На сході села в Махаринцях влада почула громаду і створили ініціативну групу

На сході села в Махаринцях влада почула громаду і створили ініціативну групу
Щоб висловитись, що наболіло ставали в чергу

Минулого тижня в Махаринцях зібралася громада на черговий схід села. Мета заходу — розібратися, що відбувалося і що відбувається в громаді. Розвіяти плітки які поширюються в бік активістів громади. Допомогти голові села в нагальних проблемах.

Почався схід села з виступу приватного підприємця Сергія Бенедичука. Він сказав, що головна мета наших зборів — розібратися, що відбувалося і що відбувається в нашій громаді. «Саме перше хочу сказати, що безпідставно ніхто нікого не буде звинувачувати, але в нас ходять плітки, що в мою сторону, що в сторону голови сільради. Хочеться розібратися, тому що більшість пліток виходять саме з провладних кабінетів.»

 

Зібралися щоб голові села допомогти

 

Відео дня

Підприємець зауважив, що —  плітки, то життя. Якби у нас все класно робилося, тоді б у нас було  все гаразд і ми не звертали б увагу на ті плітки. Ми бачимо якісь нюанси і люди, які сюди прийшли і в мене наболіло каже Сергій Беденичук. 

Після цих слів між ним і головою села відбулася словесна перепалка. Наталія Василюк сказала Сергію Бенедичуку— хто ви тут такий, натякаючи йому, що голова села вона. Той відповів я представник громади, разом хочемо вам допомогти знайти правильні рішення в невирішених проблемах громади, адже майже всі ініціативи рубаються вами на корню підсумував підприємець 

 

Хто в домі господар

Дійсно голова села посада виборча. Наталію Василюк обрали щоб вона захищала інтереси селян, була відкритою перед громадою і звітувала за прийняті рішення. Коли в громаді сумніваються в відкритості влади вона збирається на збори громади, що є  одним з інструментів місцевої демократії. 

Як зазначають науковці суть зборів громади є невід’ємною складовою в розвитку територіальних громад  демократичного суспільства.

 Демократія надає можливість територіальним громадам (окремим громадянам) впливати на вирішення проблем їхніх громад, а загалом навіть формувати місцевий розвиток. Збори громади якщо вони стосуються компетенції органів місцевого самоврядування, мають бути ними обов’язково враховані й виконуватись.

 Враховуючи останні події які відбулися в Махаринцях голова села повинна була взяти ініціативу в свої руки. Обрати головуючого чи створити ініціативну групу з прийдешніх активістів і сісти з ними за стіл переговорів. А так вийшло як вийшло.

Жесту доброї волі з боку влади села не відбулося, кожен остався при своїх інтересах. В такому випадку громада висуває перед головою села наболілі проблеми. 

В нашій історії їх назбиралося півдесятка важливих питань які озвучили. 

Чого хоче громада

Перше—Громаду хвилює ліс біля “Безодні”

В цьому питанні є багато неясностей тому ця тема окремої публікації. 

Друге —.Сміття зі Львова прибиральницю звільнили і тільки. Нічого не розкрили зауважили активісти.

Після того як озвучили тему сміття  обидві сторони черговий раз поринули в дискусію. Активіст наполягав на поясненнях щодо сміття, а керманечка села раз пораз повторювала —Ви не маєте права до мене кричати. Так і заговорили тему сміття і перейшли до третього питання порядку денного. Стали говорити про комунальне підприємство яке є збитковим. Збитковим воно не повинно бути наголошував Сергій Бенедичук. Навіть винесли на голосування дві кандидатури. Тільки обидві кандидатури громаді не підійшли тому, що на їхню думку кожен був людиною сільської голови і підприємця. Тоді Сергій Бенедичук сказав —Давайте виберемо директора з народу. Хто хоче бути директором комунального підприємства озвучив він. Ніхто не захотів брати на себе відповідальність осталися кандидатури Ірини Миколаївни та Петра Васильовича.

 

 Закупили 19 ліхтарів,а повісили 16

Два наступні питання полягали  з невідповідністю витрат. Закупили 19 ліхтарів, а повісили 16. Два ліхтарі ще десь збирають пил в підсобці сільради третього ліхтаря за словами Сергія Володимировича комусь віддали. З парканом і тротуарною плиткою яку  закупила сільська рада спеціалісти знизують плечима..Якщо з парканом бракує 10-20 сантиметрів, то на кладці плитки на її врізці пішла алея в 10 метрів

 П’яте—вирізка кущів на кладовищі задача самої громади.

 Шосте— план ремонту доріг. З бюджетом села в мільйон всі дороги до ладу не приведеш наголошували активісти.. Потрібно створювати підприємство яке буде наповнювати бюджет. Можливо нічого не вийде і воно далі буде збитковим, але пробувати треба наголосив пан Сергій.

Сьоме—Водні артерії хто орендує ставки за межами сільської ради. Вирішили створити ініціативну групу яка буде займатися водоймами, проводити рейди, виявляти порушення на водоймах і приводити їхній стан згідно законодавства. 

Після розгляду ситуації з ставками між владою і опозицією загорів вогник порозуміння Вони створили ініціативну групу і сіли за стіл переговорів. Що вирішили за круглим столом влада і активісти в наступній публікації

Читайте ще:

Чим закінчився сміттєвий конфлікт у Махаринцях
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:38 Україна повернула тіла ще 121 полеглого воїна 16:29 Вручили державні нагороди родинам загиблих військових Козятинської громади photo_camera 15:14 У Козятинській громаді закінчується опалювальний сезон 14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up