Не якісні харчові продукти — причина хвороб і смерті

Не якісні харчові продукти — причина хвороб і смерті

Шокуючою була надрукована інформація в “Газеті по-українськи” 28 квітня 2017 року. Поїли, а на ранок Оля не проснулася. А їли тільки суші, які замовили на вечерю з ресторану. Суші — це рибний продукт з сирої риби. При обстежуванні та розслідуванні було встановлено, що це ботулізм. Він розвивається блискавично. Інкубаційний період триває від кількох годин до 1-2 діб. Хворі вмирають від зупинки дихання.

З початку року в різних закладах харчування столиці отруїлися близько 70 людей. Летальних випадків не було. Про це говорить керівник Держпродпоживслужби Києва Олег Рубан.  

У мас-медіа 2016 року у місті Кам’янець-Подільський Хмельницької області повідомлялось про тяжку токсикоінфекцію в готелі “Ксенія”. 109 дітей захворіло після харчування в готельному комплексі. Лабораторно встановлено діагноз “дизентерія”.

У чому причина отруєнь

Відео дня

Основна причина — це злочинне рішення нашого уряду колишнього прем’єра Яценюка про заборону планового ведення контролю за підприємствами громадського харчування і об’єктів торгівлі, органами санітарної служби, ветеринарної і в даний час держпродспоживчої служби.

Як результат, при розслідуванні фактів отруєння людей виявляється:

  1. Порушення правил приймання на роботу працівників без проходження медичних оглядів.

  2. Відсутність медичних книжок.

  3. Персонал не проходив навчання за програмами санітарного мінімуму.

  4. Під час приготування страв, в тому числі салатів, були допущені грубі санітарно-технологічні порушення.

  5. Використовували сировину без сертифікатів відповідності.

  6. Кухонний інвентар застосовувався не правильно (особливо розділочні дошки) одночасно для сировини та готової продукції.

  7. Виробничий лабораторний контроль не проводився.

Харчове отруєння — токсико-інфекція — це серйозна патологія, яка вражає весь організм. І без професійного лікування можуть виникнути тяжкі ускладнення.

Основні її прояви — нудота, блювання, підвищення температури, проноси. Час від споживання страви до прояву хвороби, так званий інкубаційний період, може бути від кількох годин (ботулізм) до декількох днів (сальмонельоз). Це залежить від дози інфекування, особливостей організму та віку хворого. Дуже важливо не займатися самолікуванням, а негайно звертатися до спеціаліста.

Переїдання небезпечне

Мій знайомий, збираючись на гостини, бере з собою медпрепарати (біле вугілля, фестал, карсил тощо), пояснює мені, що це не на випадок переїдання.

Лікарі швидкої допомоги вже знають про збільшення викликів на отруєння після свят.

Окрім отруєнь, спостерігається загострення хронічних гастритів, панкреатитів, холециститів тощо. Причина в тому, що не виконується просте правило пригорщі — не переїдати. Вставати із-за столу з почуттям, що ще щось могли б з’їсти.

Шановні читачі, прислухайтесь до цих простих порад. І приготовлені для вас страви стануть чинником здоров’я та задоволення. Будьте здорові та діяльні.

Іван Смолич, лікар гігієніст, ветеран праці

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up