій у селі Велика Горожанка 9 січня 1945:
... З лівої сторони села по дорозі, котра вела зі Щирця, з’явився танк - він був з тих середніх танків. Хтось закричав: «Танкетка!!!»

Неподалік був повстанець, який вийшов з рядів Галицької дивізії, любив протитанкову рушницю ПТР. Підбігши до хати, яка мала призьбу, поставив на ніжку свою зброю. Вистріл, танк здригнувся, задом піднявся вгору, відкрився люк, але з нього пішов чорний дим.

Не встигли ми ще добре втягнути свіжого морозного повітря, як хтось крикнув: «Танк їде справа села». Наш вояк, двадцять кілограмів тієї зброї, вхопив мов ложку і підбіг в другу сторону. Пролунав постріл. Горить.

У цей час зі сторони Паланики показались повзучі муравлі, то було одне страхіття. Ми нарахували наших відрізаних повстанців біля 75, бо сотня в той час числила десь понад 120 повстанців.

Почали вони наближатись, як масовий військовий табун. Чомусь були дуже спокійні, бо навіть не хотіли бігти перебіжками. Військо підійшло метрів до 150. «Дир» скомандував. Зірвалась страшна музикальна буря, людський рев, прокляття, тих які стали жертвами страшної стихії.

Підбігаючі вперед стали будувати гори трупів. Чорний вал здригнувся і відійшов назад. Через якийсь час з правої сторони села показався могутній танк. Він спокійно і впевнено просувався до нас. Майстер по танках не має часу зайняти вигідне місце, але неподалік лежала вбита корова. Багато не думаючи, ложить свого золотого пе-те-ера на небіжку корову. Приціл. Вистріл. Танк закрутився на місці, за хвильку відкривається люк і з нього вилазить військова постать в жіночій суконці. Вистріл, суконочка головою впала на землю. Ще хтось вилазив, але так і не виліз – присів.

Знову почали мов мурахи лізти піхотинці, але тепер перебіжками. Знову навала людського стада.

Перелізли свої трупи. Чорна маса піднялась з ревом: «Ура!» і рвонула вперед. Спокійно з кулеметів їх зустріли. Лави не стало. Одиниці рачкуючи втікали назад.

Так продовжувалось двадцять вісім разів, після кожного разу їх рідшало і рідшало. Та й чим ближче до вечора, тим менше набоїв залишалось й у нас, починалась тривога. Догоряли десятки хат. В тому всьому гуркоті, димі, почувся мотор літака. Він почав нас вгощати мінометними гранатами. Розвертався далеко і робив раз у раз свої яструбині напади. Прийшлося знову нашому петеерщикові показати свою майстерність. Він поставив ПТР на поскладані дрова, прицілився і літак, похитнувшись, почав приземлятись."

А так подала у звіті ці події більшовицька сторона - НКВД УССР Рясной.
ГАРФ, ф.9401, оп.2, д.92, л.138-140:

"Бандитами из ПТР подбита бронемашина и выведены из строя 2 автомашины. Шофёры и башенный стрелок ранены. В результате обстрела бандитами самолёта, с котрого велось наблюдение за полем боя, смертельно ранен лётчик-наблюдатель."

🔰🔰🔰

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди 17:26 Вибухонебезпечно: у Панасівці знайшли артилерійський снаряд 15:14 Вибираємо кросівки для щоденного носіння: на що треба зважати (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up