Не передзвонюйте чужим і заведіть «фінансову» SIM-ку

Не передзвонюйте чужим і заведіть «фінансову» SIM-ку

Новий обман. У людей крадуть спершу номери, а потім сторінки в соцмережах і банківські рахунки. Як це працює та чи можна стати недосяжним для сучасних «лохотронщиків»?

Продаж баз даних давно не новина. Але одна справа, коли вашим номером телефону заволоділи маркетологи і стали телефонувати з пропозиціями щось купити або надсилати рекламні SМS. А зовсім інше діло, якщо телефонний номер здобули люди кримінального світу.

Як інформацією про мобільний номер можуть скористатися аферисти? Редакція дізналася, як працюють найбільш поширені сьогодні варіанти злочинного використання телефонних номерів. Поліцейські розповіли, що такі шахрайства останнім часом постійно ширяться.

З чого починається крадіжка?

Має насторожити, якщо на ваш телефон протягом кількох днів дзвонять з різних номерів, нібито помилися. Чи про оголошення питають, якого ви не давали. Чи запитують якусь людину і в розмові з’ясовують, що ця людина — не ви. Комусь ви передзвонюєте, бо не змогли одразу відповісти.

Відео дня

У такий спосіб шахраї залишають інформацію для мобільного оператора, щоб потім в сервісному центрі відновити вашу SIM-ку, як свою. Як тільки вони це зроблять, ваш телефон «замовкне». І доки не зрозумієте, що SIM-карта не працює, можете втратити все, «прив’язане» до цього номера. У когось це важлива сторінка в соціальній мережі. А в когось — і банківський рахунок.

Коли крадіжка неможлива?

Щоб відновити номер телефону через втрату SIM-картки, співробітник компанії оператора поставить заявнику кілька питань. Про останні дзвінки, часті контакти, приблизну суму коштів на рахунку або суму останнього поповнення. Про дзвінки і контакти шахрай вже все знає, бо «набив», телефонуючи багато разів, ніби помилився. Суму коштів на рахунку чи останнього поповнення можна просто вгадати.

У цій схемі важливо, щоб ви хоча б раз передзвонювали на невідомий номер, на який не встигли зняти слухавку. Оператор під час відновлення SIM-ки питає про ваш останній дзвінок. Назве цей номер псевдо-власник — тоді ваш номер вже не ваш.

А якщо перейти на контракт, то відновити картку шахраям буде важче? У такому випадку, щоб присвоїти номер, аферистам потрібно ще й заволодіти вашими паспортними даними. Про те, як у вінничан крадуть копії паспортів та ідентифікаційних кодів, редакція писала в статті «Як аферисти крадуть наші документи? Вінничанка розповіла про шахрайську схему» (коротке посилання - goo.gl/zEsrRY).

Чому не треба передзвонювати?  

У поліції постійно розказують про телефонні шахрайства. Наголошують, що повідомлення про виграші варто ігнорувати. Кажуть, не варто передзвонювати на невідомі номери. Якщо купитеся на таке прохання, то ваш номер опиниться в шахрайській базі — в списку людей, яких легко «розвести».

Про такого роду афери, коли людину беруть на телефонний гачок і витягують великі суми, редакція не раз розказувала у кримінальних новинах. Згадайте класику телефонних «розводів»: «Ваш син потрапив в ДТП, треба заплатити». Доречно пригадати історію чоловіка з Вінницького району, який за кілька разів виніс з дому до терміналу в Мегамолі 100 тисяч. Платив за «Шевроле» з доставкою. Інформація про виграш машини йому прийшла в SМS (goo.gl/LBEzE4).

Як стати недосяжним для афер?

Експерти радять завести окремий «фінансовий» номер телефону. До такого номера, на який вам не телефонують, бо ви нікому його не повідомляєте, краще прикріпити банківську карту і важливі акаунти в соцмережах.

Сьогодні не проблема, мати дві SIM-ки в одному смартфоні. Одну зробити своїм звичайним номером для дзвінків, а другу секретним — для усіляких важливих для вас прив’язок. Складно зламати номер, який мало хто знає, тому:

  • - заведіть «фінансовий» номер для банку,
  • - не передзвонюйте, якщо телефонували чи попросили в SМS з незнайомого номера,
  • - у випадку отримання частих помилкових дзвінків, повідомте оператора, щоб ваш номер без вашого відома не відновили.

Наталія ГОНЧАРУК

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up