На Пилипа — пора дівочих ворожінь

На Пилипа — пора дівочих ворожінь

За народними звичаями у цей день треба винести їжу з хати, задобрити домовика і трохи поворожити. Дівчата залишали шматок яловичини від вечері і клали її під подушку.
 

Сьогодні, 27 листопада, у православній церкві вшановується пам'ять святого Пилипа (Філіпа), який відноситься до числа 12 апостолів, учнів Ісуса. В Євангелії від Іоанна сказано, що Філіп походив з одного роду з Петром і Андрієм, був покликаний в учні одночасно з ними. Проповідуючи християнство, Філіп прославився великою кількістю чудес.

27 листопада дівчата вечорами збиралися в одному будинку, приносили з собою роботу і проводили час за розмовами, жартами. Казали: "У ледачої прялі немає сорочки". Розпочинався період так званих "бабських" посиденьок, коли жінки збиралися в одній хаті і пряли вовну, льон, розмовляли і співали пісні.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Багато дівчат починали ворожити. Вони залишали шматок яловичини від вечері і клали її під подушку, запрошуючи судженого "заговітися". Говорили, що після цього у сні прийде наречений. Наші пращури виносили їжу для домовика за межі хати. Це робилося для того, щоб попросити домовика зберегти худобу протягом зими - вірили, що після цього вона не буде хворіти.

Також у цей час закінчувалися весілля.
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up