«Навіщо мені твоя лисиця, коли гроші на патрони ти з доми виносиш»: про лісничі проблеми і не тільки

«Навіщо мені твоя лисиця, коли гроші на патрони ти з доми виносиш»: про лісничі проблеми і не тільки
  • Ожеледь, яка була 8 та 9 грудня відступила. Вона була не тільки на дорогах і тротуарах міста, а й в лісі, де живуть мешканці дикої природи.
  • Як вони пережили стихійне лихо нам розповіли знавець лісу Василь Сауляк та голова УТМР Олександр Поліщук

Колишній лісничий урочища «Сестринівська дача» вже майже рік, як передав свої справи молодому лісничому. Та ми й досі до нього звертаємося, як до фахівця лісу. На запитання, як перебули звірі дикої природи ожеледицю він відповів, що звірі краще пережили природну стихію, ніж люди. 

Відео дня

— В лісі звірам є що їсти і ходити в лісі трохи легше ніж по дорозі. Страшна для звірів відлига після ожеледі. З дерев падають бурульки, які спричиняють для них незвичний шум. Для них це стресова ситуація,  — сказав Василь Сауляк. — Щодо кормів, то вони викладаються в місцях концентрації тварин, там де є загроза виснаження запасів природного корму. Для цього в лісових угіддях облаштовано в необхідній кількості біотехнічні споруди такі, як годівниці, солонці, підгодівельні майданчики. В годівницях є сіно, в відгодівельних майданчиках є зерно кукурудзи. Без міцної кормової бази не буде збільшення чисельності дичини, адже хороша кормова база стримує тварин від міграції.

— В лісі все є. тільки ви зараз у ліс не йдіть, — застерігає нас пан Василь. —  Зараз там робиться щось страшне. Треба чекати поки лід з гілок дерев на землю не опаде. Ми скористалися порадою лісничого від природи і пішли в ліс коли бомбардування льодяниками в лісі припинилось.

Голова Козятинського УТМР Олександр Поліщук розповів, що вони поставили годівниці в мисливських угіддях агролісу. В годівницях є сіно зерно кукурудзи і сіль. Ожеледиця коли немає снігу для звірів річ неприємна, але не страшна. Складно звірям виживати коли ожеледь на покрові снігу тоді доводиться звірям просто виживати. Заєць легкий і крига з льоду під ним не провалюється, а от парнокопитні такі, як косулі провалюючись у сніг  і ріжуть об гострий лід собі ноги.

— А лосі не ріжуть, тільки косулі? — запитали ми  головного мисливця Козятинщини?

— Лосів у наших лісах немає, — каже пан Олександр. — Лосі, так, як кабани в наших лісах тільки ті, які мігрують. От лисиця — це наша рідна тільки. Зараз про неї люди мовчать. Почнуть говорити коли весною на полях підніметься кукурудза. Люди стануть активними, тоді коли лисиця буде господарювати в нічний час в хлівах домогосподарств. Може з’явитися серед білого дня на пасовиськах і, як в минулому році, буде кусати корів на полі. Зараз є можливість зменшити поголів’я лиса. Тільки треба, щоб громада трохи допомогла. Ми не кажемо, що нам треба фінансування 10-15 тисяч як у інших громадах. Хоча б 3-4 тисячі на патрони. Вже доходить до того, що дружини мисливців обурюються. Кажуть своїм чоловікам: «Навіщо мені твоя лисиця, коли ти гроші на патрони з дому береш». Лисиця настільки придомашнилась, що в Гурівцях вивела потомство в закинутій хаті. Поки її вислідили, то лисенята підросли і побігли за мамою лисицею. Поки не буде зменшення поголів’я лисів, не збільшиться у нас поголів’я косуль і марна праця в збільшенні на Козятинщині фазанів.

— Ви й у цьому році завозили фазанів?

— Так, — каже Олександр Поліщук. — Всього випустили в Бродецькому, Глухівцях, Садовому, Блажіївці, Юрівці, Дубині, Тернівці 625 штук. Найбільше в Бродецькому — близько 250 штук

— Ми почали з ожеледиці дійшли до фазанів, а за вовків, що скажете?

— Ви знаєте за вовків, які приходили з Погребищ, поки не чути. Можливо вони злякалися публікації в газеті, — з почуттям гумору каже голова УТМР. — Зате в районі Гурівець ніби ранньої осені були сліди вовка-мігранта з Житомирщини. Місяців три і там поки вовка не чути.

— Коли мисливці відповідають на запитання з почуттям гумору, то є надія, що мисливці таки будуть відстрілювати лиса

— Звичайно, будем але не в тій кількості, яка повинна бути. Мені самому не приємно чути коли мисливець виходить на облаву на лиса після скандалу в сім’ї — сказав на завершення нашої розмови головний мисливець Козятинщини

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up