“Насіяли маку”: на Козятинщині знайшли майже 800 кущів. Як за це карають?

“Насіяли маку”: на Козятинщині знайшли майже 800 кущів. Як за це карають?
  • На Козятинщині з 1 червня по 23 липня тривають профілактичні заходи «МАК-2021»
  • Законодавство України за незаконний посів та вирощування снодійного маку та конопель передбачає як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Минулого четверга, 24 червня козятинська поліція на присадибній ділянці однієї з жительок Пустохи виявила та вилучила близько півтисячі кущів маку. Було видно, що жінка вирощувала рослини, обробляла їх та не знищувала. А у понеділок, 28 червня  плантацію маку виявили у Флоріанівці. На ділянці мешканка села насіяла близько 300 рослин ростучого маку, які також обробляла.

- По даним фактам сектором дізнання козятинської поліції порушено кримінальне провадження за ст.310 КК України (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель), - прокоментував газеті начальник козятинського відділення поліції Роман Андрущак. - Карається штрафом від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до трьох років. Як відомо, необізнаність із законом не звільняє від відповідальності. Саме тому поліція у черговий раз нагадує мешканцям міста та району про норми закону та застерігає від необачного кроку.

Як карають за мак та коноплі

Законодавство України за незаконний посів та вирощування снодійного маку та конопель передбачає як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Відео дня

Зокрема ст.106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, вказанні дії (незаконний посів або незаконне вирощування снотворно маку в кількості до 100 рослин чи конопель у кількості до 10 рослин) караються накладенням штрафу у розмірі від 306 до 1700 гривень з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин.

Згідно ч.1 статті 310 Кримінального кодексу України незаконний посів маку (в кількості від 100 до 500 рослин) чи конопель (у кількості від 10 до 50 рослин) карається штрафом до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 3-х років. Якщо кількість вирощених рослин маку (500 і більше рослин) чи коноплі (50 і більше рослин) досить велика - це загрожує позбавленням волі на строк від 3 до 7 років, і як наслідок наявністю у громадян судимості.

Вночі територію ЦРЛ оточила поліція з вибухотехніками. Що там сталося?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач04

    ця кримінальна статтся, це чергова кормушка для мусорні. а мусора взагалі не люди, мусора гірше русні, вони взагалі не потрібні

    Володимир Волинець reply Читач04

    а ти людина,чи читач?якщо читач то читай і не коментуй того в чому ти просто читач
  • Тетяна Костюк-Канєвська

    ❗Даааавно канули в лєту часи, коли у бабці город ряснів маковими голівками.А ми з сестрою чекали того моменту, коли на городі будуть стояти сухі стовпчики з такими ж сухими коробочками повними маку. Ми їх рвали і прямо на городі висипали собі в рот мілкі чорненькі маковинки і смакували довго пережовуючи.
    Як і коли, мак перетворився в наркотичну сировину я , особисто, не пам'ятаю.Але дуже шкода, що це сталось.😔

keyboard_arrow_up