Музею подарували вишиті рушники

Музею подарували вишиті рушники
  • Фондова колекція рушників в Музеї історії міста Козятин в рамках акції "Подаруй музею вишиванку" до Дня міста поповнилась вишитими рушниками із села Кордишівки Козятинської теритріальної громади.

Про поповнення повідомляє директор музею Ліілія Макаревич

- Вишивала рушники у 1960-і роки Лопатюк Любов Василівна 1941 року народження. Навчила майстерно володіти ниткою з голкою донечку матуся Федорук Клавдія Тихонівна , 1913 року народження, яка ще й працювала на ткацькому верстаті,- пише пані Лілія

В селі вважалося, що кожна дівчина зобов'язана своїми руками та рідні посаг- придане весільне зібрати повну скриню, до якого входили постіль, декілька сорочок святкових й буденнних , рушники вишиті для сватів , під хліб, пов'язувати руки під час вінчання Дівчина повинна мати прикраси коралі, стрічки на голову, хустки, сувої тканих рушників - утиральників та рапчаки, що стелилися на піч, на лави, на скриню, на ліжко, на долівку,прибивалися на стіни поза лавами.

Відео дня

Подаровані рушники вишиті на ситці, нитками муліне, оздоблений один плетеним вручну мереживом., обидва з поширеними на той час візерунками древо життя - це букети квітів у вазі, яке є оберегом в кожній родині.

Козятинчан запрошують долучатися до акції й подарувати музею вишиванку

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up