Нашому організмові потрібен вуглекислий газ

Нашому організмові потрібен вуглекислий газ

Слухачка школи здоров’я міського територіального центру Ольга Миколаївна звернулась з запитанням: “Яка роль вуглекислого газу для організму людини?”

Про роль вуглекислого газу в організмі розповідають фізіологи Н.А. Агаджанян, Ю.Н. Мишустін в своїй книжці під назвою “Вихід із тупика”. Про це розповідає професор Неумивакін (“Правильне дихання).

У нашому організмі концентрація кисню та вуглекислого газу має бути у співвідношенні: кисень 4%, вуглекислий газ — 6%.

Відео дня

Якщо кисню більше, то настає звуження (спазм) капілярів, що призводить до порушення забезпечення тканин усім потрібним і видалення відходів (токсинів), тобто настають функціональні. А згодом і патологічні зміни.

На перший погляд здається, що ми дихаємо правильно, але це не так. Насправді, у нас розрегульований механізм киснезабезпечення клітин через порушення співвідношення кисню й вуглекислого газу на клітинному рівні.

Річ у тім, що за нестачі в організмі вуглекислого газу кисень з гемоглобіном утворюють міцний зв’язок, що перешкоджає віддачі кисню тканинам.

Фізіологам відомо, що тільки 25% кисню надходить у клітини, а решта повертається по венах назад у легені. Що більше кисню надходить в організм, у кров, то гірше для нього, через небезпеку утворення перекисних сполук.

Природа дала нам надмір кисню, але з ним поводитися слід обережно, бо надмір кисню — це збільшення кількості вільних радикалів. Наприклад, у легенях кисню має міститись стільки ж, скільки його на висоті 3000 м над рівнем моря (як у горах). Це оптимальна величина, перевищення якої веде до патології.

Горяни живуть довго. Звісно, екологічно чисте повітря, вода, їжа, розмірений спосіб життя — це важливо. Та головне в тому, що на висоті, де знаходяться селища, відсоток вмісту в повітрі кисню порівняно знижений. Саме помірної нестачі кисню організм починає економно витрачати, клітини перебувають в оптимальному режимі нормальної концентрації вуглекислого газу.

Особливість його полягає в тому, що за фізіологічної концентрації в клітинах вуглекислий газ сприяє розширенню капілярів, то вона (клітина) повноцінно відпрацює закладений природою час.

Фокус полягає в тому, що дихати треба рідше й не глибоко, й на видиху робити більше затримок, тим самим сприяючи підтриманню кількості вуглекислого газу в клітинах на фізіологічному рівні, зняттю спазму в капілярах і нормалізації обмінних процесів у тканинах

Рекомендації:

Зробити короткий вдих, трохи видихнути й затримати подих на 15, 20, 30 сек. краще 60 сек. Так дихають йоги, дихають приладом “Самоздрав”, дихають по Бутейко.

У цей час клітини в нашому організмі виробляють потужний антиоксидант — перекис водню, який вбиває віруси, грибки, мікроби й усіх паразитів, що заселяють наш організм.

Дихайте фізіологічно. Це профілактика гіпертонії. І будьте здорові.

Іван Смолич, лікар-гігієніст, ветеран праці

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища play_circle_filled Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди 17:26 Вибухонебезпечно: у Панасівці знайшли артилерійський снаряд
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up