Мріяла мати власний Едемський сад: козятинчанка вирощує екзотику

Мріяла мати власний Едемський сад: козятинчанка вирощує екзотику
►Оксана Деревіцька має в колекції майже сотню сортів винограду. Вага однієї грони може перевищувати кілограм

Садівництво. Жителька села Титусівка самостійно вирощує цілі колекції квітів, екзотичні кущі та дерева. Поговорили з нею про те, навіщо вона це робить, плоди яких екзотів збирає та попросили дати кілька порад іншим садівникам 

Оксана Деревіцька із села Титусівка вирощує вдома ківі, хурму, ягоди годжі, нектарин, актинідію, райське яблуко, персики, ожину чорну, кущі лохини, гумі, і жимолость, а ще має понад 90 сортів винограду. Господиня з радістю проводить нам екскурсію по своєму райському саду. Зізнається, все починалося із квітів.
— Це росте скумпія — декоративне дерево, має пухнасті круглої форми квіти, — розповідає Оксана Деревіцька. — Я намагаюсь завжди купувати щось нове. Всього має бути багато, і різних сортів. Я веду зошит, записую всі сорти. У мене є водяні лілії — 8 штук. Я самостійно викопала озеро і вони зимують прямо в горщиках. З новинок у мене зараз на квітнику ехінацея пурпурова. Вона низькоросла і дуже гарно пахне. Має кілька кольорів, пелюстки, як у ромашки. Дуже багато видів лілії. Є понад сто сортів ірисів. Кілька видів лілейників, колекція троянд. Маю ще штамбову троянду, вона вважається дорогою, 300 гривень саджанець. З ранньої весни до пізньої осені в мене все квітне. Є також декоративні зелені кущі.
Господиня про кожну квітку готова розповідати годинами, в очах горять іскорки щастя. Ще маленькою вона мріяла мати свій Райський сад. 

Оксана Деревіцька має декоративну полуницю «Дюшенею», а ще магнолії, привезені зі столичного ботанічного саду
— Вперше я побачила магнолії п'ять років тому у київському ботанічному саду. Одразу закохалась. Придбала собі саджанці. Цього року в мене цвіли чотири дерева магнолій привезених із ботсаду столиці. Ще маю кілька сортів бузку, — вихваляється Оксана Деревіцька.

Відео дня

Зимостійкі екзоти


Любов до рослин не закінчилась на квітах. Жінка вирощує дерева та кущі, які вважаються екзотами. У неї росте ківі, гранат, актинідія, хурма і це ще не весь список. Заморські дерева добре прижилися на титуській землі, зимують теж не вулиці. Проте садівниця накриває їх агроволокном.
— У мене батько теж дуже любить сад. Він також майстер із прищеплювання. У нас росте яблуня, на якій родить водночас кілька сортів яблук. Це він сам прищеплював. Я поки ще не навчилась, але хочу теж прищеплювати виноград, щоб на одному кущі було кілька сортів. Зараз вирощую різні плодові дерева: такі як ківі, інжир, хурма, гранат тощо. Саджаю їх навесні або восени. Ямка має бути глибиною десь метр, півтора. Саджаю у звичайну землю, додаю інколи перегній чи торф. Потім поливаю по мірі висихання. Ці дерева люблять землю, де є напівтінь і водночас сонячно. Я садила біля паркану, все гарно прийнялося. 

Оксана показує нектарин. У неї кілька дерев цього фрукту. Він уже має плоди. Це зимостійкий сорт. Жінка всім радить садити у наших широтах виключно зимостійкі сорти. Ще в неї росте райська яблуня — вона цвіте малиновим кольором. Її плоди маленькі, їх можна їсти. До неї приїжджали родичі, що живуть на півночі, у російському місті Чита. Вони з райської яблуні варять варення. Кажуть, дуже смачне, перевершує наше звичайне яблучне повидло.
Пробувала господиня садити банан та лимони, але вони не змогли прижитися у будинку. Основна причина — в оселі не було постійного зволоження, адже усі тропічні рослини люблять тепло та вологе повітря. Лимони жінка виростила із кісточки, потім подарувала друзям. Каже, дерев стільки, що руки не встигають за всім доглянути. Кожне вимагає своєї уваги.
 

Смакує свою лохину

Оксана Деревіцька цього року вже куштувала власноврощену лохину. Каже, солодка, як мед. Жінка тішиться, коли їй вдається виростити щось самій, особливо ті рослини, які в  багатьох не приживаються. Серед них «королева» примхливості — лохина.
— У минулому році я придбала саджанець лохини, у цьому році плодоносило. Мені ягоди дуже сподобалися. Вона росте на сонці. Саджала лохину восени. Для неї потрібні спеціальні добрива, сульфат амонію, наприклад. Ще вона любить кислий грунт. Я  окислюю його яблучним оцтом, або лимонною кислотою. На відро води беру сто грамів кислоти. Можна ще щавель замочувати і теж додавати в грунт. Лохину в домашніх умовах виростити важко, але мені вдалося, я постійно поливаю її, окислюю грунт, а основне, це турбота, кожне дерево її відчуває, — говорить жінка.
Окрім цього, жінка вирощує гуммі. Батьківщиною цієї рослини вважається Східна Азія. Гумі має багато вітаміну С. Саме через ці лікарські властивості жінка вирішила знайти для нього місце в своєму саду. Плоди яскраво-червоні, вкриті золотистими крапками. Їх легко збирати, оскільки вони прикріплені довгими тонкими плодоніжками.
— Посадкові ямки повинні бути глибиною до півметра, додаю перегній, можна ще і деревного попелу. На цю «подушку» висаджую саджанець: розправляю його коріння, засипаю родючим шаром землі, ущільнюю і поливаю. Все гарно приживається. Таким чином посадила ожомалину, а ще годжі. Годжі я використовую лише на чай. Ці ягоди мають дуже багато лікувальних властивостей. Ще в мене росте актинідія. Вона має вигляд ліани. На смак як ківі, і теж дуже корисна, багата на різні вітаміни. Проте листя актинідії люблять їсти коти, в ній багато ефірних масел. Тому раджу обмотувати рослину, — додає Оксана Деревіцька.
Жінка переконана, що власні фрукти і ягоди — це найкращі для людини вітаміни. Тому завжди намагається поповнювати свій сад, всім корисним та поживним. Ще вона має виноградник із майже ста сортами. Осінню жінка запрошувала приїхати до неї ще раз і на власні очі побачити виноградний рай.

Леся Кесарчук

Читайте ще:

Козятинчанин побудував паркан та альтанку з кількох тисяч скляних пляшок
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anjela Pyrovolikoy

    классно!!!!!!! тільки ківі----це і е актінідія
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up