Моніторили стан питної води та радіаційного фону у Вінницькій області. Результати за тиждень

Моніторили стан питної води та радіаційного фону у Вінницькій області. Результати за тиждень
  • Фахівці Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України щоденно досліджують стан питної води та радіаційного фону у Вінницькій області
  • Повідомляють — наразі ситуація з забезпеченням питною водою в області є контрольованою а  радіаційний фон не перевищує багаторічний рівень та не несе загрози мешканцям області
  • Розповідаємо деталі

За період з 14 по 21 листопада 2022 року виконали 297 вимiрiв радіаційного фону в населених пунктах області. Показник становить від 0,10 мкЗв/год до 0,16 мкЗв/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

Лабораторно дослідили 308 проб води з водогонів в області на санітарно-хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів. За результатами досліджень встановили:

Відео дня
  • -292 (94,8%) відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гiгієнічні вимоги до питної, призначеної для споживання людиною» по всіх дослiджених показниках.
  • -16 (5,2%) не відповідає вимогам ДСанПiНу 224-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води призначеної для споживання людиною» за показниками:
  • каламутність та жорсткість (комунальний водогін м. Гайсин та Могилів-Подільський), перманганат на окиснюваність в 1,1 – 1, 3 рази (інтегральний показник органічного забруднення) - м. Хмiльник КП «Хмільникводоканал», м. Калинівка КП «Калинівкаводоканал»

— Зазначені відхилення пов'язані з природними та техногенними чинниками, зокрема забрудненням підземних джерел та р. Південний Буг, стоком органічних забруднень у вододжерело, з опадами та внаслідок господарської діяльності, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровiднiй мережі через міграційні процеси. За результатами досліджень відхиленням від вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гiгієнічні вимоги до питної, призначеної для споживання людиною» не зареєстровані, — йдеться у повідомленні

Також лабораторно дослідили одну пробу води з громадських криниць області на санітарно-хімічні та бактеріологічні показники. Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми. Наразі ситуація з забезпеченням питною водою в області є контрольованою.

Спеціалісти попереджають про необхiднiсть кип'ятіння та відстоювання води перед вживанням. Та радять надавати перевагу бутильованій воді та водi на розлив.

Читайте також:

«Країна на порозі блекауту»: мер Козятина звернулася до громади робити запаси води, їжі, медикаментів

Захворюваність на грип та ГРВІ: де на Вінниччині зафіксували найвищий рівень?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up