Небезпека поряд. Борщівник цвіте

Небезпека поряд. Борщівник цвіте
  • Борщівник Сосновського або ще як його називають («ведмежа лапа»,  «помста Сталіна» чи, «окупант») - багаторічна рослина родини зонтичних із 2-5-річним циклом розвитку. Оскільки довжина листків борщівника часто сягає 2 м,  з’явилася в нього ще одна народна назва «гераклова трава». Квітка борщівника нагадує складний зонтик білого кольору, має великі перисті листки та порожнинне стебло, що часто привертає увагу дітей.

На Козятинщині він добре себе почуває біля лісосмуг залізниці в обидва боки та на узбіччі дороги Козятин-Самгородок. При контакті людини з рослиною спричиняє опіки, які важко загоюються.

Ось що написала в своєму Фейсбуці про борщівник заслужений лікар України Ольга Богомолець: «Побачила його при дорозі і згадала свої почуття років 20 тому, коли в селі, біля нашого будинку побачила першого в своєму житті пацієнта з опіками цього борщівника. Дитину на руках принесла мама. Здавалося, що маленького хлопчика просто палили на вогні. За словами лікаря, все тіло дитини від грудей і до гомілок - було червоне і вкрито лінійними пухирцями, які гоїлися декілька місяців, однак темно-коричневі плями ще не один рік були на його шкірі».

Борщівник містить фурокумарин, який різко підвищує чутливість шкіри до ультрафіолетових променів сонця. Залежно від часу контакту з листом і сили сонячного випромінювання, дотик до борщівника може закінчитися в різній мірі сумно — від легкого почервоніння шкіри до міхурів, потім глибоких виразок. Виразки загоюються до 3 місяців, на місці опіків залишаються темні плями, нерідко у формі листа, які зберігаються 2-4 роки. Особливо небезпечний борщівник для дітей, у яких шкіра ніжна, і дорослих з рудим волоссям. Якщо сік борщівника потрапив на шкіру і залишився на ній надовго навіть в похмуру погоду, то після появи сонця за кілька хвилин він дасть такий опік, якщо б ви весь цей час засмагали з соком на шкірі.

Відео дня

– Перш за все, при зіткненні з борщівником потрібно якомога швидше змити сік з тіла водою з милом чи водою з содою. Якщо це зробити швидко, опіків може не бути. Якщо цього не зробити, сік може всмоктуватися в тіло і викликати інтоксикацію організму. Можливий головний біль, температура, загальна слабкість та блювання. При інтоксикації потрібно ставити крапельниці, щоб вивести з організму токсини. Пухирі не можна проколювати самому. Це справа хірургів. Перші ознаки можуть проявитися через кілька годин, а то і днів,  - розповідає завідувачка дитячого відділення районної лікарні Тетяна Петричко. – Найнебезпечніша ця рослина в період цвітіння—отруйні у нього листя і стебла. Небезпечна ця рослина ще й тим, що в ній багато алергенів. Небезпечна вона для дітей, які хворіють бронхіальною астмою чи обструктивним бронхітом — можуть бути ускладнення.

Якщо ж упущено момент і рослини зацвіли, то скошену масу (борщівник цвіте з липня і майже до вересня) обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли рослина, що зацвіла, скошена. А одна така рослина дає 15-20 тисяч летючих насінин. Причому насіння може прорости в ґрунті навіть через 10-12 років.

Дмитро Артемчук

Читайте ще:

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up