З перших уст: "На акцію через металодетектори"

З перших уст: "На акцію через металодетектори"

“Громадянська позиція” — учасник всеукраїнського мітингу протесту під Верховною Радою

У вівторок, 17 жовтня, у Києві знову стало людно. На підтримку народних обранців і громадських організацій, які перебувають за межами українського парламенту,  з’їхались активісти. Люди приїхали з різних куточків України нагадати владі, що, крім них, є ще й народ, який після Революції гідності не став жити краще. А  влада в свою чергу, “піклуючись” про здоров’я нації, з усіх сторін перед Верховною Радою поставила металодитектори. Псевдореформи, які запроваджує владна верхівка, не приводять до змін на краще. Тому було запропоновано владі внести на порядок денний три питання (про них детально в статті Гриценка на стор. 6).

Перше — зняття необмеженої недоторканності депутатів. Друге — змінити виборчу систему. Забрати гречкосійну мажоритарку і обирати депутатів за партійними відкритими списками. Питання, звичайно, слушне. Тільки без заборони партійної реклами змін на краще не відбудеться. Ні одна з партій з рекламою повноцінних виборів не проведе. І до рейтингової партії підлізуть мішки з грішми, які допоможуть  з рекламою та, вдаривши по руках, куплять декілька місць для своїх інтересів. Скупивши місця у всіх партіях, ми знов отримаємо корумпований парламент.

За прикладом далеко ходити не треба. На парламентських виборах 2014 року Анатолій Гриценко мав завести в український парламент прогнозовано 35 нардепів. Та, відмовившись від послуг товстосумів, не потрапив у парламент. Канали олігархів обвалили його рейтинг. Тож, приймаючи закон з відкритими списками, потрібно позбавити впливу олігархів на вибори. Чи можливо таке, це вже інше питання.

Відео дня

Третє — створити антикорупційний суд, щоб корупціонерів пачками саджати за корупцію.

Коли проходила погоджувальна рада, то проти такого порядку денного були фракції Народного фронту, Блок БПП і частина колишніх регіоналів група “Воля народу”. На питання Мустафи Найєма, щоб ті, хто проти порядку денного, вийшли до людей на вулицю і пояснили свою позицію. Останні відповіли: які там люди? Ми не знаємо, кого ви там позвозили на проплачений мітинг (?!).

До 13 години 17 жовтня під Верховною Радою Народний фронт і Блок БПП знаходили причини, чому ті три питання не можна включати в порядок денний. То законопроекти не пройшли комітети. То Вінеційська комісія щось знайшла в законопроекті антикорупційного суду.

На сцену почергово виходили народні обранці, мери міст та громадські діячі. Люди тримали плакати з написами: “Верховну зраду і “Поршенка геть”, “Дістали до живої печінки”, “Жити по новому без корупції”. На кожен хибний крок спікера парламенту натовп вигукував: “Парубій, виходь”

Вінеційська комісія цей законопроект сприймає як позитивний. От тільки українській владі законопроект антикорупційного суду не потрібний, а якщо потрібний, то в році 2020 і бажано на кінець грудня. Тому самі шукають в ньому положення, які їм не подобаються.

Та все ж два питання з трьох після консультацій спікера парламенту з Банковою Верховна Рада погодилась розглядати в четвер. У принципі, президент за зняття депутатської недоторканності. Тільки також в 2020 році.

Те, що мітинг не проплачений, влада зрозуміла аж о 16 годині, коли під стінами законодавчого органу знову масово з’явилися прапори “Свободи”, “Батьківщини”, “Вкладників банку Михайливській”.”Самопомочі”, “Справедливості”, “За себе”,”Руху нових сил”, “Громадянської позиції”. За неофіційними підрахунками, в цей час перебувало близько п’яти тисяч людей. Тому деякі парламентарії захотіли покинути своє місце роботи. Щоб народні обранці не повтікали, їм жінки перекрили хід з вулиці Грушевського.Та поліцейські, які боронили слуг народу від народу, нишком стали бити по ногах слабкої статі. Чоловіки заступилися за жінок. У результаті потасовки, до одного з активістів викликали карету швидкої. До речі, серед нацгвардійців активісти помітили старих знайомих, які три роки тому були одягнені в форму “Беркута”.

Коли настали сутінки, ще було декілька конфліктів між правоохоронцями та активістами. Стражі порядку були спочатку проти розміщення наметового містечка. Пізніше — щоб в намети занесли спальні мішки. Нацгвардійці переміщували залізні конструкції. Здавалося, що вони готуються до штурму. Та ніч пройшла мирно. У наметовому містечку, за приблизними підрахунками, перебувало до 500 активістів. На сьогодні містечко збільшилося і зранку запланована нова акція, на яку їдуть з усієї країни активісти.


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up