Наша вода з кишковими паличками, солями та нітратами. Що робити?

Наша вода з кишковими паличками, солями та нітратами. Що робити?
  • Що п’ємо? Держпродспоживслужба у Козятині та районі відібрала проби води на мікробіологічні фізико-хімічні дослідження.
  • Результати аналізів з людських криниць та водогінної мережі невтішні

Майже половина з перевіреного не відповідає нормам питної води. Високий вміст нітратів, мінеральних солей, наявність кишкових паличок. Як такий «живий напій» впливає на наш організм, що робити з фекальними забрудненням в криницях і як очистити воду, щоб не наражати себе на небезпеку? Де та яку воду можна пити? 

Що у воді?

За даними Держпродспоживслужби, якість води на Вінниччині відповідає нормам лише у чотирьох районах: Тростянецькому, Крижопільському, Хмільницькому та Тульчинському. Тут мешканці можуть спокійно вживати воду і не хвилюватися за своє здоров’я. Однак у воді в інших районах області, куди входить і наш Козятинський, експерти виявили кишкову паличку, коліформи, каламутність та перевищення нітратів у 1,2 раза. 

Усі ми п’ємо воду і навіть не підозрюємо про її вміст. Хтось може сказати: «Моя вода хороша, така приємна на смак і чиста», при цьому ні разу не перевіривши її в лабораторії. А навіщо, вона ж прозора, що в ній такого може бути? 

Відео дня

Для проведення лабораторного дослідження у Вінницькій регіональній державній лабораторії протягом 2020 року спеціалісти Козятинського районного управління Держпродспоживслужби відібрали 35 проб води на мікробіологічні дослідження, з них 4 не відповідали нормам (11,4%) та 35 проб води на фізико-хімічні дослідження, з них 16 не відповідали нормам (45,7%). 

Кип’ятіть або пропускайте через фільтри

Що ж робити з такою водою? Як зробити її безпечною для нашого життя? 

— Якщо вода не відповідає за мікробіологічними показниками і вимогами, її потрібно вживати кип'яченою, особливо дітям,  — каже завідувач козятинського міськрайонного відділу лабораторних досліджень Леонід Ящук. — Коли вода охолоне, то зберігати в холодильнику. Якщо це вода водопровідна, то ще можна її пропускати через фільтри, вони є із вмістом срібла і дезінфікують воду. Також є фільтри, які просто очищають воду від запаху і домішок. Але постійно вживати продезінфіковану воду сріблом також не можна — гине мікрофлора кишківника. 

За словами Леоніда Ящука, водопровідна вода за хімічними показниками з водогінної мережі у нас краща. Вона м'яка, приємна за запахом. Адже недолік козятинської криничної води в тому, що вона «верховодка». Криниці неглибокі, в основному мають 5-6 кілець. У такому разі у воді є великий вміст мінеральних солей.

Чим загрожує жорстка вода

— Якщо більше 10 грамів солей на літр, це жорстка вода, — каже Леонід Ящук. — Є випадки, коли у воді підвищений вміст нітратів. Таку воду дітям не бажано вживати, особливо до 3 років. Може бути отруєння — нітрати зв'язують кисень в крові і може виникнути кисневе голодування, навіть з летальним наслідком. А жорстку воду обов’язково потрібно пом’якшувати. Довести до кипіння і додати питну соду. Адже вживаючи жорстку воду, можна захворіти сечокам'яною хворобою, через високу мінералізацію солей. У багатьох жителів міста Козятин ця хвороба наявна.

Леонід Ящук радить вживати воду, яка продається, наприклад, талу. Каже, що вона хороша, але коли вода пройде через фільтр, то втрачає позитивні речовини.

По всьому Козятині є тільки три криниці, в яких вода відповідає всім вимогам питної. Але пан Ящук адрес не називає. Жартує, що люди звідти виберуть всю воду, як дізнаються.

— Можна з Вернигородка воду брати, там є джерело, — продовжує Леонід Олександрович. — Вона хороша, як за хімічними, так і за бактеріологічними показниками. Бажано звичайно, хто має можливість привозити живу воду, джерельну, або з глибокого колодязя (більше 10-ти кілець), з чистої місцевості. Люди до нас звертаються, ми аналізи робимо. Кожен може знати, де йому брати воду і робити вибір. Аналіз води і на хімічні показники і на бактеріологічні коштують близько 800 гривень. Але якщо у вас є діти до трьох років, приносите копію свідоцтва про народження, тоді аналізи робляться безкоштовно.

Фекальні забруднення і як їх уникнути?

З цим розібралися, переходимо до наявності у воді кишкових паличок, коліформ. 

— Коліформи — це кишкова паличка, — каже Леонід Ящук. — Є ще ентерококи, мікроби у вигляді шариків. Це свідчення фекального забруднення. Воно може бути від тварин, птиці, від людей. У нас же люди колодязі не ремонтують, щілини не змащують, через що і протікають грунтові води. Щоб вода була хороша, колодязь потрібно чистити, замащувати щілини між кільцями цементним розчином, з додаванням силікатного клею. Тоді вода буде хороша. Також, навколо колодязя має бути бетонна чи глиняна обмостка в радіусі більше 2 метрів і товщиною в 20 сантиметрів, щоб вода не забруднювалась. Про чисту воду треба турбуватися.

У розмові з завідувачем відділу лабораторних досліджень випливла  давно відома основна причина брудної води у водогінній мережі міста — планова заміна труб не здійснювалася 10-літтями. Леонід Ящук привів приклад.

— От у Глухівцях вода в багатоповерхових забудовах стала набагато краща, — каже він. — Вони поміняли залізні труби на пластикові. А в нас очисні споруди на залізниці. Тільки власники квартир міняють труби, а в міській мережі ніхто їх ніколи не міняв. І яку б чисту воду туди не подати, після проривів, на виході з кранів виходить бруд. Поки місто не забере на баланс і не розробить комплексний план заміни водогінної мережі і поліпшення очисних споруд, води ми доброї не будемо мати.

Де робили аналізи води та які їх результати?

Вода відповідає вимогам за бак. та хім. показниками

Водогінні крани: вул. Центральна с. Садове; вул. Данилюка, 49 с. Махнівка; вул. Мазурівка с. Махнівка – вода відповідає вимогам за бак. та хім. показниками; артсвердловина № 1, № 2,  № 3 смт Глухівці; артсвердловина вул. Лісова с. Жежелів; водогінний кран артсвердловини вул. Київська с. Жежелів; водогінний кран артсвердловини с. Д. Махаринці; водогінний кран вул. Захисників Вітчизни с Зозулинці; водогінний кран вул. Миру с. Сошанськ; водогінний кран харчоблоку Самгородоцької спецшколи-інтернату, вул. Миру, 26 с. Самгородок; водогінний кран артсвердловини вул. Ю. Осаулка с. Самгородок; водогінний кран артсвердловини № 2 с. Вернигородок; водогінний кран артсвердловини с. Верболози; водогінний кран артсвердловини с. Велике.

Вода, яка відповідає вимогам за бакпоказниками, але є відхилення за хімічними (вміст нітратів не більше 50):

Водогінний кран АЗПСМ с. Махнівка (вміст нітратів 80,58 мг/куб.дм); артсвердловина «Стадіон» с. Махнівка (вміст нітратів 96,49 мг/куб. дм); кран артсвердловини № 1 вул. Центральна с. Вівсяники (вміст амонію 0,56 мг/куб. дм при нормі не більше 0,5); вул. Заріччя смт Бродецьке — вміст нітратів 68,8 мг/куб. дм; водогінний кран артсвердловини № 1 с. Вернигородок – виявлено вміст нітратів 112,0 мг/куб. дм. 

Вода з фекальними забрудненнями (коліформами), але відповідає хімпоказникам:

Вул. Польова смт Бродецьке – виявлено загальні коліформи 8 КУО/100 куб. см; вул. Зелена смт Бродецьке – виявлено загальні коліформи 5 КУО/100 куб. см; вул. Степова смт Бродецьке –  виявлено загальні коліформи 3 КУО/100 куб. см; вул. Заріччя смт Бродецьке – виявлено загальні коліформи 28 КУО/100 куб. см.

Бакпоказники в нормі, але є каламутність:

Резервуар з чистою водою с. Медведівка ВСП «Київське територіальне управління БМЕС» – каламутність 29,4 НОК, при нормі не більше 1,0; точка № 1 відкритої водойми с. Медведівка – виявлено забарвленість 8,3 см, які  не повинні виявлятися у стовпчику 10 см та коефіцієнт рН 8,53 при нормі 6,5-8,5; точка № 2 відкритої водойми с. Медведівка виявлено забарвленість 9,2 см; точка № 3 відкритої водойми с. Медведівка – виявлено забарвленість 8,9 см; водогінний кран артсвердловини вул. Боженка с. Блажіївка – виявлено каламутність 14,6 НОК при нормі не більше 2,6; водогінний кран артсвердловини № 2 вул. Захисників Вітчизни с. Вівсяники – виявлено каламутність 24,4 НОК при нормі не більше 2,6; водогінний кран АЗПСМ с. Самгородок –  виявлено каламутність 20,6 НОК при нормі не більше 2,6; артсвердловина № 2 с. Білопілля – виявлено каламутність 11,48 НОК при нормі не більше 2,6; артсвердловина № 3 с. Селище –  виявлено каламутність 28,42 НОК при нормі не більше 2,6;

Де є амоній (при нормі не більше 0,5) і каламутність, але вода  відповідає за бакпоказниками:

Водогінний кран АЗПСМ с. Білопілля – виявлено каламутність 44,1 НОК та вміст амонію 1,12 мг/куб. дм; артсвердловина № 1 с. Білопілля – виявлено каламутність 33,62 НОК та вміст амонію 0,92 мг/куб. дм.

Читайте ще:

Кишкова паличка, коліформи та нітрати: у яких районах якість питної води не відповідає нормі?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:36 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up