«Нікому не бажаю потрапити в таку ситуацію». Дочка козятинчан, хворих на COVID-19

«Нікому не бажаю потрапити в таку ситуацію». Дочка козятинчан, хворих на COVID-19
  • Телефоном ми поспілкувалися із дочкою козятинчан, у яких першими у нашому місті діагностували коронавірус.
  • Вона розповіла нам, чому приїхала з Івано-Франківська до Козятина, яка дивина трапилася із тестами, які робили їй, і як родина живе на самоізоляції.
     

До нас звернулася дочка козятинчан, у яких першими виявили COVID-19. Яна (ім’я змінено з етичних причин) захотіла розповісти, як все відбулося. Тому що її родина і вона сама зіштовхнулася зі шквалом негативної реакції з боку суспільства.

— Я нікому не бажаю потрапити в таку ситуацію, — каже жінка. — Мені було набагато легше перехворіти коронавірусом, ніж перенести весь цей інфошок.

Як розповіла нам Яна, перші симптоми у її батька з’явилися першого квітня. Він звернувся до лікарні, його послухали, призначили лікування і відправили додому. Весь цей час чоловік підтримував зв’язок із сімейним лікарем. Йому виписали два види антибіотиків, які він і пив.

Відео дня

На вихідних його стан різко погіршився — піднялася температура. Рідні злякалися. Тому Яна на машині відвезла його до лікарні. За її словами, спершу класти батька до лікарні не хотіли. Але з рештою госпіталізували. А коли стали відомі результати аналізу на коронавірус, чоловіка перевели в бокс-палату із апаратом ШВЛ.

Аналізи робили усім

Коли у батька діагностували COVID-19, до нього додому приїхали з Козятинського міжрайонного відділення лабораторних досліджень, щоб провести дезінфекцію.

Родина Яни живе у двох приватних будинках на одному подвір’ї. Вона, її маленький син, мама та батько мешкають в одному будинку, дідусь та бабуся — в іншому. Лаборанти сказали, що обробити хлором треба ту частину приміщення, де перебував батько жінки.

— Я кажу: «Я перепрошую, але в мене алергія на хлор і в мене дитині рік. Як ви це собі уявляєте?!» Ось ми з будинку вийшли, вони в нього зайшли взуті, похлорували. У мене там іграшки лежать повсюди. Я кажу: «От ви прохлорували будинок і ми, ті самі люди в цей будинок зайшли. Яка кінцева суть вашої дії?» Вони кажуть: «У нас є інструкція, у нас є протокол, ми повинні це зробити». Самоізоляція — так, я згодна, це розумно. Але все інше, — ні.

У всіх, хто мешкає в будинку, взяли зразки для аналізів. Навіть у дідуся Яни. Він не ходить з минулого літа і, за словами нашої співрозмовниці, батько з ним не контактував.

Результати аналізів показали, що мама жінки теж хвора на COVID-19. Але вона лікується вдома і, за словами Яни, до лікарів не зверталася. У неї хвороба протікає легше, ніж у батька. Та й на той момент, коли прийшли результати аналізів, у неї вже не було симптомів. А до цього кілька днів була просто підвищена температура.

«Не може бути, що ніхто ні з ким не контактував»

Перші чотири дні, відколи у батька підтвердили захворювання, до них додому приїздили поліція, лаборанти та лікарі. Яна каже, що лаборанти були у повній амуніції, поліцейські просто у масці. Але останні у будинок не заходили. Вони попросили назвати список усіх, хто мешкає в будинку, і розпитували, з ким могли контактувати мама й батько жінки.

— Мама не виходила, — продовжує Яна. — Тому що я приїхала з малою дитиною і вони, відколи я захворіла, гляділи малого по черзі. А тато заходив у магазин, але звідки він знає, з ким він контактує в цей момент?! Він пішов у магазин, купив хліба і вийшов. Він же не може знати всіх, із ким контактував! У поліції кажуть: «Ви нам не відповідаєте, ми вас будемо штрафувати. Такого не може бути, що ніхто ні з ким не контактував».

Родина Яни нині на самоізоляції. Вони нікуди не виходять і ні з ким не контактують. Продукти їм привозять родичі та друзі, але вони навіть не заходять на подвір’я, а просто лишають пакети під парканом.

Татові жінки вже стало краще, у нього четвертий день стабільна температура. Зараз чоловік готується до виписки і повернеться додому, щойно отримає негативні результати аналізів. Щоправда, після цього ще два тижні перебуватиме на самоізоляції.

Симптоми є — тести негативні

Імовірно, Янині батьки заразилися від неї, адже жінка тривалий час лежала у лікарні із пневмонією. І це у нашій історії найцікавіше, тому що її аналізи на COVID-19 були негативними. А робили їй і експрес-тест, і ПЛР.

Яна захворіла на початку березня, коли ще була в Івано-Франківську. Вона двічі зверталася до лікарні, але їй просто робили розгорнутий аналіз крові, аналіз сечі, УЗД і і відпускали додому. Жінка каже, що там її на коронавірус не перевіряли. Можливо, через те, що було ще надто рано, карантин не ввели і нікому з лікарів і на думку не спало, що у неї може бути це захворювання.

— Я приїхала до лікарні в Івано-Франківську з високою температурою, з болем в животі і загальний стан складний, — згадує наша співрозмовниця. — Але зробили аналіз (крові — авт.) і сказали: «Стане гірше — приїжджайте назад». Я викликала швидку в Івано-Франківську з температурою сорок. І вони сказали: «Ніхто ні до кого не приїде. Просто виконуйте умови вашого сімейного лікаря».

Час йшов, Яні ставало все більше зле. Вона приїхала до батьків, щоб було кому дивитися за дитиною, адже чоловік працював. Каже, й гадки не мала, що може бути хворою на COVID-19. Інакше в жодному разі не приїхала б у Козятин, а лягла б до лікарні в Івано-Франківську.

Вже тут, у Козятині Яні погіршало. Температура піднялася до 39,5, вона не могла дихати. Її госпіталізували із пневмонією до ЦРЛ. Зробили аналізи на коронавірус, а результат виявився негативним. Хоча, за словами жінки, у неї були всі симптоми, характерні для цього захворювання.

— До чого я веду: як можна довіряти такому аналізу?! — продовжує наша співрозмовниця. — Як можна вірити тому, що в тата він позитивний, коли в мене негативний?! Коли в батька підтвердили COVID, мені перший день телефонували чотири людини, хтось з лабораторії, хтось з лікарні, і запитували мене: «Як вийшло так, що у вас негативний аналіз з Вінниці?»

Де могла заразитися?

Яна каже, що вірус дуже заразний. Вистачає двох хвилин спілкування, аби його підхопити. Жінка думає, що у неї були ускладнення через те, що організм ослаблений після пологів та годування груддю. Мама та чоловік Яни перенесли захворювання легше. У них просто була загальна слабкість і незначне підвищення температури, яке трималося більше тижня.

Щодо того, де вона могла заразитися, каже, існує лише один варіант — продуктовий магазин. Жінка перебуває у декретній відпустці і виходила з дому лише погуляти з дитиною, та й то не в людних місцях. А на той момент до Франківська повернулося багато заробітчан з Італії та Польщі.

— COVID — це у всіх в голові смертельна хвороба. Це дорівнює похорони через тиждень. Це дійсно складна хвороба, я не пам’ятаю, щоб мені колись було так недобре. Але вилікуватися при розумному підході можна. Потрібно берегти своє здоров’я, думати як себе вберегти, мити руки, не контактувати з людьми. Але якщо людина захворіла, то її не треба вбивати чи вивозити на кладовище в думках. Потрібно з розумінням ставитися. Не такий страшний COVID, як реакція суспільства, — пояснює Яна.

Яна каже, що бути стривоженими і наляканими у такій ситуації — це нормально. Але треба залишатися людьми і робити добрі справи: якщо є змога, підтримати тих, хто поруч, як ні — спробувати заспокоїтися самому. Але не варто поширювати плітки, адже негативу в нашому житті достатньо. Тож жінка радить усім бути добрішими. І дякує усім лікарям, медсестрам і молодшим медичним сестрам, яких вважає героями, а також усім, хто допомагає і підтримує.

— У самоізоляції не просто, але це, безперечно, необхідні заходи. Будьте здорові! — підсумувала жінка.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Tatiana Yakovleva

    Співчуваю родині, бажаю одужання, а нам всім людяності
  • Дмитрий

    Здоровья вам!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up