Народні звичаї : зустрічаємо гостей

Народні звичаї : зустрічаємо гостей

Корисні та смачні поради

 Щедрий вечір

На Щедрий вечір, Меланки, неодмінно готували холодець зі свинини, голови розбирали по кісточках, уночі на них гадали. Готували страви з потрухів, на них також ворожили — на майбутній урожай.

Традиційними були вшанувально-побажальні гуляння від хати й до хати, посипання збіжжям, найперше — житом. Діти намагалися якомога раніше посіяти у хрещених батьків, дістати найщедріші дарунки й обмолотити символічні снопики — у дванадцять разів менші від дідуха. Якщо з вечора й до півночі щедрували дівчата, то зранку починали водити Меланку (переодягненого в жіночу одежу парубка).

Увечері господиня викладала пироги в такій кількості, що за ними не було видно господаря. А він запитував дітей, чи бачать вони його. Звичайно ж, відповідали, що ні, і тоді батько або дід (головне — старійшина роду) казав: «То щоб ви мене так не бачили за новим урожаєм ...»

Відео дня

Потім господар із господинею з мискою куті, перевеслами та сокирою виходили в сад і «погрожували» деревам, котрі не родять, зрубати їх. Від імені дерева господиня обіцяла родити сім років поспіль, а тільки на восьмий перепочити. Господар залишав дерево не зрубаним, його пов’язували перевеслом.

 

Старий новий рік

За традицією, рано-вранці на Василя селом ходять засівальники — хлопчики 7-14 років. У мішечку або ж рукавичці у них зерно. Заходячи до оселі, символічно засівають, примовляючи: «На щастя, на здоров`я, на Новий рік! Роди, Боже, жито, пшеницю, у загородці — бика та телицю, у хліві — барана та вівцю, за піччю — дітей купу!»

Засівальники — бажані гості, їх запрошують до столу, «аби все гарно садилось», «аби свати сідали». Після обрядового дійства господарі пригощали засівальників, дарували яблука, бублики, пиріжки, інші ласощі, а часом і дрібні гроші.

На світанку на Новий рік здійснювали ритуальне вмивання — перед тим у воду кидали гроші, аби бути вродливим і багатим. На Гуцульщині цього дня глава сім`ї ходив на річку обмивати хліб і, повернувшись, благословив ним усіх домашніх, прикладаючи кожному до голови. Так він ніби наділяв людей магічною силою хліба — символу родючості й достатку.

Загальновідомі в Україні й новорічні вогнища. Після візиту засівальників хазяїн виносив із хати солому, сміття й запалював у садку чи на городі. Вважалося, що цей вогонь сприяє родючості дерев та захищає їх від шкідників.

 

Про тости

Виголошення тосту і є та чудова нагода, коли людина може відверто чи трохи

завуальовано показати іншій людині своє душевне ставлення, дружбу, захоплення. Найкращий тост — короткий. У деяких народів, особливо кавказьких, через тост інколи подаються повчальні поради, підмічаються недоліки людини, ставлення до сім`ї, друзів, роботи.

Звичайно, такі тости сповнені народного гумору і, хоча торкаються негативних сторін життя, нікого не зачіпають боляче, а лише веселять гостей.

У всі часи застільні здравиці були привілеєм чоловіків. Правила пристойності передбачають не примушувати жінок до виступів за столом. Не прийнято також вимагати відповідей на тост. Той, на чию адресу були висловлені добрі слова, лише легким нахилом голови або короткою фразою, наприклад «Дякую за добрі слова», висловлює вдячність.

Промовивши тост або піднявши бокал після тосту, не можна піднімати руку з бокалом дуже високо, тягнутися через стіл чаркуватися через сусіда за столом.

 

І… тост

Якось біля входу до Саду безсмертних з’явився Великий чоловік — і навколо нього поширився небесний аромат. «Звідки цей п’янкий запах,  диво — чудовий? — запитували навкруги. — З висячних садів Вавилона, курильниць у храмах чи із знаменитих квіткових багатств Кіпру?»

«Ні, — відповіли їм. — Ці пахощі від поту трудівника».

Випиймо ж за тих, хто уміє трудитися.

 

Як оживити відвареного рака без магії

Щоб у потрібний момент рак «ожив», його треба завчасу помістити в посудину з чудо-рідиною, де він червоніє і на вигляд нічим не відрізняється від вареного. Потім такого рака разом з його вареними родичами — і на радість тим, кого запросили в гості, він оживає. Рецепт же рідини, що змушує червоніти і засинати, простий — горілка, г-о-р-і-л-к-а. Ось і вся магія!

А для інтриги, перед подачею на стіл, викладіть раків на велику тарель так, як пелюстки квітки, а всередині поставте три шматочки твердого цукру-рафінаду, попередньо добре змоченого в спирті, і підпаліть їх. І святково … і цікаво.

 

Пальчики оближете

Візьміть десь півкілограма м`яса, поріжте на шматочки і добре відбийте. Потім посоліть, поперчіть і викладіть на змащений смальцем лист, щоб м`ясо щільно вкривало його.

Дві цибулини почистіть і поріжте тоненькими скибочками, викладіть одним шаром на м`ясо.

Далі почистіть 6 картоплин, поріжте їх тоненькими кружальцями і викладіть зверху на цибулю також одним шаром.

Зверху змастіть майонезом. Потім добре притрусіть твердим сиром і — у духовку на 25-30 хвилин. Перед тим, як подавати до столу — наріжте порціями.

Смачного вам!

Печінковий торт

0,5 кг печінки, 3 сирих яйця, 3 цибулини, 0,5 склянки борошна, 0,5 склянки молока, 1 ст. ложка соняшникової олії.

Сиру печінку перемолоти на м`ясорубці, додати решту продуктів, перемішати. З тіста випікати тоненькі млинці (на маленькій сковорідці). Коли охолонуть, змастити млинці майонезом з часником і скласти один на один. Готовий торт зверху змастити майонезом, притрусити круто звареним і посіченим яйцем, нарізати на порції.

 

Красуються «їжачки» на … столі

Перед печивом «їжачки» ніхто не встоїть. Приготувавши його легко і продуктів бозна-яких не потрібно.

Отож, п`ять жовтків розітріть з пачкою маргарину до однорідної маси. Додайте три столові ложки сметани, половину чайної ложки соди, погашеної столовою ложкою оцту, дві склянки борошна. Замішане тісто треба винести на холод (або в холодильник). Опісля розкачайте його на ковбаски, поріжте і зробіть кульки, всередину кожної покладіть горішок (волоський, або ж арахіс, попередньо підсушений у духовці). Ставте в духовку і випікайте хвилин 15-20.

Готове? Тепер потрібно печиву надати вигляду їжачків. Для цього зробіть помадку. Неповну склянку цукру, дві столові ложки какао, три столові ложки молока і 60 грамів масла поставте на слабкий вогонь, щоб утворилася однорідна маса. Не забувайте перемішувати. Печиво обкачайте в цій масі-помаді і посипте тертими вафлями, або печивом. Поставте в холодне місце, аби помадка затверділа. Усе. Пригощайте дітей — ласуватимуть залюбки.

 

Посміхніться

— Яка різниця між жінкою і Дідом Морозом?

— Дід Мороз роздає подарунки, а жінка їх приймає.

 

— Цікаво. Ви — Марія Ісаківна Петренко. Єврейка, мабуть?

— А хіба Ісаакіївський собор — синагога?

 

Батько п’є горілку. Богданчик підходить, нюхає і морщиться.

— Ну й бридота…

— А ти що думав — батько мед п’є?!

 

Духи природи слов’ян

Дворовик — добрий друг обійстя, що охороняє від мору, пожежі, грабунку всю живність і все добро у дворі селянина. Сприяє збагаченню, добробуту, щастю хлібороба.

Дворовик, за переказами, був підвладний домовикові, допомагав йому й слухався у всьому. Та все ж він був великим халамидником і штукарем: міг утнути таке, що господарі за голови хапалися.

Живучи в обійсті, дворовик дружбу водив тільки з козлом та псом. Інших тварин він буває мучить, особливо якщо вони мастю йому не до вподоби. Тоді скотина спадає з тіла, не їсть — це все діяння дворового духа. А ще він може хвости обрізати, гриву вищипати. Курей та іншу домашню птицю дворовик не чіпає, щоб не сваритися з кікіморою.

Часто прикидається різними домашніми тваринами, а ще господарем обійстя. Не любить, щоб його згадували проти ночі, називали дворовиком.

Раніше було, коли з’являлися на світ телята та овечки, господарі забирали малечу з хліва до хати, пускали до дітей, які не тільки забавлялися з тваринами, але й доглядали їх. Залишати ж новонароджених у хліві не можна — дворовик бавитиметься і ненароком придушить.

За переказами, дворовик виглядає маленьким дідьком із бородою, з люлькою та батіжком, у брилі. Він оберігає своє обійстя, а як зазіхає сусідський дворовик, то бувають сварки. Господарі таких сварок боялися, бо ж страждала худоба. Загалом же, дворовика поважали і дуже шанували.

Улюблений місяць дворовика — вересень. Тоді вже він двір прибирає, листя підмітає, до зими готується.

Галина ДЖМІЛЬ


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:38 Україна повернула тіла ще 121 полеглого воїна 16:29 Вручили державні нагороди родинам загиблих військових Козятинської громади photo_camera 15:14 У Козятинській громаді закінчується опалювальний сезон 14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up