На Козятинщині за півмісяця склали 10 постанов на кафе та продуктові магазини

На Козятинщині за півмісяця склали 10 постанов на кафе та продуктові магазини
Фото ілюстративне
  • Який штраф передбачений порушникам та які рекомендації найбільше ігнорують суб’єкти господарювання?

 

Щоденно спеціалістами Козятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби проводиться моніторинг щодо посилення державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства суб’єктами господарювання різних форм власності щодо дотримання тимчасових рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України щодо профілактики COVID-19.

Так, з 27 червня по 10 липня, на Козятинщині провели 255 моніторингових обстежень суб’єктів господарювання. Перевірялись заклади громадського харчування, продовольчі та непродовольчі магазини, аптеки, перукарні, стоматологічні кабінети, ринки. У 21 випадку виявили порушення, що становить 8.2%. 

За словами начальника Козятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Віталія Кравця, основними порушеннями є відсутність антисептиків та дезінфекційних засобів, ігнорування масочного режиму як персоналом закладів так і відвідувачами, непроведення температурного скринінгу працівникам закладів, використання контактного меню та проведення святкувань в кафе з кількістю гостей більше 10. 

Відео дня

— За виявлені порушення суб’єктам господарювання направили 21 пропозицію про усунення виявлених недоліків, винесли 10 постанов про адміністративне правопорушення (штрафів), які передбачені ст. 42 Кодексу України про адміністративні правопорушення на суму 3876 грн. Нагадуємо, моніторингові перевірки продовжуються, при виявленні порушень будуть і в подальшому застосовуватись заходи адміністративного впливу.

Слід додати, що на виконанння постанови дається двотижневих строк. У випадку несплати сума подвоюється

Основні вимоги тимчасових рекомендацій:

1.Перед початком зміни проводити температурний скринінг усім працівникам з обов’язковою фіксацією показників.

2.На вході до закладу розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби, встановлення обмежень та умов обслуговування в закладах.

3.Організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.

4.Одночасне перебування відвідувачів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 кв.м. площі зали обслуговування в магазинах та на 5 кв. м в перукарнях. Дотримання соціальної дистанції (1.5 метри).

5.Допуск відвідувачів та перебування їх у закладі лише у респіраторі або захисній масці, так, щоб були покриті ніс та рот.

6.Біля місць потенційного скупчення людей нанесення відповідного тимчасового маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менше 1.5 м. Контролювання недопущення черг.

7.Оброблення ручок корзинок та візків для покупців дезінфекційним засобом та розміщення їх окремо з інформацією «Продезінфіковано».

8.Працівники закладів повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор та одноразові рукавички, регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками, користуватися лише паперовими рушниками.

9.Вологе прибирання виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників і відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, столи тощо з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриття та після закінчення робочого дня/зміни).

10.Заборона прийому та очікування послуг клієнтами в перукарнях та стоматологічних кабінетах, прийом здійснюється лише за попереднім записом.

Для закладів громадського харчування крім вище перерахованих вимог існують ще і додаткові:

-Забезпечення відстані не менше 1.5 м між сусідніми столами та розміщення не більш як чотирьох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років).

-Розміщення меню для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом. Дозволяється видача одноразових паперових меню з подальшою їх утилізацією.

-Використання багаторазового посуду виключно за наявності умов для його миття при високих температурах у посудомийній машині з використанням миючих засобів. Дозволяється використання одноразового посуду з картону або паперу. Прибори та кондименти до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) мають бути в індивідуальній упаковці.

-Забороняється функціонування дитячих кімнат; проведення свят, бенкетів, майстер-класів, публічних подій тощо, в яких беруть участь більше 10 осіб.

-Забороняється приготування їжі на відкритих кухнях (окрім тих, що відгороджені від відвідувачів перегородкою).

-У закладах швидкого харчування страви, напої, підноси та столові прибори повинні видаватися персоналом на прохання відвідувачів.

Також спеціалісти управління Держпродспоживслужби закликають населення не ігнорувати носіння масок та дотримуватись соціальної дистанції у закладах та місцях скупчення людей, в т.ч і в міському транспорті, і тим самим уберегти себе та оточуючих від ризику зараження коронавірусної хвороби (COVID-19) . 


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег

    Карантин в Україні введений незаконно!!!!! - хай поїдуть до призидента та верховної ради та накладуть штрафи і т.п.,це повна Ганьба зневага людської гідності, честі і т......
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up