На "швидких" працюватимуть парамедики та медтехніки. Що вони робитимуть?

На "швидких" працюватимуть парамедики та медтехніки. Що вони робитимуть?

У бригадах екстреної медичної допомоги працюватимуть парамедики та екстрені медичні техніки. Це початок нової системи розвитку професійних компетенцій працівників екстреної медицини, ініційованої МОЗ України. 
 

Про це повідомляють у Вінницькій ОДА.

— Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови «Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги». Упродовж перехідного періоду – до 2025 року – впровадяться нові стандарти в роботу екстреної медичної роботи. Передусім йдеться про базовий склад бригади екстреної медичної допомоги (ЕМД), до якої входитимуть парамедик та екстрений медичний технік, — розповідають у відомстві.

Три види бригад працюватимуть до 2025 року

У 2025 році склад всіх бригад екстреної медичної допомоги відповідатиме єдиному стандарту.  Такі бригади працюватимуть паралельно з лікарськими та фельдшерськими бригадами екстреної медичної допомоги. Для підсилення роботи бригади залучатимуться й надалі лікарі медицини невідкладних станів. Постанова змінює склад бригад екстреної медичної допомоги та вводить поняття «бригади парамедиків»:

Відео дня
  • Всі фельдшери з медицини невідкладних станів і медичні сестри, які зараз працюють у бригадах екстреної медичної допомоги, мають пройти перенавчання і отримати кваліфікацію «парамедик».
  • Всі водії мають перенавчитися і отримати кваліфікацію «екстрений медичний технік». Екстрений медичний технік – це людина без медичної освіти, але зі спеціалізованою підготовкою. Вони допомагають лікарям та парамедикам у наданні професійної медичної допомоги пацієнту.

За рішенням керівника центру екстреної медичної допомоги зможуть також долучатися додаткові медичні працівники служби, а також стажер, студент, що проходить виробничу практику, лікар-інтерн, лікар-резидент або інша особа, яка успішно пройшла підготовку з домедичної допомоги та отримала підтверджувальний документ.

Довідка:

Парамедик – це фахівець, який надає широкий спектр рятувальних медичних послуг за сучасними стандартами на догоспітальному етапі й своєчасно транспортує постраждалого до лікарні. З минулого року в Україні почали готувати парамедиків. Крім того, у лютому 2019 року стартував цикл підготовки українських інструкторів на базі Тернопільського державного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського.

Ольга Бобрусь
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up