Навіщо платити штраф, якщо можна «підкормити» дерева?

Навіщо платити штраф, якщо можна «підкормити» дерева?

Незважаючи на те, що екологи  та медики тривалий час звертають увагу на шкоду від спалювання листя, все ж знаходяться люди, які думають, що від спалювання листя нічого страшного не відбувається,  «і десь його треба дівати»  кажуть люди.

В більшості випадків мешканці приватного сектору не позбулися цієї шкідливої звички і вечорами пускають в повітря стовпи диму. Все це димове «шоу» супроводжується їдким димом, який не тільки погіршує екологію, а потрапляє в дихальні шляхи людини. У першу чергу, спалювання листя найбільше шкодить тим, хто його палить та тим, хто вдихає дим від тліючого листя. За підрахунками спеціалістів екології, при згоранні 1 тонни листя утворюється 9 кг мікрочастинок пилу та 3 кг оксиду вуглецю більш відомого як чадний газ, який блокує постачання кисню до кровоносної системи та клітин людини.

Одна година біля багаття з листя дорівнює 5 годинам перебування на автотрасі. А  важкі метали спричиняють захворюваність всіх систем люцького організму Разом з димом вивільняються пестициди, радіонукліди, діоксид азоту. В тліючому листі без доступу кисню в диму виділяється небезпечна хімічна сполука бензопірен, яка викликає онкологічні захворювання. Вдихання повітря з димом зменшує опірність організму до інфекцій, що немаловажну роль може відігравати в період епідемії коронавірусу.

«Тож коли спалювати листя не можна, тоді де його дівати?» – запитують люди. Його ніде не треба дівати, краще залишати біля дерев і кущів. А якщо господар приватного сектору любить в своєму обійсті ідеальний порядок, він може винести листя на свою ж земельну ділянку чи зробити там компостну яму. Але варто знати, що листя грецького горіха повинно бути не більше четвертої частини від усього листя чи залишків городини. Справа в тому, що в листі горіха є токсична речовина юглон і вона може замість підкормки нашкодити рослині. 

Відео дня

За даними НЕЦУ (Національного екологічного центру України)  згорання листя завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу та мікроорганізмам які забезпечують грунт. З листям згорають зимуючі комахи, які забезпечують родючість грунту. А ще опале листя служить як утеплювач коріння дерев, кущів та трав'янистих рослин.

Екологи пояснюють, що опале листя це природній процес і є підкормкою для самої рослини. Навіть в лісі, де листя ніхто не вивозить, його не буває більше ніж з одного сезону. А перегниває воно в перший місяць весняного потепління. 

Що каже закон

Українське законодавство забороняє спалювати листя. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачено штраф, який може становити 8 тис. грн. Також спалювати листя і суху траву заборонено ст. 50 Конституції України, ст. 9, 12 Закону «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 16 Закону «Про охорону атмосферного повітря», п.п. 3.6.14, 3.7.4 «Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій», п.п.3.6, 6.4.2 «Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах», Законом «Про благоустрій у населених пунктах.» Тільки саме відчутне покарання прийнято Верховною Радою на позачерговому пленарному засіданні 13 квітня цього року. Тепер за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя речовинами можна отримати штраф від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів громадян 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up