Нашому музею 16 років

Нашому музею 16 років
Світлина з відкриття нових експозиційних залів. Липень 2019 року
  • До Міжнародного дня музеїв розповідаємо вам, як у Козятині з'явився храм історії.
  • Яким був перший експонат, скільки років збирали першу колекцію та що було раніше у стінах сучасного музею?
     

На початку вулиці Грушевського, неподалік від залізничних колій, що ведуть на Бердичів, стоїть старовинний рожевий будинок. Уже шістнадцять років у стінах цієї поважної за віком будівлі розміщується Музей історії міста Козятин.

Хоча музей відкрили у 2004 році, ідею про його створення виношували ще із середини 90-их.

Відео дня

Скільки років приміщенню музею - точно не відомо. Із документів інвентарного бюро відомо лише те, що будівлі цій понад сто років, тому що вона дореволюційна. Старожили стверджували, що у добу Російської імперії тут розміщувалася земська пошта.

У свій час будівлю використовували різні державні установи. Тут був архівний відділ, нотаріальна контора і навіть відділ РАЦСу. Урочисту церемонію розпису проводили у кімнаті, де сьогодні представлені експонати найдавнішої історії нашого міста. Аж поки не обвалилася стеля. На щастя, трапилося це вночі, коли у РАЦСі нікого не було. Після цього відділ РАЦСу вирішили перенести.

- Дуже багато козятинців тут розписувалися, - каже Лілія Макаревич, директор Музею історії міста. - Ми, до речі, дуже хочемо, щоб люди відгукнулися і подарували свої весільні фото саме у цьому приміщенні, коли вони тут розписувалися.

Сьогодні у Музеї пять експозиційних залів: “Найдавніша історія”, виставкова зала у фойє, “Звитяга і мужність”, де представлені експонати часів Другої світової війни та конфлікту на сході, “Початок ХХ століття”, зала, де відтворено інтер’єр житла режисера Іванова та фотостудію місцевого фотографа Давида Шварцмана, “Селянський побут”. Дві останні відкрили минулого року до 15-річчя музею.

Спершу музей хотіли розмістити у невеличкій кімнатці, де сьогодні розташоване приміщення радіо “Погляд”. Неможливо уявити, куди б вмістилися усі експонати, якби музей і справді облаштували там. Проте потім вирішили шукати інші варіанти. Лілія Макаревич завжди виступала за ідею створити музей саме у приміщенні колишньої земської пошти. До того, як стати директором музею, вона працювала краєзнавцем, тому знала про історію нашого міста багато.

Першу колекцію збирали протягом двох років. І вже у 2004 році музей прийняв перших відвідувачів.

Перший експонат - це картина Миколи Пасічника, написана на картоні великого формату. На ній напис старослов’янською мовою “Коли проїдеш Козачий тин, то доїдеш і до місця”. За однією з версій, Козачий тин - старовинна назва нашого міста. Згодом “Козачий тин” перетворилося на “Козятин”. Автор картини - киянин, але Козятин - його Батьківщина. Певний час він мешкав у селі Козятині. Картину Миколи Пасічника можна побачити у музеї навпроти входу до зали “Селянський побут”.

До формування музейної колекції активно долучалися і козятинчани. Серед них подружжя Крилових, котрі одні з перших поділилися із Музеєм старовинними предметами, що залишилися від родичів. Чимало речей передала історик Зоя Вільчинська. До прикладу, старовинну шафу із мореного дуба, яку виготовив дідусь дослідниці. Її можна побачити у виставковій залі, присвяченій Іванову та фотоательє Шварцмана.

- У нас є старовинний одяг, - продовжує Лілія Макаревич. - Він із Чернігівської області. Його передала Віра Мацькевич. Вона їздила до мами на батьківщину і завжди привозила звідти полотняні речі, кужелі, рублі (старовинна праска - авт.). Таким чином ми маємо невелику колекцію. І дуже хочемо, щоб не палили ці речі, які часом знаходять на горищі і в скринях, а приносили нам. Валерій Сьомін, незрячий скрипаль, теж одним із перших відгукнувся і передав нам нагороди деякі свого батька машиніста і цілу купу купонів, які ходили колись в Україні на перший порах незалежності.

Працівники музею не лише розповідають про минуле нашого краю, а й беруть участь в обласних конкурсах міні-експозицій. Займають призові місця. Вигравали також і гран-прі. Ще на першому конкурсі, який проводили на базі Обласного краєзнавчого музею, посіли перше місце із фото-експозицією “Ательє Д. Шварцмана”.

Зараз музей відкритий для відвідувачів, але з певними обмеженнями. Приходити можна лише у масках і дотримуватися дистанції 1,5 метра одне від одного. Оскільки приміщення всередині будівлі невеликі, приходити можна по двоє. Нові виставки поки не готують, але проводять екскурсії залами музею. А ще музей проводить конкурси та акції. До прикладу, нині триває акція “Подаруй музею експонат”. Можна приносити до музею старовинні речі. Звісно, дотримуючись карантинних обмежень - одягати індивідуальні засоби захисту.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up