Не ігноруйте повістку

Не ігноруйте повістку

У своїй роботі працівники прокуратури, суду та поліції часто зустрічаються із проблемою виклику свідків, підозрюваних, обвинувачених, інших учасників кримінального провадження. Громадяни, одержавши повістку про виклик, у більшості випадків легковажать, не сприймають її за важливий документ, навіть обурюються викликом.

Однак, якщо прокурор, слідчий чи суддя направляють повістку, то для цього є вагомі підстави і нагальна потреба. Чинне законодавство відносить повістку до заходів забезпечення кримінального провадження, призначених забезпечувати проведення кримінального провадження в розумні строки.

Повістка може бути надіслана поштою або вручена особі, яка викликається, під розписку, працівником пошти (органу зв'язку), працівником правоохоронних органів, секретарем судового засідання. За наявності адреси особи в електронній пошті, особливо в умовах, коли не відоме місцезнаходження або проживання особи, повістка надсилається за допомогою електронної пошти.

Поважними причинами неприбуття особи на виклик є:

Відео дня

1) затримання, тримання під вартою або відбування покарання;

2) обмеження свободи пересування внаслідок дії закону або судового рішення;

3) обставини непереборної сили (епідемії, військові події, стихійні лиха або інші подібні обставини);

4) відсутність особи у місці проживання протягом тривалого часу внаслідок відрядження, подорожі тощо;

5) тяжка хвороба або перебування в закладі охорони здоров’я у зв’язку з лікуванням або вагітністю за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад;

6) смерть близьких родичів, членів сім’ї чи інших близьких осіб або серйозна загроза їхньому життю;

7) несвоєчасне одержання повістки про виклик;

8) інші обставини, які об’єктивно унеможливлюють з’явлення особи на виклик.

Вручення повістки зобов'язує особу, яка її одержала, підкоритися вимозі слідчого, прокурора. Якщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, потерпілий, цивільний відповідач, який був у встановленому законом  порядку викликаний, не з’явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, окрім накладення грошового стягнення може бути застосовано привід чи інші більш дієві заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі і зміна запобіжного заходу.

Тому, одержавши повістку про виклик до слідчого, прокурора чи суду, відповідально поставтесь до виклику. Якщо ви не можете з'явитись у призначений час, повідомте про це особу, яка вас викликає. Ваша співпраця з правоохоронними органами допоможе у розкритті злочинів, швидкому та об'єктивному розгляді кримінальних проваджень у суді.

Валентина КУБАЙЧУК, прокурор Калинівської місцевої прокуратури


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up