Не бійтеся, вагітнійте, якщо навіть не працюєте

Не бійтеся, вагітнійте, якщо навіть не працюєте

Однією з найбільш вразливих верств населення у будь-якій країні є вагітні жінки.

Особливого захисту потребують працюючі, адже, яким би професіоналом та цінним працівником не була б жінка, роботодавець розуміє, що під час вагітності вона не зможе працювати так, як раніше. Крім того, вагітність тягне за собою декретну відпустку, яка може затягнутися на передбачені законом три роки.

А що робити, коли завагітніла і ще не встигла попрацювати? Тим більше, вагітну жінку на великому терміні вже ніхто не бере на роботу. Але це не біда. Існує державна допомога при вагітності та пологах, яка не залежить від того, чи працювали раніше чи ні. Варто знати, що кожна жінка, яка готується стати мамою, має право на отримання такої допомоги від управління праці і соціального захисту населення (в народі називають “совбез”).

 

Відео дня

Що для цього потрібно?

Найперше, потрібно зареєструватися до лікаря на облік по вагітності. Коли виповниться 30 тижнів вагітності, він надасть документи, які необхідно подати в декретну комісію. У свою чергу, ця комісія видасть породіллі листок непрацездатності, який жінка має занести в управління праці і соціального захисту населення.

 

Які документи вимагає “совбез”?

  • копія паспорта і ідентифікаційного коду, а також оригінали цих документів мають бути з собою для завірення на місці;

  • листок непрацездатності (лікарняний);

  • спеціальний шаблон заяви (береться безпосередньо там);

  • рахунок з банку;

  • папка-скорозшивач;

  • запис на прийом до них.

Дана допомога передбачена строком на 126 календарних днів (70 календарних днів до пологів та 56 після пологів). Допомогу по вагітності та пологах  для непрацюючих жінок сплачує управління праці і соціального захисту населення. А працюючим породіллям мають виплатити за місцем роботи.

Олена Габбі

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Віра

    Дякую за інформацію!!!!
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up