На власному прикладі: подружжя Добржанських розповідає, що таке самостійне управління будинком

На власному прикладі: подружжя Добржанських розповідає, що таке самостійне управління будинком
  • Будинок, де мешкають Наталія та Володимир Добржанські, раніше обслуговувала «Управляюча компанія».
  • Але після ліквідації комунального підприємства власники квартир постали перед вибором — або створювати ОСББ, або переходити на самостійне управління.
  • Мешканці будинку обрали друге.
  • Що таке самостійне управління, чим воно відрізняється від ОСББ, які необхідно зібрати документи — про все це ми говорили із подружжям Добржанських.
«Управляюча компанія» вже півтора місяці не надає послуг, адже міська рада оголосила її банкрутом і вирішила ліквідувати ще наприкінці січня 2021 року. Тож мешканці багатоквартирних будинків тепер змушені визначитися з формою управління, бо альтернативного управителя у Козятині поки немає. За даними з документів, розміщених на сайті Козятинської міської ради, станом на 20 лютого 2021 року у Козятині було 116 багатоквартирних будинків, які визначилися із формою правління. Проте більшість з них це зробили ще до початку цього року. Натомість у 2021 році до них додалося лише 8 будинків. Це свідчить про те, що ще не всі, кого обслуговувала ліквідована «Управляюча компанія», створили ОСББ чи перейшли на самостійне управління. Адже щойнозгадане комунальне підприємство надавало послуги 109 будинкам. Тож ми починаємо серію публікацій, де будемо розповідати про досвід козятинчан, які вже обрали форму управління будинком.

Один з таких — невелика двоповерхівка на 9 квартир у центрі міста на вулиці Героїв Майдану, де мешкають Наталія та Володимир Добржанські. Місяць тому їх будинок перейшов на самостійне управління, чи як його ще називають, управління загальними зборами.

— Раніше ніхто не хотів цього робити, бо був Управитель, ніхто не хотів на себе брати відповідальність, — розповідає Наталія.

— Ніхто цим питанням просто не займався, — включається у розмову Володимир. — Навіть пів року тому, коли я піднімав це питання, то казали: «Та це стільки проблем! Хто його буде робити? Хто буде збирати кошти? Як це буде відбуватися?» Я людям розповідав, що буде рахунок, будуть надходження, буде все видно і прозоро. Але казали, що не потрібно.

Відео дня

Та вже коли «Управляючу компанію» ліквідували, мешканці самі прийшли до Володимира із пропозицією, мовляв, давайте щось робити. Переважна більшість людей, які живуть у цьому будинку, вже пенсійного віку.

— Чому обрали саме таку форму управління будинком, а не ОСББ? — запитуємо наших співрозмовників.

— Нам хотілося бути незалежними, це як мінімум, — відповідає Наталія. — У нас такий будинок, що всі більш зібрані, будуть здавати гроші, не буде судових процесів. То для чого нам робити юридичну особу і звітування?

Із чого починали?

Спершу Наталія пішла до Управління житлово-комунального господарства. Там спеціаліст пояснила їй, що потрібно скликати загальні збори власників квартир і на них вирішили, чи будуть вони створювати ОСББ, чи просто перейдуть на самостійне управління загальними зборами.

— Я роздрукувала повідомлення на будинок, — продовжує Наталія Добржанська. — Ми зібрали збори і стали це все обговорювати. Дійшли до того, щоб створити управління загальними зборами. Потім ми оформили протокол, зібрали підписи і занесли в ЖКГ. Написали заяву, що ми керуємо будинком — і все.

І це — одна з ключових відмінностей управління загальними зборами від об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Адже ОСББ — це юридична особа, тож окрім як провести загальні збори власників квартир, треба ще й створити цю юридичну особу, а на це необхідно витратити час, бо треба зібрати документи і зареєструватися у податковій.

Що спільного у цих двох форм правління, так це те, що і там і там є плата за утримання будинку. Але якщо ОСББ повинне мати рахунок у банку, то при управлінні загальними зборами можна обійтися без цього. Хоча рахунок для багатоквартирного будинку, у якому мешкають герої нашої публікації, все таки відкрили.

— Ми думали, як ми будемо збирати кошти щомісячно, — продовжує Наталія. — Подумали, що стукати щоразу в двері не хочеться. Тому ми відкрили рахунок в банку на будинок і мешканці кидають кошти на картку.

Що тепер?

За цей місяць вже встигли зробити прибудинкове освітлення.

— Тепер на вулиці світло вмикається і люди можуть бачити, куди вони йдуть, — каже Наталія. — Замінили лампи на енергозберігаючі у самому під’їзді. У нас небагато коштів. Ми плануємо у майбутньому замінити двері. І далі будемо збирати на під’їзд, на дах. Тому що немаленьку суму треба зібрати.

— Ми домовилися про суму, яку щомісяця будуть люди платити з кожної квартири, — додає Володимир. — На зборах її обговорили. Люди щомісяця платять. У нас зараз йде накопичення для будинку. Питання на зборах ми поставили стосовно того, що якщо будуть якісь проблеми, то ми будемо вирішувати їх безпосередньо по мірі виникнення.

Тож тепер мешканці цієї двоповерхівки усе вирішують самі. І навіть за світло на прибудинковій території та у під’їзді сплачують самостійно.

— Виходить так, що РЕМ працює тільки з юридичними особами, — каже Володимир. — Ми знайшли вихід із ситуації — вивели з квартири світло на прибудинкове освітлення. Будинковий лічильник, який йде на освітлення прибудинкової території, окремий. А різницю ми сплачуємо.

Для того, аби підтримувати зв’язок із мешканцями, Наталія створила групу у вайбері. Там жителі будинку обговорюють важливі питання і виносять пропозиції.

Що змінилося?

Подружжя Добржанських каже, що з відсутністю «Управляючої компанії» різниці особливої не відчули.

— У нас нічого не змінилося, тому що «Управляюча компанія» як таких послуг не надавала, — каже Наталія. — У нас не прибирали, каналізацію не викачували. Наші чоловіки самі чистили каналізацію, самі пробивали. Косили газон, білили, фарбували і мили під’їзди ми самі й раніше. Просто у нас гроші вже не йдуть в управляючу невідомо куди, у нас залишаються вони тут, у будинку. А так ми платили довгий період часу незрозуміло за що.

— Є люди, які живуть у цьому будинку вже більше 20 років і нічого за ці 20 років не мінялося, — додає Володимир.

— А ви не були у нашому будинку? У нас там є лавочки. Наші люди люблять квіти. У нас дуже багато троянд. Люди виносять на підвіконня у під’їзди вазони у ринках. У нас там дуже гарно, — підсумовує Наталія.

 

Читайте також:

1+1: приклад співпраці. Історія двох будинків у центрі Козятина

Про ОСББ і економію: історія одного будинку

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Лариса Комар

    Супер, молодці)
  • Олег Чернодуб

    А як з юридичної точки зору?
    Чим вони управляють чи кирують своїми коштами?
    А власником будинку являється міська влада, а мешканці цього будинку співласники?!
    Тобто влада і власник будинку в особі місцевої ради самоусунулись поклавши свої обов'язки на мешканців?!
    Тоді передайте будинок у власність мешканцям цього будинку!?

    Олег Чернодуб reply Олег Чернодуб

    RIA-Козятин а хто?

    RIA-Козятин reply Олег Чернодуб

    Олег Чернодуб власником будинку не є міська рада
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up