Нова ера збирання сміття

Нова ера збирання сміття

Плюси і мінуси встановлення сміттєвих баків

Майже місяць, як на вулицях Козятина в центрі з’явились сміттєві баки. У районі ПРБ поки що, як і раніше, їздить машина за графіком. До неї сходяться мешканці території, прилеглої до зупинки сміттєвоза. У приватному секторі також залишився погодинний вивіз. У городян існує думка, що, оскільки влада закупила новий сміттєвоз за мільйон з хвостиком гривень, тепер люди мають заплатити зі своєї кишені за це придбання. Що їх змусять платити більше, ніж колись. У маленькому журналістському розслідуванні ми з’ясували про всі плюси та мінуси нового збору сміття в євробаки.

Створене нове комунальне підприємство

Нова влада створила комунальне підприємство “Чисте місто”. Тепер все, що стосується вивезення і захоронення сміття в Козятині, перейшло від КП “Відродження” до новоствореного КП. За “Відродженням” залишилося прибирання території міста двірниками.

Відео дня

Про це розповів газеті “RIA-Козятин” директор КП “Чисте місто” Олександр Квасневський (до речі, вінничанин).

Він зазначив, що у зв’язку із зміною підприємства, яке відповідальне за вивезення сміття, всім козятинчанам (власникам домогосподарств) потрібно укласти з його КП “Чисте місто” договір для щомісячної оплати даної послуги. Тепер ці гроші платитимуть окремо від звичайної квартплати.

— Тариф для усіх козятинчан, як мешканців багатоповерхівок, так  і приватного сектору, становить 6 грн 90 копійок, — розповідає Олександр Станіславович. — Ми використовуємо тарифи  КП “Відродження” відповідно до рішення виконкому міської ради, від 30 квітня 2015 року  “Про затвердження тарифів на послуги з вивезення побутових відходів.” Але деякі зміни у нарахуванні тарифів все ж таки є.

За словами працівниць “Чистого міста”, хто не уклав договори, нараховуватиметься борг.  

Одним — вигідні, іншим — ні

Як розповіли в КП “Чисте місто”, раніше у мешканців багатоповерхівок ціну розраховували з одного квадратного метра. Якщо, наприклад, в 1-кімнатній квартирі живе 5 людей, вони платили менше, ніж людина, яка жила одна в 3-кімнатній квартирі. Тепер навпаки — з кожного мешканця квартири будуть брати 6,90.

Як розраховується даний тариф

Є норми “накопичення сміття на одного мешканця” — 2,2 кубометра в рік.

Тариф на вивезення сміття становить 33,80 грн в рік. На захоронення сміття — 3,85 грн в рік. Разом — 37,65 грн.

Отримані 37, 65 грн множимо на 2,2 (кубометри в рік) та ділимо на 12 місяців. Отримуємо 6,90 грн з людини в місяць.

Чекаємо жертв, поки діє пілотний проект

До редакції звернулися мешканці міста, в основному водії, які стурбовані штучно створеною аварійною ситуацією на дорогах Козятина. У сміттєві баки, які стоять на проїжджій частині, погано освітлених вулиць Козятина, можуть врізатись як велосипедисти, так і водії автівок.  Директор КП “Чисте місто” Олександр Квасневський запевнив, що це тимчасові незручності..

— Баки встановлені в Козятині як пілотний проект — для вивчення накопичення сміття в них, — каже пан Олександр. — Згодом там, де можливий під’їзд спеціалізованої техніки, побудують майданчики. Там, де неможливо, в майбутньому міська влада зробить “кармани” з тротуарів. Щоб з проїжджої частини було зручно їх вичищати.

ПРБ вимушене почекати, а приватний сектор — обійдеться

Мешканці району ПРБ переймаються, що до них збір сміття по-європейському не дійде. “Ну чому ми завжди в стороні?” — питають.

Як стало відомо, обіцяє новостворене підприємство потурбуватися і про них. Але згодом.

— На закупівлю сміттєвих баків вже виділені кошти. Буде оголошений тендер. Після цієї обов’язкової процедури, через півтора місяці баки встановлять і на ПРБ. У приватному секторі залишиться вивезення сміття за графіком, — пояснив керівник.

Р. S. Як триватиме процедура укладання договорів на вивіз сміття — читайте в наступних публікаціях.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • андрей

    скажите пожалуйста как так получается мы платим за квартиру  квартплату куда и входит платеж за вывоз мусора тогда получается надо чтобы видродженя делало переращет  Согласно постановлению Кабинета министров Украины №529, коммунальные предприятия, которые обслуживают многоквартирные дома, обязаны предоставлять следующие услуги: уборка придомовой территории, лестничных клеток, вывоз бытовых отходов (сбор, хранение, перевозка, переделывание, утилизация, обезвреживание и захоронение), уборка подвалов, технических этажей и кровли, техническое обслуживание и постояное, обслуживание диспетчерских систем. А также техническое обслуживание внутридомовых систем, в числе которых горячее и холодное водоснабжение, водоотвод, теплоснабжение, . Обязательными для оказания являются услуги по дератизации (уничтожению вредителей - крыс и мышей), дезинсекции (уничтожению вредных насекомых). Кроме того - обслуживание дымовентиляционных каналов, техническое обслуживание и текущий ремонт систем противопожарной автоматики и дымоудалення, а также других внутридомовых инженерных систем в случае их наличия.



    В обязанности коммунальщиков входят и текущий ремонт конструкций дома, внутридомовых систем горячего и холодного водоснабжения, водоотвода, теплоснабжения и ливневой канализации и технических устройств домов и элементов внешнего обустройства, которые размещены на закрепленной в установленном порядке придомовой территории (в том числе спортивных, детских и других площадок). Помимо этого, коммунальные службы обязаны поливать дворы, клумбы и газоны, убирать и вывозить снег в зимнее время, посыпать части придомовой территории, предназначенной для прохода и проезда, специальными реагентами, которые способствуют таянию льда в период гололедицы.



    В число обязательных услуг также входит эксплуатация номерных знаков на домах, освещение мест общего пользования и подвалов (в том числе и закупка электрических лампочек), периодическая поверка, обслуживание и ремонт квартирных счетчиков воды и тепловой энергии, их демонтаж, транспортировка и последующий монтаж.



    Все эти мероприятия входят в число предоставляемых коммунальным предприятием услуг при условии, что жэком или другим обслуживающим предприятием был заключен договор с жильцами или обществом совладельцев многоквартирного дома
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up