Наші земляки відзначали Щедрий вечір у школах, на вулиці та з коробкою для ЗСУ

Наші земляки відзначали Щедрий вечір у школах, на вулиці та з коробкою для ЗСУ
  • Напередодні Старого Нового року 13 січня в Україні відзначають свято Маланки та Василів вечір. Як святкували козятинчани Щедрий вечір — у нашій розповіді.

За традицією на церковні свята ми з самого ранку ідемо до храму. Але на Маланки в храмах правиться вечірня. 

Куди раніше почали відзначати українські традиції у школах. В ліцеї № 1 імені Шевченка напередодні Старого нового року щедрували з «козою» та різними казковими персонажами. Водіння кози — це одна з найдавніших наших містерій, яка збереглася до наших днів і відбувається у Щедрий вечір. А ще в оновленому вестибюлі навчального закладу однією з щедрівок був традиційний «Щедрик». Під кінець святкового заходу артисти ліцею побажали Україні й українцям благополуччя, здоров’я, радості, добра у переможному році.

В гімназії № 9 відзначали Василів день. Співаючи щедрівок старшокласники загадували на наступний рік щедрий урожай, багатства, добробуту у кожній родині, а головне — мир в українську сім’ю. По завершенні заходу ми запитали у класного керівника 8-го класу Ольгу Ромашкан чому так важливо зберігати традиції свого народу?

Відео дня

— Тому, що ми повертаємося із забуття давніх звичаїв і обрядів нашого народу, бо без минулого не буває ні сьогодення і майбутнього, — сказала вона.

О 14 годині на вулицях нашого міста з’явилися перші щедрівники. Першу щедрівку ми слухали від Богдана та Насті, потім ще декілька щедрівок звучали на сусідніх вулицях.

Щедрівників у цьому році було більше ніж колядників. Багато їх було на Білій Казармі, в селі Козятині, в центрі міста в районі непрацюючої стоматологічної поліклініки, на вулиці Довженка біля багатоповерхівок 101, 105. Щедрівки, порівняно з колядками, були менш патріотичними, а от розмаїттю щедрівок не було меж. Де їх дітки стільки знаходять?

Першу супер хорошу щедрівку нам заспівала семирічна Софійка. Ми навіть хотіли записати той пісенний твір у її виконанні і поділитися ним з вами. Тільки щедрівка Софійки виявилась трохи завеликою для настроєної на 3 хвилини запису нашої апаратури. Допомогли 11-річний Тімур з 10-літнім Денисом зі своєю щедрівкою. У них вона значно коротша та така ж хороша.

Добрі голоси мають 6-річний Нікіта, дев’ятирічний Богдан та 11-літня Наташа.

Як тільки надворі почало сіріти, заклик «можна щедрувати чи ні» вже не стало чути. Дітки з вулиць розійшлися по домівках. Це, мабуть, було пов’язано з тим, що ще недавно з першою зорею виходила щедрувати Маланка і діти не хотіли з нею зустрічатися. Вже роки зо три Маланки на Щедрий вечір немає, а діти за звичкою розходяться по домівках раніше, ніж могли ще щедрувати.

Про щедрувальників з чуйним серцем нам стало відомо опівночі. Вони мали з собою коробку з написом «на ЗСУ». Щедрівники в ролі Маланки зібрали 3 тисячі 135 гривень і віднесли їх мамі наших захисників Тетяні Вітюк. Від несподіванки вона розплакалась і пригостила щедрівників-волонтерів цукерками.

 

Читайте також:

Бажали миру, добра й злагоди. До міськради завітали щедрувальники

Дозвольте защедрувати! Популярні українські музичні вітання до свята

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up