Нині на кладовищі штучних квітів майже немає. Що буде після Провід – побачимо

Нині на кладовищі штучних квітів майже немає. Що буде після Провід – побачимо
  • Живі чи штучні квіти нести на цвинтар?
  • Ми дізналися думку козятинських священників щодо цього, а також подивилися асортимент квітів у точках продажу.

Велику популярність на могилках померлих за останні 30 років завоювали штучні квіти. Потім вони вигоряють на сонці і з часом перетворюються на непотріб. В таких квітів дорога тільки одна — на смітник, а це вже забруднення навколишнього середовища. Як уникнути такого явища?

Альтернативою пластиковим квітам можуть стати квіти живі. Це логічно з позиції Православної церкви і вона звертається до українців з словами: «Для Бога немає померлих, у нього всі живі. Тож і квіти треба обирати живі. Душі наших рідних і близьких не потребують матеріальних нагород. Найкращим віялом пам’яті та любові до них будуть відкриті наші серця. Синтетичні квіти — це сміття і тільки» – наголошують в церкві.

Відео дня

У Козятині штучними квітами почали торгувати на початку 90-х минулого століття. Нині вони також популярні перед проводами. Осередком такої торгівлі є магазин «Ромео». Ціна штучного суцвіття тут від 10 до 50 гривень і більше.

Мають вони хороший асортимент і з живих квітів і рослинності. Найпопулярніші з живих та дешевих квітів, які люди беруть на могилки — це петунія, чорнобривці, нідерландський мох, рудбекія ехінацея, гвоздика, маргаритки, килимкові рослини.

Крім магазину «Ромео» живими квітами торгують у магазині «Сундучок», в магазині насіння, що на вулиця Василя Земляка і на перехресті вулиць Земляка та Незалежності.

В одній з торговельних точок нам розповіли, які саме квіти підходять для посадки для людей, які не можуть часто відвідувати кладовище. Це барвінок. З переваг барвінку однозначно є те, що він покриваючи землю,розправляється з бур’янами. З недоліків – він лише за один сезон може розростися на декілька сусідніх могилок.

Барвінок на козятинському цвинтарі можна помітити на самих давніх похованнях. Зараз в основному люди садять чорнобривці, петунію, кущові квіти чи декоративні.

Коли ми поверталися з сільського кладовища зустріли старосту Козятинського старостинського округу Тетяну Катеризюк. Запитала, яка ситуація на кладовищі. 

– В основному більшість могилок обсаджені живими квітами, – відповідаємо. 

— Я боюсь помилитися та мені здається, що в день провід ситуація може різко змінитися на користь штучних квітів. Садити чорнобривці в цей день майже ніхто не буде, а з неживими квітами багато прийдуть, – каже Тетяна Катеризюк.

Не могли ми не запитати позицію, що краще нести на цвинтар: штучні квіти чи живі, в служителів церкви нашого міста і звернулися з таким питання до настоятеля храму Різдва Пресвятої Богородиці Антона Бориса та Покрови Пресвятої Богородиці Василя Влізла. 

– Однозначно штучні квіти красиві з дня покупки до моменту їх появи на кладовищі. Вітер, сонячні промені роблять з того суцвіття сміття, яке не рідко спалюють прямо на території поховань. – каже протоієрей греко-католицької церкви Антон Борис. – Навіть якщо вироби з синтетики потрапляють на полігон для захоронення, вони засмічують екологію приблизно до ста років. Наша церква категорично проти, щоб на кладовища люди приносили штучні квіти.

— Церква виступає проти штучних квітів не тому, що вони не гарні, а тому, що близькі та рідні для нас люди живуть вічно в наших серцях. Тож найбільш доречними для померлих є живі квіти, як символ вічного життя. – каже Протоієрей Православної Української церкви Василь Влізло. – Я був на Франківщині, Львівщині, Тернопільщині там на кладовищах пластику вже роки три як немає. В недалекому майбутньому не буде його й у нас. Люди самі прийдуть до цього, адже розуміють, що синтетика шкідлива в першу чергу для екології.

Українські кладовища завжди потопали в зелені. Тож давайте не будемо порушувати традиції наших предків. Пом’янемо наших рідних чи знайомих без пластику.

Чим шкідливі штучні квіти

Те, що квіти з синтетики – сміття, яке до того ще й небезпечне для здоров’я людини, кажуть екологи. Пелюстки штучних квітів виготовляють із синтетичних тканин — поліестеру, латексу, органзи, оброблених різними хімічними складовими. Для їх фарбування використовуються переважно анілінові фарби — досить токсичні сполуки, які можуть чинити негативний вплив на здоров’я людини і навколишнє середовище. Стебла, бутони і інші декоративні елементи в більшості випадків роблять із пластику, найчастіше з ПВХ, (полівініхлорид) теж досить токсичного. Серцевини і дрібний декор можуть виготовлятися з пінопласту, який при нагріванні (наприклад, на сонці) здатний виділяти канцерогенну речовину — стирол, яка при вдиханні людиною може бути причиною запалення дихальних шляхів та багаточисленними хронічними захворюваннями

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up